親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

henhen 發表於 18-9-12 20:46

我就10月買下年7月飛

是否HK airlines? 你買幾錢左右呀?

男爵府

馬爾泰若㬢 發表於 18-9-12 12:28
我年頭去8日米子,淨係玩咗島根同廣島,冇自駕冇買JR passs,松江花鳥園好玩,松葉蟹好食,全程只係坐過兩 ...

我十二月中去都係去食蟹呀!你D蟹好正呀!請問邊間皆生溫泉旅館?同埋你年頭去凍嗎?重裝備?有冇雪?我好怕凍

男爵府

henhen 發表於 18-9-12 17:50
你可唔可以將DAY 7放O係DAY 2 OR DAY 3 去, 咁你就LAND 岡山, 去完廣島, 神戶, 再去鳥取, 最後米子 境港, ...

多謝你意見呀!但就請假,已定岡山出入,又吾需要特別深度遊,而且今次是人生第一次用JR pass,就當體驗同遊下火車河啦

男爵府

蘑菇 發表於 18-9-12 21:03
是否HK airlines? 你買幾錢左右呀?

Yes, HK Airlines
$8,780 三大一小

伯爵府

henhen 發表於 18-9-13 10:17
Yes, HK Airlines
$8,780 三大一小

好抵呀! 唉! 宜家呀仔想去名古屋多d, 煩惱中。

男爵府

蘑菇 發表於 18-9-13 10:20
好抵呀! 唉! 宜家呀仔想去名古屋多d, 煩惱中。

我都打算出年暑假去名古屋, 不過機票真係幾貴. HKE未計行李都過3K一張飛, 國泰就唔洗講啦......

伯爵府

henhen 發表於 18-9-13 10:35
我都打算出年暑假去名古屋, 不過機票真係幾貴. HKE未計行李都過3K一張飛, 國泰就唔洗講啦......
...

係啦! HKE都咁貴。

大宅

Wronglover1 發表於 18-9-12 21:58
我十二月中去都係去食蟹呀!你D蟹好正呀!請問邊間皆生溫泉旅館?同埋你年頭去凍嗎?重裝備?有冇雪?我好 ...

我一月頭去,頭兩三日有落雪,跟著去完廣島回來就冇落了,有著雪褸裡面加件薄羽絨,最尾兩日回䁔就唔係好凍,唔使加羽絨。住皆生彩朝樂,不過好似一、二月先有原隻松葉蟹放題。

大宅

蘑菇 發表於 18-9-11 10:14
請問有無動物園,水族館之類呀?

松江花鳥園,大山移動動物園,去開大山可去埋森之國。

男爵府

馬爾泰若㬢 發表於 18-9-13 11:08
我一月頭去,頭兩三日有落雪,跟著去完廣島回來就冇落了,有著雪褸裡面加件薄羽絨,最尾兩日回䁔就唔係好 ...

吾該你呀!十二月有松葉蟹啦,訂左三朝溫泉一泊兩食蟹宴,現在怕連食兩日太多咁,度下先

大宅

開心吸收勳章

Wronglover1 發表於 18-9-11 15:50
你講得啱,算半自駕,只有一個司機吾想佢太辛苦,又要必去廣島,所以會買JR五天卷,day3開始第一天,主要 ...

如果係我,會揀岡山租車4日去鳥取/米子繞一圈,一來你得3日會有d趕,二來反正你day 7都係遊車河(鐵道迷另計), 多1日舒服d
另外提你去三德山可帶定手套,之後安排去浸温泉, 啱啱好

男爵府

rickrick1516 發表於 18-9-14 12:49
如果係我,會揀岡山租車4日去鳥取/米子繞一圈,一來你得3日會有d趕,二來反正你day 7都係遊車河(鐵道迷另 ...

係啦,都有諗過岡山租車,但朋友極推坐火車去鳥取沿途風景好正,吾想司機掛住揸車錯過美景。今次又第一次體驗火車遊,大鄕里咁,都好期待,所以訂岡山酒店都係正岡山站。
多謝妳提醒帶手套去三德山,但可能有雪封山,反正近三朝溫泉,都會揸車過去看看咩境

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

買咗11月去5日米子,好期待,希望去大山睇到紅葉啦仲未plan行程,只係book咗4晚酒店&溫泉旅館食蟹宴

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-9-14 19:33
係啦,都有諗過岡山租車,但朋友極推坐火車去鳥取沿途風景好正,吾想司機掛住揸車錯過美景。今次又第一次 ...

岡山駕去鳥取應該都幾遠喎,maybe要2-3個鐘?好攰喎。買張山陰&岡山jr pass啦,搭特急jr唔駛2個鐘去到鳥取駅,4日任搭範圍內JR&部份巴士只需4500yen

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-9-13 20:13
吾該你呀!十二月有松葉蟹啦,訂左三朝溫泉一泊兩食蟹宴,現在怕連食兩日太多咁,度下先
...

你訂咗邊間呀?我訂咗清流莊,上個月趁佢喺樂天有promote就即刻訂咗, 20600yen 2個人一泊兩食又有蟹,我覺得好抵第一次去鳥取,好期待

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-14 20:33
你訂咗邊間呀?我訂咗清流莊,上個月趁佢喺樂天有promote就即刻訂咗, 20600yen 2個人一泊兩食又有蟹,我 ...

你就好啦去睇紅葉,好羨慕呀!你好醒喎,我都訂左清流荘貴你一千円,但訂左另一間依山樓岩崎26100円但只是普通晚宴,因想到之後兩日都會食蟹,所以多數會選岩崎。
你行程點呀?米子境港住邊?同有冇心水必去餐廳?

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-14 20:27
岡山駕去鳥取應該都幾遠喎,maybe要2-3個鐘?好攰喎。買張山陰&岡山jr pass啦,搭特急jr唔駛2個鐘去到鳥取 ...

你啱呀!吾揸車啦,會坐火車去鳥取,你呢個pass好抵,但我要去廣島,冇計,就要買貴嗰個13500円

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-9-15 08:15
你就好啦去睇紅葉,好羨慕呀!你好醒喎,我都訂左清流荘貴你一千円,但訂左另一間依山樓岩崎26100円但只是 ...

第一晚係星期六,原本想訂米子駅隔離既hotel Harvest,但早幾個月睇都已經無哂禁煙房(我地超憎煙味),附近都無咩靚酒店,就求其平平地訂咗附近既green hotel(5900yen雙床),星期六d酒店特別貴過平日好多㗎,係得呢間平。第二晚訂咗境港駅隔離既御宿野乃,因為d評語話佢d裝修好靚&早餐超掂第四晚住松江駅隔離既dormy inn,因為老公貪得意想住一晚松江,第二朝行吓松江城行程好似幾趕?我仲未的起心肝plan,因為今次得我地2個去,所以無咁緊張

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-9-15 08:20
你啱呀!吾揸車啦,會坐火車去鳥取,你呢個pass好抵,但我要去廣島,冇計,就要買貴嗰個13500円
...

jm提提你,13500yen果個係去唔到鳥取果邊㗎,要買19000yen果隻先得,因為我上年買過https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/
其實你可以只玩岡山,廣島周邊,下次先玩鳥取,島根啦,分開2次玩無咁辛苦

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-15 12:18
jm提提你,13500yen果個係去唔到鳥取果邊㗎,要買19000yen果隻先得,因為我上年買過https://www.wes ...

死啦!我見呢個可以上到鳥取嘅,真係未買過pass,我可能真的了解錯,有錯請指教http://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/kansai_hiroshima/

首頁
12345...6

尾頁

跳至