請介紹,運動後肌肉酸痛(小腿拉緊),搽咩藥膏好用?

ru_663th
|
有時運動後肌肉酸痛或者工作長期行路, 令小腿肌肉酸痛,請介紹咩產品好用消除痛楚?
(唔好太立痴痴)
thx
B~ma
|
可以試下普施健,萬x或者藥房都有賣
Amy1974
|

。。。
ru_663th
|
Amy1974 發表於 18-9-11 04:17
回覆 ru_663th 的帖子

冬青膏。是否一款牌子?搽腳。搽腰痛可以見效嗎
winner128
|
ru_663th 發表於 18-9-10 23:34
有時運動後肌肉酸痛或者工作長期行路, 令小腿肌肉酸痛,請介紹咩產品好用消除痛楚?
(唔好太立痴痴)
thx

松節擦油, 十幾蚊支,奶白色既。
MM2H
|
vitas 紓適寧,各大藥房有得賣
Amy1974
|

。。。
女皇駕到
|
藍色果隻曼秀雷敦冰涼按摩膏,仲要拉多d筋,價快好好多
tsung
|
女皇駕到 發表於 18-9-13 18:57

拉筋好有效
ru_663th
|
女皇駕到 發表於 18-9-13 18:57

每日小腿好酸痛(emoji)請問邊度有得買?價錢貴嗎?
ru_663th
|
tsung 發表於 18-9-13 21:33
拉筋好有效

請問點拉?
gogofie
|
ru_663th 發表於 18-9-17 23:10
請問點拉?

如果唔識拉筋就唔應該去做運動。

網上大把教人拉筋嘅片,可以自己去搵。

唔做運動都可以每天拉筋,藥就唔可以日日擦。
女皇駕到
|
ru_663th 發表於 18-9-17 23:09
每日小腿好酸痛(emoji)請問邊度有得買?價錢貴嗎?

萬寧同屈臣氏都有,都係幾十蚊
女皇駕到
|
gogofie 發表於 18-9-17 23:14
如果唔識拉筋就唔應該去做運動。

網上大把教人拉筋嘅片,可以自己去搵。

最簡單呢個方法

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
54heima
|
Youtube , google, ins, pinterest…輸入calf stretches。想長久根本解決此類問題,只有俾心機拉筋,擦咩或按摩物理治療自能解決一時
ru_663th
|
54heima 發表於 18-9-18 01:52
Youtube , google, ins, pinterest…輸入calf stretches。想長久根本解決此類問題,只有俾心機拉筋,擦咩或 ...

做左幾日拉筋好dd,但今晚腰半身好酸痛咁又累。 而且突然膝頭哥大髀小腿好攰。唔想動咁只想坐下來。突然之間, 請問有沒有即時止痛藥介紹牌子?
熊熊老婆
|
敷冰袋,最有效。可用冰皮月餅的冰袋,用毛巾包著,敷一陣。
cat_hellobb
|
ru_663th 發表於 18-9-17 23:10
請問點拉?

search youtube跟住做
ru_663th
|
熊熊老婆 發表於 18-9-30 20:10
敷冰袋,最有效。可用冰皮月餅的冰袋,用毛巾包著,敷一陣。

你好有頭腦,哈哈。好環保。

請問敷冰袋 位置在那裏?
Amy1974
|
ru_663th 發表於 18-9-30 20:28
你好有頭腦,哈哈。好環保。

請問敷冰袋 位置在那裏?

冷敷不等於冰敷。估計係話注意唔好太凍,傷皮膚。

急救與護理
http://www.redcross.org.hk/tc/HCS/Feature4.html