奶奶幫手湊孫

全心全意
|
事原我奶奶好好,每星期都留喺我屋企3日幫手照顧B.B. .日子耐了,我開始發覺佢只會幫我老公,而唔係幫我。每次零晨時份如果係我餵奶,佢就唔會話起身。但一知係老公餵,就會話起身幫手。

最辛苦既係,今日請了病假諗住係屋企休息,點知佢見我無返工,就全程交個仔俾我湊,如是者,我仲比平日辛苦(今日已病)
唉!

今晚諗住早d幫仔仔沖涼,咁我可以早d瞓,點知佢又話再夜d先,俾仔仔瞓多陣。唉,大佬丫,我今朝7點幾起身,照顧到而家已好累啦。
平日同老爺要求多多,話要播咩咩古典音樂俾bb聽,我今日放假喺屋企,我連兒歌都聽唔到佢播一首。搞到我內心火火地。
唔知大家明唔明我感受呢?我唔係話要破口小我奶奶,係見佢行為越來越心淡!以後病假,我諗我會著返工衫,返娘家瞓
小豬Pigpig
|

你準備比人話,生小朋友不應該倚靠老人家揍

babi_chu    發表於 18-9-11 17:35
koalalee88
|
全心全意 發表於 18-9-10 23:21
事原我奶奶好好,每星期都留喺我屋企3日幫手照顧B.B. .日子耐了,我開始發覺佢只會幫我老公,而唔係幫我。 ...

要知道 你係佢新抱而唔係親生女咯

ChingyanPang
|
Day one 個日已經行錯。孫只可以俾婆婆湊,如果嫲嫲湊日子耐左你就知道原因
姸媽
|
妳可以照早啲幫個bb早沖涼架!妳係bb媽咪,妳絕對可以自己做決定
日月水火    發表於 18-9-12 07:12
美之選468
|
99只心痛自己儿子也不出奇呀? 只是我做不出來而己。
全心全意
|
ChingyanPang 發表於 18-9-10 23:27
Day one 個日已經行錯。孫只可以俾婆婆湊,如果嫲嫲湊日子耐左你就知道原因
...

無計,我媽身體差,湊唔到。
全心全意
|
姸媽 發表於 18-9-10 23:28
妳可以照早啲幫個bb早沖涼架!妳係bb媽咪,妳絕對可以自己做決定

剛才佢攬住唔放
ChingyanPang
|
全心全意 發表於 18-9-10 23:37

請姐姐,再咁落去吾掂,婆媳版就有好多例子
kcpak
|
全心全意 發表於 18-9-10 23:37
明白你病左好需要休息~但99始於唔係自己媽媽,你明白嗎?
全心全意
|
kcpak 發表於 18-9-10 23:41
明白你病左好需要休息~但99始於唔係自己媽媽,你明白嗎?

明丫。不過今日全日都好累。

日子耐了,我看得清楚了。
bk2013
|
事原我奶奶好好,每星期都留喺我屋企3日幫手照顧B.B. .日子耐了,我開始發覺佢只會幫我老公,而唔係幫我。 ...

明白左99不是自己媽媽的道理就不用心淡
szeszes
|
小朋友係自己既,咁自己湊都應該。

如要返工就請姐姐 或 比褓母 ee 湊,一來免傷和氣
洋蔥頭媽咪
|
睇完樓主post ,深深感受到99千奇咪湊孫,幫你湊又话99只係幫個仔,如果新抱湊99又去湊,分分鐘又比個新抱话争住湊,做又死唔做又死。
esmehouse    發表於 18-9-11 16:21
tansyneko    發表於 18-9-11 13:50
洋蔥頭媽咪
|

其實我覺得好少事,樓主比得99湊,最好講清楚自己想點,你唔表達人地唔會知你谂法,誤會好多時都係咁而發生。
MsBusy
|
99唔想自己仔辛苦都好正常,但其實都係間接幫輕你,
有人幫下手已經好好,有時唔可以要求太多,
你喺屋企時99霸住個b, 可能又會有其他說話聽,
有時覺得99都幾難做
Fishqqma
|
冇工人
Charlotte_mom
|
樓上講得岩,果個唔係自己阿媽
嬲係解決唔到問題,你有無主動提出要求呢?例如,你話想沖完涼早d訓,你可以主動提出。如果佢都係攬住,直接話咁我食左藥我訓先,陣間等daddy放工攪。唔駛屈住屈住呀
幸福係要靠自己爭取,隨住bb 大,大家會有更多磨擦,呢d技巧將來係為自己好呀,為母則強,切記切記
jeanne1120    發表於 18-9-11 08:52
貓頭雀
|
今次你病左無法子啦。
下次凌晨餵奶換片,踢老公去做啦

不過呢,付出時間耐性比BB, BB 係會知道嘅,他會對照顧者笑,對照顧者熟絡,會痴住照顧者架。
明白你也攰也辛苦, 加油啦,過些日子會愈來愈好。

又,奶奶會一直在你家住,到讀書也一樣。 你諗下點算仲好。
eleven123
|

你病假返娘家睡覺休息沒問題。你對奶奶要求太高,很難實現,自己要對自己好一些。我理解你說的辛苦,只能自己想辦法。你這樣想會舒服點,她對bb比工人一定好,就當半個工人,你對工人要求一定不會這麼高,只是僱傭關係。奶奶永遠不是阿媽