懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

贏在起跑線 發表於 18-9-11 03:21
有冇帶環既媽媽分享下?我生完都想戴環
係咪會有線係體外?冇得用棉條?
...

應該唔會,可以去健康院了解下

子爵府

Pink_girl 發表於 18-9-10 20:12
叫老公紮

本來男人紮係最方便,可惜唔係個個肯囉…

別墅

回覆樓主

我都諗緊呢個問題,如果你仲係後生嘅,醫生一般都唔建議紮,因為怕你第時後悔想再生冇得生,其實我又覺得啱嘅。
帶環我又覺得會唔舒服。食藥打針又都有機會中唔敢博。暫時好似A最安全最舒服。不過我同老公一齊10幾年都冇用開。。真係好難揀

大宅

係唔係 2 公婆一致決定?
係既我覺得應該係老公紮
老婆生仔已經咁辛苦, 點解仲要係老婆承受呢 D 風險

珍珠宮

touko 發表於 18-9-10 15:51
控制日子得唔得加?
例如規定只在M完後5日內...

安全期有風險,因為有證實,精子有機會係子宮內存活到下一次排卵,而成孕,所以真係唔想生,就唔好計安全期!

珍珠宮

回覆樓主:

其實我覺得安全套,如果"使用得當",係好安全,不過真係會影響行埋時嘅感覺~
帶環對女人唔好 ,一係索性紮左佢~

子爵府

pigpiglamlam 發表於 18-9-11 10:58
本來男人紮係最方便,可惜唔係個個肯囉…

講真老婆都已經幫佢生仔啦
如果兩公婆都一致決定唔再生
老公去紮都好應該,唔通仲想生私生子
咁自私既老公,唔要都罷

大宅

回覆 touko 的帖子

我上胎係M完第一日做即中。。。

男爵府

Tszyee 發表於 18-9-11 11:14
我都諗緊呢個問題,如果你仲係後生嘅,醫生一般都唔建議紮,因為怕你第時後悔想再生冇得生,其實我又覺得啱 ...

咩措施都唔做?咁都無搞出(人命)?

男爵府

Pink_girl 發表於 18-9-11 13:09
講真老婆都已經幫佢生仔啦
如果兩公婆都一致決定唔再生
老公去紮都好應該,唔通仲想生私生子

你系男人一定系個好老公

別墅

she811 發表於 18-9-11 15:43
咩措施都唔做?咁都無搞出(人命)?

我咁多年都經期唔准,早幾年都係冇用+外,到左適婚年齡先有內,不過多數係經完個幾日先會內。一直咁多年都冇,我仲以為係咪因爲經亂而自己好難有。
我覺得有d野真係整定,咁多年都冇中,真係到我想生就中左,仲要係準備3年抱兩,生完呢個我諗住收工喇

大宅

Tszyee 發表於 18-9-11 11:14
我都諗緊呢個問題,如果你仲係後生嘅,醫生一般都唔建議紮,因為怕你第時後悔想再生冇得生,其實我又覺得啱 ...

有無話幾歲之後先紮得,我同c6都打算做下咨詢。

別墅

猫物語 發表於 18-9-11 16:03
有無話幾歲之後先紮得,我同c6都打算做下咨詢。

冇話幾多歲先紮得,不過醫生就唔建議3X幾歲咁後生紮,因為怕紮左到時你有變數想生就冇得再翻轉頭。
你要諗清楚係咪紮左唔後悔先好做。

大宅

Poo得好勳章

回覆 meng922 的帖子

原來會咁!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

要收工喇,就選擇C,乾淨利落,無手尾。

子爵府

Tszyee 發表於 18-9-11 16:09

冇話幾多歲先紮得,不過醫生就唔建議3X幾歲咁後生紮,因為怕 ...

如果女士做,我去家計會問過話唔關年齡事,其實年齡大d都差唔多收經,做黎都冇咩用,只係醫生覺得不必要ge手術,所以就算政府排期都未必做到

別墅

pigpiglamlam 發表於 18-9-12 16:27
如果女士做,我去家計會問過話唔關年齡事,其實年齡大d都差唔多收經,做黎都冇咩用,只係醫生覺得不必要ge ...

係其實唔關年齡事,如果你20歲生完BB唔想再生,你想紮又有咁嘅金錢,又決不後悔,你其實幾歲紮都得嘅。

我只不過話唔建議係因為如果touchwood,有咩事可能你會想生多個時(有可能係感情因素啦,生老病死啦,你諗到任何令你想生多個嘅原因啦),你30歲咁早就紮左,到時想生就冇得返轉頭。

我自己就30頭未到高齡,生左1個,1個嚟緊會出世,呢一刻我自己就覺得兩個小朋友夠,但係我唔會紮住,我怕自己過幾年會改變心意想生多個,如果紮都可能到我36/38/40 真係決意無論咩情況都唔會再生嘅時候先紮。

如果你話你所講嘅收經年齡成48/50歲先去紮咁當然冇乜意思啦

子爵府

Tszyee 發表於 18-9-12 16:43
係其實唔關年齡事,如果你20歲生完BB唔想再生,你想紮又有咁嘅金錢,又決不後悔,你其實幾歲紮都得嘅。

...

明白你意思,將來好難講,不過2公婆商量咗真係唔想再生,呢個係最好ge辦法,如果到時有意外就gg啦。
我30頭生咗2個,覺得已經夠,凑小朋友好辛苦,如果過幾年再生真係搞唔掂,所以就想紮。當然呢d情況好個人,只要做之前諗清楚唔好後悔就得

別墅

pigpiglamlam 發表於 18-9-12 16:56
明白你意思,將來好難講,不過2公婆商量咗真係唔想再生,呢個係最好ge辦法,如果到時有意外就gg啦。
我30 ...

係呀,所以最重要都係要睇下自己嘅決定係點。

我自己就諗住等兩個小朋友上左小學,真係叫穩定左先會考慮紮,暫時都係用天然方式避孕先,touchwood 有嘅我會覺得係整定比我嘅,我自己最多可以接受3個。

珍珠宮

pigpiglamlam 發表於 18-9-10 17:26

搏唔過,我99當年計安全期都中咗3個…

我認同!我99都係係安全期中招

首頁

尾頁

跳至