自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實現在D奶奶真係點做都比新抱有位入,幫你湊B又話係幫個仔,見新抱係度交比新抱湊下又話99唔幫手,到99自己抱呀B喇,又話奶奶攬住唔放。一係請多個工人湊啦,唔洗99湊,99同婆婆得閒同D孫玩下就得,自己又可以休息。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-10 23:56
睇完樓主post ,深深感受到99千奇咪湊孫,幫你湊又话99只係幫個仔,如果新抱湊99又去湊,分分鐘又比個新抱 ...

相見好同住難,如果有心,最好直接給cash幫手請工人

子爵府

回覆樓主

可能佢怕你係屋企佢都湊住阿B,到時又可能誤會佢霸住個孫。其實奶奶都好難做

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

szeszes 發表於 18-9-10 23:55
小朋友係自己既,咁自己湊都應該。

如要返工就請姐姐 或 比褓母 ee 湊,一來免傷和氣

Agree

珍珠宮

環保接龍勳章

全心全意 發表於 18-9-10 23:21
事原我奶奶好好,每星期都留喺我屋企3日幫手照顧B.B. .日子耐了,我開始發覺佢只會幫我老公,而唔係幫我。 ...

揾99/婆婆湊bb, 幫係人情, 唔幫係道理, 自己生仔自己負責, 要人幫手根本就冇say, 可以有要求, 但老人家跟唔跟到又係另一回事, 為免傷和氣或自己勞氣, 自己搞掂/請工人/送bb去育嬰院係解決方法。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

象牙宮

佢肯幫你湊已經要感謝,無人係應份做的,
不要對人有要求,唔喜歡就請工人湊,請99幫下眼。

用戶要求終止服務

回覆樓主

好少事
我仲慘過你
最慘唔係我要求佢哋湊,係佢哋叉對手埋嚟
連校網密碼都要知,日日登入睇消息。

十年都嚟緊

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

事原我奶奶好好,每星期都留喺我屋企3日幫手照顧B.B. .日子耐了,我開始發覺佢只會幫我老公,而唔係幫我。 ...

換個角度睇,
你奶奶驚你以為佢霸住啲孫嚟湊,會唔會無咁唔開心?
我身邊朋友都有唔同既奶奶,我亦都有同啲奶奶傾過,各有各唔同。有啲新抱放哂手到奶奶,有啲緊張到奶奶掂下新抱既嘢都發火,所以我覺得應該多溝通,如果你想佢幫,你應該比多啲身體行動比佢,當然你傾到計,講比佢知梗理想啦,無謂為左呢啲事影響大家。
珍惜 感恩
You got this!!

象牙宮

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-10 23:56
睇完樓主post ,深深感受到99千奇咪湊孫,幫你湊又话99只係幫個仔,如果新抱湊99又去湊,分分鐘又比個新抱 ...

好多朋友都痛講,其實佢地唔想湊孫,
鬼叫仔女無本事又,想幫輕下,
有d直頭講明你地攪唔掂唔好生,唔好生左就覺得老人家應份湊。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-11 09:02

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

看在眼裡,放在心裡,佢點對你,你點對佢囉

水晶宮

回覆樓主:

你的思想好唔惦! 嗰b你生,你係媽媽,點辛苦都要頂硬上,冇法,因為你生佢的。

不然日後你會常埋怨人地對你唔夠好,人地做得幾好都好,埋下潛意的種子,佢欠你

琥珀宮

算啦,睇開d啦,佢係幫你睇住你個仔,同時照顧下自己個仔,唔係照顧你。
至於你餵奶佢唔插手又唔出奇喎,可能怕你唔鍾意佢出聲呢。
其實慢慢唔好比佢係度過夜,始終一家一主,當然要諗過好聽d嘅理由啦。如話夜晚自己攪得掂之類,等99可以休息下咁。

男爵府

回覆樓主:

樓主我明白你! 我而家學識左0個個係人地阿媽, 自己BB個嫲嫲, 新抱始終係外人, 名義上係一家人, 實際上大家咪又係掛名!! 唔好太投入感情同期望過高, 盞自己傷心。

琥珀宮

mercurycc 發表於 18-9-11 08:47
好多朋友都痛講,其實佢地唔想湊孫,
鬼叫仔女無本事又,想幫輕下,
有d直頭講明你地攪唔掂唔好生,唔好生 ...

好現實但亦非常真實

大宅

回覆樓主

希望樓主老公可以比你坦白傾訴,解決問題,唔係會癲

珍珠宮

回覆樓主:

唔同你爭好事黎,其實佢好好

琥珀宮

happybebebe 發表於 18-9-11 08:45
好少事
我仲慘過你
最慘唔係我要求佢哋湊,係佢哋叉對手埋嚟

咁唔好比密碼佢知囉,話明密碼點可以比咁多人知呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

99也好,自己媽媽都好,其實四大長老都無責任要幫手湊孫,仔女係自己架,根本就唔關係果個照顧者係人地阿媽,定自己阿媽。

男爵府

回覆樓主

請工人啦,你比唔比錢,比幾多錢請99幫手,佢都會覺得佢幫緊你蝕比你!佢唔係你呀媽,無論佢樂唔樂意,你成世都欠左佢。結唔結婚,佢心目中嘅一家人都唔包括你,佢對你同對佢個仔都永遠唔會一樣,正如你對99同對自己媽咪都唔會一樣,人之常情!所以,婆媳之間保持不拖不欠的最美距離就好。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

親疏有別,正常既。點會唔幫自己個仔而幫人個女?唔係唔鍚你,只係更錫自己個仔吧了。。

10個奶奶9個都係咁,仲有一個可能都會公平d既。但唔好以為自己幸運地會遇到呢一個,其實好難架呢~

首頁
12345...8

尾頁

跳至