懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

知道bingo左後老公同我都勁開心,但成日聽人講話要3個月後先可以同人講,好難忍口,好想知有無人無呢個禁忌?係咪未夠3個月講真係bb會有事?

別墅

回覆樓主

頭12周個胎唔隱定,又未知個胎發育正唔正常,最起碼照到閃閃(有心跳)先同家人、朋友分享啦...
3個月先講得算係中國人既文化智慧,但解說總係變得有點迷信性質

複式洋房

helolex 發表於 18-9-10 10:50
知道bingo左後老公同我都勁開心,但成日聽人講話要3個月後先可以同人講,好難忍口,好想知有無人無呢個禁忌 ...
雖然冇咩科學根據不過為左個b好都係忍下口好D。因為12weeks前未係好穩呢太早話俾屋企人聽,可能會有反效果家人當然會開心跟住就會擔心陀得穩唔穩呀反而太多人緊張導致媽咪壓力大影響個B。另外坊間傳聞係因為以前D有錢人好多妻妾3個月後先公開係防止其他妻妾妒忌謀害,所以就話小朋友小氣要三個月後才可以講。其實我覺得你可以選人講,如你成日會接觸或食飯的爸爸媽媽或姥爺奶奶,等佢地注意下平時飲食。或者好信任的同事或上司等佢地係工作安排上可以配合下,當然前提係對方唔係口疏之人。

大宅

回覆樓主

明白係好喜悅的心情,可以同最親的家人分享先,但為左bb著想,3個月後先講啦。
橫掂陀穩左,大家聽到個消息都會替你開心而自己又安心。

大宅

回覆樓主

我第一個就一驗到就話俾屋企人知,但奶奶就唱通街結果自然無咗~後尾再有就等過咗排(未夠3個月)講俾屋企人知,但其他人就一律過咗3個月先講!我唔算迷信,但咁岩有前一次發生,我覺得穩定咗再講好過咁多人陪我一齊傷心

伯爵府

知道bingo左後老公同我都勁開心,但成日聽人講話要3個月後先可以同人講,好難忍口,好想知有無人無呢個禁忌 ...

只係自己想穩定或者照到閃閃先會講

珍珠宮

回覆樓主

屋企人就好早知道,普通同事同同事就滿三個月先講

大宅

我自己知道bingo 咗,第一時間同老公講。各自父母仲未講,諗住check 哂所有唐氏,結構沒有問題之後,先再講!大概4個月之後吧!因我唔想到最後有咩事,好多人傷心難過!所以而家仲要忍!

大宅

因為頭3個月唔穩定, 上次我就係未夠3個月同人講, 跟住無咗, 後悔到而家 我真心覺得唔關禁忌事, 只係3個月前變數太多, 免得有多餘壓力

禁止訪問

別墅

mwsiipb2 發表於 18-9-10 22:32
其實係怕三個月前個bb即係個胎唔穩定,怕陀得唔好有機會甩咗。

我都後悔大方係同事間認左,會諗冇左交代好尷尬,所以一定要忍口,不過好難唔同自己媽媽講,佢地開心又會周圍同人講。第一次通常失手... 我覺得唔係因為講左會冇,只係冇左又要比人關心同人交代先煩...

男爵府

其實呢個講法源自頭3個月胎兒唔穩定,暫時唔可以同人講,以免造成壓力

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

洋房

sandylly 發表於 18-9-10 13:11
我第一個就一驗到就話俾屋企人知,但奶奶就唱通街結果自然無咗~後尾再有就等過咗排(未夠3個月)講 ...

我都系錦
我上一個bb都系錦 因為我同左屋企人講 但我奶奶就反左大陸同哂所有親戚講 點知就自然流產左

複式洋房

我7 week照到有閃閃就同左c6,閏蜜,媽媽講,跟住公司同事見我無飲凍野都估到,佢地問我先點頭,佢地知道左都即刻幫我做晒啲操重野同比多啲時間我休息,我諗係因為未陀隱所以唔好周圍講姐

大宅

回覆樓主

你地點計三個月?是否用last m計?一到12 eeek就講?

水晶宮

回覆樓主

其實外國朋友都過3個先講唔係迷信,係因為陀得stable怕有時又要解識比人知。

不過真係好難忍。

我陀孖,10星期已經見肚。不過人地問我答到時話你知。

已刪除用户

回覆樓主

大宅

luv_miyuko 發表於 18-9-11 01:26
我陀到九個月都唔講,講黎對件事冇幫助,但就會多好多無形壓力。

好想學你

首頁

尾頁

跳至