自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

幸福花 發表於 18-9-10 11:06
我媽媽好好!雖然唔係佢親生,唔係最疼我。。但佢從來不用我擔起頭家!只要得閒請佢飲下茶都開心!佢在我眼 ...

禁止訪問

珍珠宮

littlefunpig 發表於 18-9-10 12:13
唔洗理你呀媽,典型既投資生仔,可能諗住生左是但養,大過就無限家用。

佢有佢呻,你有你照佢照顧你既水平 ...

exactly! 養我廿三四年(基本上都唔係用佢返工賺嘅錢養), 因為已經係麻雀洗清! 我就要養佢五十年

禁止訪問

大宅

KTKTKT5 發表於 18-9-10 10:10
我亞媽真係成世人都好無用, 成世人最多都係揾得五千幾蚊/月(90年代), 但由十幾廿歲開始, 成日都打麻雀, 帶 ...

咁你老豆哩? 如果你覺得亞媽冇用,咁你就更加要做個有用既人
不過可唔可以分享下係你眼中咩叫有用既人?

子爵府

KTKTKT5 發表於 18-9-10 13:38
exactly! 養我廿三四年(基本上都唔係用佢返工賺嘅錢養), 因為已經係麻雀洗清! 我就要養佢五十年
...

你媽生咗幾多個呢?
如果生十個八個 一人一千 佢就有 1萬幾千囉
股票都唔係隻隻升啦

大宅

cinda72. 發表於 18-9-10 13:40
當有一日你會發現,一個人冇任何嗜好,原來可以退化得好快架
我老豆都成日賭,我老母日嘈夜嘈,本來賭係唔 ...

同意,到左哩個年紀,應該要有d嗜好,我都係由得我老豆賭錢過下日晨,唔係一日流流長有咩好做

子爵府

miniyan 發表於 18-9-10 11:44
爛賭係衰, 我阿媽打到飯都吾煮
日日畀$食M記
D 同學重好羨慕我

日日食M記 會唔會好肥㗎?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

好明白,唔係得罪,每次見到某啲長輩,腦海中只會諗起廢老兩個字,後生時已沒盡養育子女之責,千金散盡;到仔女出身就不停從金錢及精神上麻煩仔女,繼續揮霍生活。我替佢啲仔女難過

不過既然係父母,唯有响唔會令自己唔開心的情況下盡力而為,幫到就幫囉

水晶宮

回覆樓主

好似我62咁囉,後生搵埋d錢攞去賭,要我99一個女人仔湊住3個細路,仲要拎嘢返屋企做或者幫人湊bb,唔係我老公幾兄妹餓死街頭啦,而家我老公同姑仔加埋俾成萬蚊家用佢,加埋果d生果金,萬幾蚊一個月淨係食早餐(其餘兩餐係另外俾咗家用99搞掂嘅)都話唔夠錢洗,講到自己以前付出幾多幾多,而家冇人理佢,俾咁少錢佢想餓死佢呀,搞到自己神憎鬼厭,乞人憎

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我亞媽真係成世人都好無用, 成世人最多都係揾得五千幾蚊/月(90年代), 但由十幾廿歲開始, 成日都打麻雀, 帶 ...

BK入面,都有呢種亞媽喎。做女靠父養,嫁了老公養,仔女出身,靠仔女養。 人地話係應份喎!

love_nice    發表於 18-9-10 15:06

珍珠宮

適量可接受, 但成日打, 仲要去埋房包埋食飯嗰d地方打, 成日話家用唔夠, 佢一星期學三日跳舞, 上會所打麻雀, 飲下午茶, 兩個星期去埋三日兩夜團, 佢自己冇為佢自己退休做過任何打算, 憑乜嘢資格過呢d日玩夜賭嘅退休生活?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

愈差勁的父母,愈叫人孝順父母。特別係唔返工,自己冇謀生能力的。

大宅

KTKTKT5 發表於 18-9-10 14:06
適量可接受, 但成日打, 仲要去埋房包埋食飯嗰d地方打, 成日話家用唔夠, 佢一星期學三日跳舞, 上會所打麻雀 ...

樓主忍唔忍心唔理佢先?
你有冇同佢傾過話比佢知你既不滿?
佢可以一路都唔覺自己有問題,試下同佢傾你既睇法

侯爵府

賭博都係我老竇唯一嗜好,佢晚年幾次大手術後,我哋都塞錢(少少地)比佢買馬仔,佢會自己睇緊赛馬節目,叫做有寄託,不過佢填到啲飛錯晒,我哥同佢去落注,幾次都買唔到,我哋又冇人識,最後都冇同佢買,問佢中唔中就算。

珍珠宮

jodyfan 發表於 18-9-10 13:59
BK入面,都有呢種亞媽喎。做女靠父養,嫁了老公養,仔女出身,靠仔女養。 人地話係應份喎!
...

我唔反對少時父母養, 大時老公養, 老來仔女養, 但至少人哋做人老婆, 做人亞媽嗰陣做得合合當當。

我亞媽兩個身份都做到衰格乞人憎! 老來一句“講到底我都係你老母”就要求身邊人供養佢過日玩夜賭嘅退休生活!

象牙宮

回覆樓主:

大個左我先明白咁樣係黑人憎!我媽都係差唔多,返下pt又話辛苦唔返,終日望住個電視上晒腦,活係自己世界!至於打麻雀係娛樂,不過我都唔鍾意人賭錢,如果自己都搞唔掂仲賭,要問我拎錢,我一定掉低佢唔理

珍珠宮

回覆樓主:

我屋企嗰兩個都係月光族,我都好驚,我真心唔明點解一個錢都儲唔到,我爸仲有五年就退休喇,阿媽冇做嘢,所以我唔生小朋友,我冇本事養佢兩個養自己再養細路

大宅

2018復活節勳章

原來D阿媽好鍾意講: "邊個個女俾x萬蚊家用..."
早幾星期我阿媽先講, 邊個個孻女俾3萬蚊家用,
(我唔係孻女), 我話, 咁你應該繼續生, 生到個"孻女"俾3萬家用你先好停...

珍珠宮

HongV 發表於 18-9-10 10:55
又未到乞人憎既

話哂都養大了我,不過是個借鏡,提醒自己好好理財,不要連累下一代:f ...
要有錢先可以理財架? 吸血鬼一樣, 個個月都俾晒佢, 我真係先都唔先下, 咁當然我搵得唔多. 但我媽係大洗亦係事實

首頁
12345...8

尾頁

跳至