彈票(支票)會點架?

JUNE408
|
舅父開左張支票俾媽咪,不過日期是15號,但媽咪已經用入票機入了,之後先發現,咁宜家係咪要去銀行取返張支票?thx
jessicaxu
|
JUNE408 發表於 18-9-10 14:40
舅父開左張支票俾媽咪,不過日期是15號,但媽咪已經用入票機入了,之後先發現,咁宜家係咪要去銀行取返張支 ...
如果户口係中銀,銀行會用平郵寄返畀你媽咪,我之前中銀試過。

Ah_Mi
|
滙豐就到了15號才入數!
CINDYC
|
Ah_Mi 發表於 18-9-10 15:22
滙豐就到了15號才入數!

Hsbc 我舊年試過都係票機入,彈票
發票人環開過張俾我再入
clpapa
|
未必有得攞返, 票機我見匯豐同中銀都係由其他公司代收, 分行職員開唔到票機.

試過中銀, 如果係下一個工作天既期票會退條數出來, 下一個工作日入過.
檸檬檸檬
|
咁想問寄回比收支票個邊既票,係咪唔可以用同一張再入?
kavenzou
|
我試過差一兩日金額吾多照過到數。

如果彈票,通常有人會打電話俾戶口持有人,對地址,會寄返戶口持有人
kavenzou
|
檸檬檸檬 發表於 18-9-10 16:30
咁想問寄回比收支票個邊既票,係咪唔可以用同一張再入?

可以
檸檬檸檬
|
kavenzou 發表於 18-9-10 16:34
可以

見好似蓋左印都可以入到
因開頭排隊入票,之後先知彈左票。
kavenzou
|
檸檬檸檬 發表於 18-9-10 17:41
見好似蓋左印都可以入到
因開頭排隊入票,之後先知彈左票。

我吾記得我嗰次有無蓋印,我係收票人,中銀票入匯豐,發票人問題彈票,匯豐寄返俾我後,等對方通知我原票再入,無問題。

cherrieloy
|
JUNE408 發表於 18-9-10 14:40
舅父開左張支票俾媽咪,不過日期是15號,但媽咪已經用入票機入了,之後先發現,咁宜家係咪要去銀行取返張支 ...

寫15號冇問題喎,張票寫15號就15號先會過數,我以前公司試過啦,提早寫票比我地,但日期客出糧嗰日,照入票,到嗰日先過數入戶口(恒生)
Poyau
|
入咗要等退 無得就咁去攞返
chingmon
|
甘吾係彈票,只係退票。
間間銀行做法吾同。有d會寄番俾票的抬頭人、有d會叫抬頭人到銀行取回、有d會等支票日期幫你再入(銀行會聯絡抬頭人)。
JUNE408
|
jessicaxu 發表於 18-9-10 15:11
如果户口係中銀,銀行會用平郵寄返畀你媽咪,我之前中銀試過。

原來會咁,唔該曬