親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Wronglover1 發表於 18-9-15 12:48
死啦!我見呢個可以上到鳥取嘅,真係未買過pass,我可能真的了解錯,有錯請指教http://www.westjr.co.jp/gl ...

13500呢個係方便由關西去鳥取,但如果你由廣島/岡山上去,就唔方便了,因為佢係唔包直去鳥取果架SUPER INABA或SUPER HAKUTO特急車
* 搭乘上郡⇔鳥取區間SUPER HAKUTO及上郡⇔鳥取區間SUPER INABA,需另外支付該區間的車資、費用。
俾呢個blog你參考吓:
roasterpig.blogspot.com/2017/05/okayama-tottori-transport.html?m=1

大宅

回覆樓主

九月尾第一次去米子,諗住輕鬆自由行。
Day 1 傍晚到埗,住米子Super Hotel
Day 2 鳥取砂丘,住Tottori Green Hotel Morris
Day 3 鳥取一人¥2000三小時的士包車(白兔神社> 浦富海岸),住境港野乃
Day 4 境港漫遊,住野乃
Day 5 回港

大宅

henhen 發表於 18-9-12 20:46

我就10月買下年7月飛

現在才九月

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-15 13:17

13500呢個係方便由關西去鳥取,但如果你由廣島/岡山上去, ...

好彩有你提醒,咁只好買貴pass19000円,會掉一掉行程,謝謝

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-9-16 10:58
好彩有你提醒,咁只好買貴pass19000円,會掉一掉行程,謝謝

19000呢個好處係7日pass同埋可以預約新幹線坐指定席&可坐宮島渡輪,但都幾貴吓,我因為追櫻由大阪玩到福岡所以先買呢種,你再諗諗要唔要分開兩次玩啦仲有隻西遊紀行5日pass只係17000,可坐岡山電車,巴士&廣島巴士,但就去唔到島根,鳥取&不可坐指定席,俾埋你睇睇呀。
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/setouchi/

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-16 15:52
19000呢個好處係7日pass同埋可以預約新幹線坐指定席&可坐宮島渡輪,但都幾貴吓,我因為追櫻由大阪玩到福岡 ...

唉,有其他人同你一樣建議分兩次玩,但我地一年只出埠1-2次,又未必再去中國等地,所以先有咁攪嘢嘅行程。以後會去應該是:四國,北九州,北海道。
今次比多少少錢買Pass,就當是體驗下遊火車河,又吾使揸咁耐車咁囉。
你有乜可以再提醒下我,吾該曬

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-9-17 15:13
唉,有其他人同你一樣建議分兩次玩,但我地一年只出埠1-2次,又未必再去中國等地,所以先有咁攪嘢嘅行程。 ...

不如你考慮吓岡山入米子走/米子入岡山走咁樣玩,唔駛走回頭路,好似通順d? 我11月去完再睇睇有無嘢提醒大家呀,我其實都未plan行程

伯爵府

Wronglover1 發表於 18-9-17 15:13
唉,有其他人同你一樣建議分兩次玩,但我地一年只出埠1-2次,又未必再去中國等地,所以先有咁攪嘢嘅行程。 ...

我老公十月去佢決定下次飛福岡才去廣島!
早車¥1000 入鳥取再買¥9000 關西廣域(5day)包智頭!但去不到宮島同廣島

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-18 13:46
不如你考慮吓岡山入米子走/米子入岡山走咁樣玩,唔駛走回頭路,好似通順d? 我11月去完再睇睇有無嘢提醒大 ...

我邊有你咁醒吖!咁祝你玩得開心D先,記得番來報告一下

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

十月尾去十二天
廣島入廣島出
廣島-->松江/出雲-->鳥取-->岡山/倉敷-->尾道

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

M&A Mom 發表於 18-9-19 01:34
十月尾去十二天
廣島入廣島出
廣島-->松江/出雲-->鳥取-->岡山/倉敷-->尾道

愛上島根風情,尾道又好舒服

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

1928mickey 發表於 18-9-19 07:03
愛上島根風情,尾道又好舒服

希望搞得掂個行程,enjoy個trip!因為 今次得我兩公婆去日本,帶住個麻煩大叔又要搞交通 諗起都頭爆
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

侯爵府

M&A Mom 發表於 18-9-19 15:48
希望搞得掂個行程,enjoy個trip!因為 今次得我兩公婆去日本,帶住個麻煩大叔又要搞交通 諗起都頭爆 :waha ...

好有共鳴呀jm我11月都係帶住個麻煩大叔去米子呀初步search過資料,鳥取縣真係好偏僻呀,交通班次唔算多,好驚攪唔掂d交通麻煩大叔又唔肯自駕

複式洋房

hfl2000 發表於 18-9-18 13:46
不如你考慮吓岡山入米子走/米子入岡山走咁樣玩,唔駛走回頭路,好似通順d? 我11月去完再睇睇有無嘢提醒大 ...

我試過按, 多程來回, 但按唔到回程個DATE, 咩原因呢

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

hfl2000 發表於 18-9-19 21:16
好有共鳴呀jm我11月都係帶住個麻煩大叔去米子呀初步search過資料,鳥取縣真係好偏僻呀, ...

店鋪好早收,市中心(駅付近)8點関門

寶石宮

M&A Mom 發表於 18-9-19 15:48
希望搞得掂個行程,enjoy個trip!因為 今次得我兩公婆去日本,帶住個麻煩大叔又要搞交通 諗起都頭爆 :waha ...

有些地方搭車好煩,鳥取沙丘咁⋯⋯
島根宍道湖一望無際睇日落,好靚

侯爵府

dorothy8 發表於 18-9-21 09:33
我試過按, 多程來回, 但按唔到回程個DATE, 咩原因呢

咁樣喎,我按到喎(呢個圖係示範米子入岡山走)
注意:米子星期三/六,岡山星期一/五,先有航班呀

大宅

hfl2000 發表於 18-9-14 20:33
你訂咗邊間呀?我訂咗清流莊,上個月趁佢喺樂天有promote就即刻訂咗, 20600yen 2個人一泊兩食又有蟹,我 ...

清流荘舊啲 我上次住旅館大橋 半蟹宴 食食吓有師傅上房即席燒蟹俾我地食

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-9-18 17:03
我邊有你咁醒吖!咁祝你玩得開心D先,記得番來報告一下

jm,我之前唔記得講,其實你決定岡山機場出入既話,都唔一定要買19000yen呢個pass既,你可以買4500yen(4日pass,岡山-鳥取),至於“岡山-廣島”就單獨買來回新幹線(不過都唔平㗎)or 租車自駕,你自己做功課格吓價比較吓啊

侯爵府

Hoimao83 發表於 18-9-21 22:56
清流荘舊啲 我上次住旅館大橋 半蟹宴 食食吓有師傅上房即席燒蟹俾我地食
...

其實舊d我地又唔介意吖,好多傳統溫泉旅館都好耐歷史,過百年果d都住過,最緊要整潔,物有所值啫

首頁
12345...6

尾頁

跳至