工人續約 vs 工人續護照

小新抱
|
工人合約11月頭到期,而家想同佢續約,但佢本護照19年8月到期。
佢想今日去申請續passport, 攞咗新passport再renew contract, 請問時間夠嗎?定係我應該同佢 renew 咗contract, 佢先去 renew passport呢?
cattz288
|
小新抱 發表於 18-9-11 08:04
工人合約11月頭到期,而家想同佢續約,但佢本護照19年8月到期。
佢想今日去申請續passport, 攞咗新passport ...

續約先喇! 得返兩個月時間! 好趕下
ChloeMa
|
驚唔夠時間,就續約先, 不過要預簽證只給予到19年8月,換 passport 後,再要去 immigration 發多次簽証至合約期完結。
yan315
|
現在續約 - 舊人工 + 出年VISA 費用
現在續PASSPORT - 應該新人工(24個月)

續PASSPORT係工人自己比錢

工人值得就冇所謂
Poyau
|
yan315 發表於 18-9-11 09:37
現在續約 - 舊人工 + 出年VISA 費用
現在續PASSPORT - 應該新人工(24個月)

心水清
yan315
|
回覆 Poyau 的帖子

我剛續緊,兩年前就係咁比個工人自己續,攪左幾個禮拜,前後簽左兩份綠色約,變左新人工,值咪冇問題囉

Poyau
|
yan315 發表於 18-9-11 11:20
回覆 Poyau 的帖子

我剛續緊,兩年前就係咁比個工人自己續,攪左幾個禮拜,前後簽左兩份綠色約,變左新人工,值 ...

最緊要值 好工人可遇不可求
yan315
|
Poyau 發表於 18-9-11 12:11
最緊要值 好工人可遇不可求

比上不足 比下有餘
續第4張約,越來越懶打斧頭,但你叫佢,佢會做既,唔會黑面
所以用埋呢張約孩子上中學就byebye

Poyau
|
yan315 發表於 18-9-11 12:29
比上不足 比下有餘
續第4張約,越來越懶打斧頭,但你叫佢,佢會做既,唔會黑面
所以用埋呢張約孩子上中學 ...

4張約應該唔錯 可能工人都等長服hea做