有感而發

~~nitto~~
|
今日係阿囝第一日正式返小學(全日),作為媽媽真係好心痛。

我從來唔係怪獸家長,我只希望小朋友健康開心成長,但香港教育制度好k型,要一個6歲小朋友朝8晚4,放學返屋企已經好攰,但仲要做功課溫默書,基本上無時間玩/做運動。

我知有D家長因為各種原因鐘意全日班,但不代表全部,我覺得應該好似幼稚園咁,按自己意願去揀。

究竟係咪我多慮?我只想小朋友有快樂童年而已

pomanlife
|
~~nitto~~ 發表於 18-9-10 13:06

我從來唔係怪獸家長,我只希望小朋友健康開心 ...

老師叫家長叫小朋友早d瞓,但每日有做不完的功課。。。。。。。。。
~~nitto~~
|
pomanlife 發表於 18-9-10 13:11
老師叫家長叫小朋友早d瞓,但每日有做不完的功課。。。。。。。。。
...

最早4點3先返到屋企,小朋友可以幾早訓??好可憐
tingtingalex
|
一星期上一堂體育課已經唔健康,功課中。英。數,常各一樣咪算。
~~nitto~~
|
tingtingalex 發表於 18-9-10 13:14
一星期上一堂體育課已經唔健康,功課中。英。數,常各一樣咪算。

其實政府見到咁多小朋友&老師情緒已經出現問題,精神壓力咁大,點解唔推一D幫助小朋友政策呢?
做埋D"小朋友有權利去玩""一日最少一1小時運"宣傳,好反智
pomanlife
|
~~nitto~~ 發表於 18-9-10 13:12
最早4點3先返到屋企,小朋友可以幾早訓??好可憐

我個嗰間放3點,返到屋企3:30左右,不過啱啱升小,唔期望佢識做晒功課
~~nitto~~
|
pomanlife 發表於 18-9-10 13:19
我個嗰間放3點,返到屋企3:30左右,不過啱啱升小,唔期望佢識做晒功課

我要搭校車,每日6:45要出門,4點先返到屋企,辛苦過我返工
pomanlife
|
~~nitto~~ 發表於 18-9-10 13:20
我要搭校車,每日6:45要出門,4點先返到屋企,辛苦過我返工

我地6:45左右起身,7:25出門,上堂只係上午,下午係活動,可惜沒有功課時間
~~nitto~~
|
pomanlife 發表於 18-9-10 13:23
我地6:45左右起身,7:25出門,上堂只係上午,下午係活動,可惜沒有功課時間
...

下午活動已經好好。。。我囝下午要上3堂,其中一堂導修
pomanlife
|
~~nitto~~ 發表於 18-9-10 13:24
下午活動已經好好。。。我囝下午要上3堂,其中一堂導修

下午上堂會好攰
seaman1982
|
其實我由細到大都唔明,點解番學一定要倒屎塔咁早呢?又要食早餐,又未必屋企樓下就係學校。冬天真係天都未光就要起身。9點唔得咩。
利申,細個讀下午校的。
happytabo
|
~~nitto~~ 發表於 18-9-10 13:18
其實政府見到咁多小朋友&老師情緒已經出現問題,精神壓力咁大,點解唔推一D幫助小朋友政策呢?
做埋D"小 ...

每日最少一小時運動如果可以瞓多個鐘都偷笑
Mary媽咪
|

我女都係今年小一
頭2個星期只返8:10-12:30
佢返左一星期已經問:點解返小學返咁耐既,可唔可以早d 放學
我答佢:正式返學仲耐喎

~~nitto~~
|
seaman1982 發表於 18-9-10 13:27
其實我由細到大都唔明,點解番學一定要倒屎塔咁早呢?又要食早餐,又未必屋企樓下就係學校。冬天真係天都未 ...

唔知呀~訓練小朋友刻苦掛
我以前上午班,返屋企可以訓醒再睇閃電傳真機,宜家D小朋友,連食飯時間也要計算住
~~nitto~~
|
Mary媽咪 發表於 18-9-10 13:28
我女都係今年小一
頭2個星期只返8:10-12:30
佢返左一星期已經問:點解返小學返咁耐既,可唔可以早d 放學

我個囝都講過唔想返全日

Myluckybaby
|

咩學校放咁晏既?其實小朋友適應能力好強,只要間學校配合到佢既能力和性格,一定會享受到愉快的校園生活,媽媽不要太多慮了。
Mary媽咪
|
其實我由細到大都唔明,點解番學一定要倒屎塔咁早呢?又要食早餐,又未必屋企樓下就係學校。冬天真係天都未 ...

因為要就返d 要返工既家長
我估咋
我估依家返全日係因為多左父母都要返工
以前我地细個時返半日
嗰時通常媽媽係家庭主婦
就算唔係都一定有阿爺阿嫲阿公阿婆
同埋我小學已經係自己返學
~~nitto~~
|
Myluckybaby 發表於 18-9-10 13:31
咩學校放咁晏既?其實小朋友適應能力好強,只要間學校配合到佢既能力和性格,一定會享受到愉快的校園生活 ...

因為搭校車,所以咁晏(不是誇區,但係校車尾站)
好多朋友都咁安慰我,不過我始終覺得政府可以再做好D。。。
~~nitto~~
|
Mary媽咪 發表於 18-9-10 13:32
因為要就返d 要返工既家長
我估咋
我估依家返全日係因為多左父母都要返工

有邊份工可以3:30去接小朋友?!水學會日制,跟本2頭唔到岸
MM2H
|

因為父母要返工,如冇工人或長老帮手,好難安排時間
以前都係半日小學,當年ftm比較多,隔離鄰舍都會做ee包午飯同照顧,冇工人長老都未至於難安排