租霸遭業主爆門,稱失50萬元模型 

vanfersen
|

元朗一名劏房租客欠租3個月,女房東前晚偕同胞弟破門入屋清理,租客其後報警稱遺失25袋總值50萬元的高達模型,警方調查後以涉嫌爆竊拘捕女房東。房東胞弟呼冤稱被租霸玩弄於股掌之中;但涉事租客則聲稱對方突然加租,並在未傾妥下便截水電,才不得已拖租金,雙方各執一詞。
記者:周鴻熙
現場為元朗大旗嶺村404號2號一間村屋,上址一劏三,每間劏房面積約200多呎。警方前晚7時許接獲45歲姓陳男租客報案,稱其劏房鐵閘被人撬毀,懷疑遭人入屋爆竊,並報稱有25袋共約值50萬元的模型失去,警員事後拘捕60歲姓馬女房東。

唔簡單 , 有幾個版本 , 租客可能已搬去其他地方住 , 只留下做貨倉

tsung
|

Poyau
|

Poyau
|

JD930
|
vanfersen 發表於 18-9-10 13:06
元朗一名劏房租客欠租3個月,女房東前晚偕同胞弟破門入屋清理,租客其後報警稱遺失25袋總值50萬元的高達模 ...

美之選468
|
有錢買50萬的玩具....就無錢交租? 正PK !
callmebabe
|
爆門嗰野俾位人地入
cameo
|
美之選468 發表於 18-9-10 17:37
有錢買50萬的玩具....就無錢交租? 正PK !

報導訪問過租客,因為加租未傾好,就未交新租,業主就斷佢電,total欠三個月租,業主繼而撬鎖偷野!
Cherryluilui
|
法例上過咗x日欠租業主係可以自行開門,但不保業主唔觸犯非法闖入民居⋯⋯
esmehouse
|
MM2H
|
誰是誰非
frombetter
|
Cherryluilui 發表於 18-9-10 21:03
法例上過咗x日欠租業主係可以自行開門,但不保業主唔觸犯非法闖入民居⋯⋯
...

好似唔係喎。任何時候業主都冇權入租客間屋。所以,遇著租霸業主只有嘔血。
mlcbb
|
正確做法係向法庭申請,搵執達主任上門收樓。如果有財物係屋內,可以要求租客交欠租取回財物,一係就拍賣有關財物。

如果自行開門,會任租客屈。佢話唔見左幾十萬現金都得。
caryfox
|
cameo 發表於 18-9-10 18:47
報導訪問過租客,因為加租未傾好,就未交新租,業主就斷佢電,total欠三個月租,業主繼而撬鎖偷野!
...

未傾好新租金,不是欠租理由,

未經業主同意延遲交租,客家自行停止支付租金,租客明顯理虧。
mlcbb
|
cameo 發表於 18-9-10 18:47
...

咩叫未傾好新租?租約到期,你唔俾新租就要搬走。
mlcbb
|
caryfox 發表於 18-9-10 21:38

租客唔理虧,佢只係租霸,又無犯法。

依家業主自行入屋清野就犯法。個租客應該識玩野,專登引業主中招。
sizzlers
|
Cherryluilui 發表於 18-9-10 21:03
...

唔好亂講。只有聽過業主唔可以擅自爆開租客住屋,遇租覇過咗若干日子,要以書面通知租客,然後由執達利收樓,類似係咁,總知業主唔可以爆門入屋
caryfox
|
mlcbb 發表於 18-9-10 21:40

依家業主自行入屋清野就犯法。個租客應該識玩野,專登引業主中招。

哈!哈!哈!⋯⋯原來欠租係合法㗎,唔怪得咁多租霸。真係諷刺

新秦先生
|
問題係大家覺得佢地係有冇打釐印??????有事就搵政府幫,除非係好似今次咁涉及刑事囉~

其實情況係類似裝修爛尾,放D架生霸住業主間屋一樣,多少都有點屈機成份,輸經驗冇辦法.
cameo
|
caryfox 發表於 18-9-10 21:38

業主而家自行開鎖兼偷野,誰人理虧都不再需要分先後了!