親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Wronglover1 發表於 18-12-3 19:12
Hi 你賞楓之旅正吾正?衣食住行如何?我下星期飛,看天氣預報,鳥取米子境港好凍下
...

hi,好正呀雖然無乜點睇到紅葉,但我去鳥取砂丘果日咁啱天氣好好呀(第二日落大雨),果度比我想像中靚&大,同埋你要預留多d時間&體力(食咗早餐先)行上砂丘頂呀,都幾難行上去㗎(最好著對無咁易入砂既鞋),砂之美術館都好靚好宏偉,唯一失望既係諗住去賀露市場lunch,買咗飛等咗大半個鐘都未有得食(可能星期日超多人),又趕巴士班次,所以就取消退錢無食到鳥取花迴廊夜燈好靚,7pm會放煙花但要預早d去,我地4,5點去到已天黑睇唔到花,只係睇燈

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-12-3 19:12
Hi 你賞楓之旅正吾正?衣食住行如何?我下星期飛,看天氣預報,鳥取米子境港好凍下
...

你下星期天氣不太好喎... 記得帶遮&有帽擋到風雨既褸,溫差大,夜晚會凍過日頭好多,要洋蔥式穿衣,因為JR/巴士/商場...周圍都有暖氣,好熱,又除又著巴士/JR座位底下係暖氣,記得對腳唔好縮咁入去(尤其是小朋友),我老公腳長,初初唔為意,有少少被燙到

男爵府

hfl2000 發表於 18-12-3 19:40
hi,好正呀雖然無乜點睇到紅葉,但我去鳥取砂丘果日咁啱天氣好好呀(第二日落大雨),果度比我想像中 ...

砂丘你冇借水鞋咩?賀露港咁惡劣嘅,我13號閒日去應該好D。多謝推介花回㾿但時間緊,看花看燈未必去了。
你三朝溫泉如何?

男爵府

hfl2000 發表於 18-12-3 19:43
你下星期天氣不太好喎... 記得帶遮&有帽擋到風雨既褸,溫差大,夜晚會凍過日頭好多,要洋蔥式穿衣,因為JR ...

你老公咁攪笑嘅
係啦,又凍又落雨,經你提醒,會掉一掉行程,咁15號先去砂丘

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-12-4 19:26
砂丘你冇借水鞋咩?賀露港咁惡劣嘅,我13號閒日去應該好D。多謝推介花回㾿但時間緊,看花看燈未必去了。
...

因為我地原本無計劃行上砂丘頂㗎,所以係玩相反方向朝早搭麒麟巴士,去到山頂第一個站(砂丘展望台)落車,果度有間賣手信商店(見晴らしの丘),好多試食,忍唔住買咗好多嘢,但後尾發覺好多都買貴咗(尤其是二十世紀梨酒/啫喱)我喺倉吉/三朝見到平d之後行去美術館(由3樓後門入),邊睇邊行落去地下正門口跟住行過去斜對面又見到有砂丘入口喎(又係後門),越行越近,老公見到d人玩得咁開心,跟住就唔覺意咁行咗上頂啦(我唯有跟...)
三朝溫泉果日天氣好差呀,我原本一早約好咗觀星活動,都取消咗,一粒星都見唔到

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-12-4 19:26
...

係喎,你最後係訂咗邊間?我住清流莊覺得一般...有d殘舊(貸切溫泉都殘),不過佢個蟹宴都ok,好豐富食到好飽,但燒蟹要睇實火喉呀,我地成日燒到燶哂苦既唔食得都係打邊爐烚熟佢好味好多

男爵府

hfl2000 發表於 18-12-5 00:12
係喎,你最後係訂咗邊間?我住清流莊覺得一般...有d殘舊(貸切溫泉都殘),不過佢個蟹宴都ok,好豐富食到好 ...

我取消左清流莊,因預會係賀露港同美佐食蟹,怕食得太多蟹。三朝最後揀左依山樓岩崎貴DD囉

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-12-5 13:23
我取消左清流莊,因預會係賀露港同美佐食蟹,怕食得太多蟹。三朝最後揀左依山樓岩崎貴DD囉
...

玩得開心d呀,依山樓岩崎有無車站接送服務呀?記得約好哂先

男爵府

hfl2000 發表於 18-12-5 14:35
玩得開心d呀,依山樓岩崎有無車站接送服務呀?記得約好哂先

個幾日自駕呀!多謝你!

男爵府

岡山有冇溫泉推介?

伯爵府

回覆樓主:

我一家三口會在出年七月中去廣鳥,岡山,鳥取玩十天,自駕遊的,廣島機場出入。想問廣島,岡山,鳥取咁玩,順路嗎? 還是先鳥取,之後岡山會好d?

侯爵府

蘑菇 發表於 18-12-6 11:14
我一家三口會在出年七月中去廣鳥,岡山,鳥取玩十天,自駕遊的,廣島機場出入。想問廣島,岡山,鳥取咁玩, ...

「鳥取」你其實係去邊呢?會去境港、松江、出雲大社嗎?如果會去,你就喺廣島駕咗去出雲、松江、境港先,跟住先去鳥取砂丘果邊之後先去岡山、返廣島,但十日唔知夠唔時間玩呢其實我覺得最好就因應天氣調整行程囉,如果去砂丘果邊天氣好差就真係唔好去喇,好天壞天爭好遠呀...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

松江、出雲已經係島根縣,不屬於鳥取縣了!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

大宅

我之前8日非自駕,只係玩咗廣島同島根,加米子境港及皆生溫泉。嚟緊會自駕玩埋鳥取。

伯爵府

回覆樓主:

呢排我睇緊d訂酒店網站,覺得唔係有太多酒店選擇。

男爵府

蘑菇 發表於 18-12-9 11:41
呢排我睇緊d訂酒店網站,覺得唔係有太多酒店選擇。

你自駕遊選擇應該多D㗎,你試下列出地方同要求或者心水酒店比大家看看可否比下意見你

伯爵府

Wronglover1 發表於 18-12-9 13:32
你自駕遊選擇應該多D㗎,你試下列出地方同要求或者心水酒店比大家看看可否比下意見你
...

廣島~三井花園
岡山,倉敷~no idea
鳥取~Apa hotel, 想有一晚住温泉酒店,有無推介?

謝謝你!

男爵府

八日去岡山、倉敷、廣島,去吾去福岡好呢?全部要Jr

侯爵府

Wronglover1 發表於 18-12-6 08:45
個幾日自駕呀!多謝你!

係喎,一時醒起,冬天鳥取砂丘應該會變咗雪丘喎,小心保暖啊

男爵府

hfl2000 發表於 18-12-9 21:54
係喎,一時醒起,冬天鳥取砂丘應該會變咗雪丘喎,小心保暖啊

你好貼心呀!跟著你D貼士再查看天氣預報,會掉一掉行程呀