要棄置舊床褥點算! 希望幫到大家

bluebit
|
要棄置舊床褥點算! 話說我買了張新4.5尺雙人床褥, 張舊床褥諗住要店舖收埋, 點知話要比400蚊, 當時覺得好貴, 所以沒有加錢棄置。到嗰個星期就諗住200蚊, 點都會有大廈掃地姐姐幫到手掛。首先, 我諗住要送貨司機幫我掉, 我比返100蚊佢, 佢有車, 搬來都係咁, 好容易,
點知來到居然話100蚊緊係唔得, 個款直頭唔想幫你, 所以我無開大個價. 好啦, 再搵掃地姐姐, 個姐姐又係話100蚊唔得, 要搵埋個男同事, 重話200蚊唔得, 真係赫親, 估不到200蚊都解決唔到呢個問題? 其實個垃圾站只係係斜對面, 幾個街口, 都唔明點解!
(要放工, 明天後續)
w.y.BB
|
問管理處借架板車,或者手推車,自己搬落去啦。
333s    發表於 18-10-25 11:54
fanny2014
|
bluebit 發表於 18-9-10 18:03
要棄置舊床褥點算! 話說我買了張新4.5尺雙人床褥, 張舊床褥諗住要店舖收埋, 點知話要比400蚊, 當時覺得好貴 ...

我都試過4x6呎厚床玉,比100元啲大厦清潔啊姐,佢地又肯喎(可能公屋啲啊姐先系)。
72leelily
|
3座位梳化都要$300
床褥$100好難搵到人掉
0q.cathy
|
如果你覺得近,點解你自己吾掉?應該你都覺得辛苦,所以先叫人做,但要知道吾係個個收集站可以掉,好多私人要比錢先比你掉入去,我個屋苑掉一張梳化收100,係你自己搬去放底。你個100,只夠比垃圾場錢,嬸嬸可能白搬。

最後我得知去公屋垃圾站有機會吾駛錢,但要行遠好多。
lam133
|

斜對面, 幾個街口好遠下喎

琴日換床單床褥拎起扭親,
床褥都算重架!
MM2H
|
唔係個個垃圾站都可以棄置大型物件,冇預先通知,司機唔肯搬一d都唔奇
$400收床褥差不多,換梳化收走舊嘅,店舖有單張詳細例明,車到門口都要收$800
bluebit
|
係, 其實好近, 我嗰都係私人屋苑, 最差情況就係老公同工人姐姐搬下去. 只是有幾個疑惑.

1. 屋苑唔知點搬, 只見在平台花園有客lift到地下, 未見過貨lift到地下.
2. 公眾垃圾站收不收? 係邊度?
3. 用咩搬?
4. 樣衰, 接受到嗎?

最後我Seach左, 答案:
1. 打去樓下問管理處. (我屋苑平台花園有一個位, 有貨lift到樓下, 而且距離可接受).
2. 公眾垃圾站棄置床褥是可以的, 大家可以查這政府網址找最近的垃圾站. http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/009001/index.shtm
3. 亦都係問樓下管理處, 通常佢地都有, 只要填表, 就會借比你, 我之前就借過爬梯.
4. 樣衰, 呢個好個人的問題, 個個人不同, 不過為了不使用無謂的錢, 我老公決定自己搬. 其實不想樣衰, 也有另外一個要使錢的方法, 就係找GX XX Van, 我Seach時, 發覺佢地有呢個服務, 我送去幾個街口, 都係50蚊, 但係要借推車比錢, 要人搬比錢, 呢個就要當時報價. 我估點都唔使400蚊.

最後我老公問管理處借了架手推車, 跟工人一起推下去, 回來後我說有沒有大問題, 他說沒有, 只是入lift出lift要搬上手推車, 推過去是平路不難, 不明點解200蚊都無人做.

希望我這次的經歷可以幫到苦惱的你.
twotigers
|
bluebit 發表於 18-9-10 18:03
要棄置舊床褥點算! 話說我買了張新4.5尺雙人床褥, 張舊床褥諗住要店舖收埋, 點知話要比400蚊, 當時覺得好貴 ...

我最近買咗床褥,間舖頭安排拎走舊果張,免費。
patpat234
|
呢啲大型野,一直都係用板車自己推去垃圾站
waynewon    發表於 18-9-11 16:47
oceandeepsea
|
最多出300,再多唔係咁合理
cbeyond
|
bluebit 發表於 18-9-11 15:51
係, 其實好近, 我嗰都係私人屋苑, 最差情況就係老公同工人姐姐搬下去. 只是有幾個疑惑.

1. 屋苑唔知點搬, ...

好老實, $200唔係咩大數目, 無人肯做唔出奇
mercurycc
|
講真2百唔係多,唔係個個人都想賺你錢的。

我地不嬲都係問管理處借車自己車去掉左型垃圾。
叮妹
|
fanny2014 發表於 18-9-10 18:19
我都試過4x6呎厚床玉,比100元啲大厦清潔啊姐,佢地又肯喎(可能公屋啲啊姐先系)。
...

我呢度都系,床肉,衣櫃,都系一百
tsung
|
twotigers 發表於 18-9-11 16:02
我最近買咗床褥,間舖頭安排拎走舊果張,免費。

jllulu
|
bluebit 發表於 18-9-11 15:51

1. 屋苑唔知點搬, ...

多謝你提醒我先知屋企附近有個垃圾收集站

monitress_iris
|
同老公夾手夾腳搬吧啦, 100蚊都唔洗
叮妹
|
fanny2014 發表於 18-9-10 18:19
...

床玉1百我試過,如矮電視櫃要二百……
Maggie519
|
我上年年尾換床裖,收左掉舊既
momo06
|
我哋系自己搬,好彩垃圾站都唔算遠,慳返D錢自己袋