原來這麼多人對打尖的理解不同

eleven123
|
剛剛看了老公排小巴,老婆打尖。好驚訝這麼多人說沒問題,不禁想到一個成語——眾口鑠金
vivibabyvivi
|
可能佢地都係會打尖既人,咪覺得冇問題囉
goat
|
仲有集非成是、面斥不雅
goat
|
vivibabyvivi 發表於 18-9-10 12:00
唔係可能啦, 有幾個都講左會咁做
cindy618
|
最深刻嘅一課,有人話:你嘈係你唔得禮讓

cindy618
|
vivibabyvivi 發表於 18-9-10 12:00

直情係啦,仲話嗰個樓主唔早五分鐘排隊喎
bplus
|
荃灣有個小巴站頭寫明唔可以幫人排隊,相信之前好多爭執,搞到要白紙黑字寫明唔畀
BABYQOO
|
如果比我排第16變17,跟住等多10分鐘我會勁嬲
hamasaki
|
排小巴甘樣真係算打尖,如果前面又有多2-3個老公排,老婆插隊甘唔通又話1個插隊算數,唔出聲咩
Charlotte_mom
|
goat 發表於 18-9-10 12:02
唔係可能啦, 有幾個都講左會咁做

仲反問你係咪真係咁正義至攪笑
Lihoma
|
BABYQOO 發表於 18-9-10 12:23
如果比我排第16變17,跟住等多10分鐘我會勁嬲

x 2
明明上到變上唔到
Lihoma
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-10 12:30
仲反問你係咪真係咁正義至攪笑

仲反問點解唔早d出門口
babytai
|
Lihoma 發表於 18-9-10 12:34
仲反問點解唔早d出門口

呢樣我都覺得好笑....個個咁插一個, 要預早幾多出門口先得
iris5a
|
集非成是
tester5
|
goat 發表於 18-9-10 12:00
仲有集非成是、面斥不雅

正解,果然係集非成是,要斥不雅。
當社會上大部份人都咁做,佢地就會覺得咁做係冇問題,但是否對呢?真係佢地都可能以為自己係對!
但我亦不會面斥,就由他們吧。只是自己,唔會咁做,做唔到。
rabbit75
|
三人成虎你聽過未?
Juho
|
回覆 eleven123 的帖子

歪理變道理.
ikhouvanje
|
打尖一定有問題,由其當自己趕時間
waiyumama
|
我見有啲屋苑村巴,排隊會拎住個數字牌,一人一個,無得幫人拎,有號碼牌先上得車,一路上車一路俾返個牌俾保安員,我覺得好好,不過公共交通好難實行!
月亮免
|
我理得你係佢邊個,插埋黎就係打尖