這是白紋伊蚊嗎?

Lok0211878
|

今朝起床,小朋友被蚊咬到面上腫左兩粒,即刻望到房入面有隻蚊,殺死左就影左張相,好驚係白紋伊蚊,大家覺得是嗎?很不開心,全屋窗裝左蚊紗都有蚊入到,平時出街有做出防蚊措施,瞓覺無搽野就出事

如果被白紋伊蚊咬到沒甚麼不適是否不用看醫生?小朋友得3歲,未表達得好清楚,所以除左量下有無發燒外,我唸其他病症我未必會知道,所以想問下大家有乜意見,謝謝!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
心日天
|
Lok0211878 發表於 18-9-10 10:11
今朝起床,小朋友被蚊咬到面上腫左兩粒,即刻望到房入面有隻蚊,殺死左就影左張相,好驚係白紋伊蚊,大家覺 ...

唔係
JD930
|
心日天 發表於 18-9-10 10:24
唔係

happeecc
|
我覺得多咗蚊,我懷疑公共草叢大規模驅蚊,將啲蚊驅咗去冇驅蚊嘅地方,例如屋企。
MM2H
|
唔似,白紋有好明顯嘅黑白雙間紋理係腳
Lok0211878
|
唔知點解upload相好似矇左又有bk logo 遮住咗,希望呢張會清d。

李露眉
|
Lok0211878 發表於 18-9-10 10:45
唔知點解upload相好似矇左又有bk logo 遮住咗,希望呢張會清d。

黑白

你咁勇既?
屋K?

Lok0211878
|
仲有呢張

Lok0211878
|
MM2H 發表於 18-9-10 10:39
唔似,白紋有好明顯嘅黑白雙間紋理係腳

jm可唔可以幫我再望多次呀,我再upload多兩張近鏡喺下面,謝謝你!
Moti
|
我睇網上啲圖片,佢連個身都係黑白相間。所以你呢隻應該唔係
Lok0211878
|
Moti 發表於 18-9-10 10:57
我睇網上啲圖片,佢連個身都係黑白相間。所以你呢隻應該唔係

希望唔係,謝謝你們
tsung
|
網上圖片,大家對比吓

Poyau
|
tsung 發表於 18-9-10 13:55
網上圖片,大家對比吓

Lok0211878
|
tsung 發表於 18-9-10 13:55
網上圖片,大家對比吓

其實似嗎?我都仲係估估下,不過小朋友今日放學返來係咁話個紅腫位好痛,又唔俾我掂,仲話好眼瞓,6點幾無啦啦瞓到依家未起身,希望唔關事啦!好彩暫時未發燒。
大肉兒
|
Lok0211878 發表於 18-9-10 20:01
其實似嗎?我都仲係估估下,不過小朋友今日放學返來係咁話個紅腫位好痛,又唔俾我掂,仲話好眼瞓,6點幾無 ...

我覺得似
anyway no fever should be fine
no worried
tsung
|
Lok0211878 發表於 18-9-10 20:01
其實似嗎?我都仲係估估下,不過小朋友今日放學返來係咁話個紅腫位好痛,又唔俾我掂,仲話好眼瞓,6點幾無 ...

要不時觀察吓小朋友,有唔妥要即刻睇醫生
julieko
|
似係喎,不過冇血既?
Lok0211878
|
julieko 發表於 18-9-10 20:30
似係喎,不過冇血既?

有血㗎,其實都好多血,我用枕頭壓死左佢再用紙巾攞起所以無咁明顯,呢張相睇到少少血跡。

tansyneko
|
|
似窝,個肚同四肢我見到有黑白間窩