評估過度活躍 或 自閉

Chickentailbun
|
請教各位
健康院會唔會轉介bb 評估過度活躍 或 自閉等?

我bb 就快一歲 經常唔訓覺,一日睡少過十小時,用過好多方法都唔能夠令佢睡覺。通常訓兩個鐘就醒,已排除身體不適或肚餓呢啲基本問題。有時可以由朝早七點hyper 到晚上12點,中途完全不睡覺。

醒嘅時間精力旺盛,不停郁,要搵人玩,食嘢。

好擔心佢有過度活躍,唔知健康院有冇得評估。
hnh_mami
|
Chickentailbun 發表於 18-9-11 09:05
請教各位
健康院會唔會轉介bb 評估過度活躍 或 自閉等?

咁細個好小評過度活躍,反而自閉都有機做下簡單test.

打左1歲針未? 可以同姑娘講,睇下會否轉介見醫生,有需要的話,醫生會轉介到尤德夫人中心評估
Dreamingday
|
有呀, 你下次去健康院話有懷疑要求轉介, 但都要排一年至年半先安排到
castle100
|
咁細應該唔知!你係咪同佢玩得太多!比多D時間佢自己獨處!我女11個月佢瞓宴覺覺唔使人陪、我地屋企房係塌塌米!我一個闈欄整係門果度!佢瞓覺自己碌碌下就瞓了!因為BB爛玩!你要比佢獨處時間自靜落來!如果唔係見人又玩!
heilok
|
咁細未assess 到㗎。
castle100
|
千奇唔好比佢玩電話!食粥仔要坐定定食!唔坐定就餓佢一餐!我2個都係咁樣!
|
hnh_mami 發表於 18-9-11 09:09
咁細個好小評過度活躍,反而自閉都有機做下簡單test.

打左1歲針未? 可以同姑娘講,睇下會否轉介見醫生, ...

黎緊下個月去打
到時問下
|
Dreamingday 發表於 18-9-11 09:09
有呀, 你下次去健康院話有懷疑要求轉介, 但都要排一年至年半先安排到

都要咁耐。。。。
而家有啲化驗所可以做基因 test
不過唔知可唔可信
cholewong29
|
咁細個check 唔到,過度活躍唔代表瞓得少。我老公每日瞓得6個鐘,但係佢資優。
你睇下bb耳仔係咪大,蘇民峰話耳仔會活躍好動d。
lavender_baby
|
評估一般要兩歲先做得,太細個睇唔到
|
放電又試過 冷靜又試過 氹過 鬧過 都冇用
唔知可以點
|
lavender_baby 發表於 18-9-11 09:23
評估一般要兩歲先做得,太細個睇唔到

而家唔知要點照顧佢。
用錯方法驚影響佢成長
spikenard
|
我有朋友嗰b每日只睡3,4個鐘,我初初都以為係有d問題

而家大個左,好正常
muichiting
|
cholewong29 發表於 18-9-11 09:22
咁細個check 唔到,過度活躍唔代表瞓得少。我老公每日瞓得6個鐘,但係佢資優。
你睇下bb耳仔係咪大,蘇民峰 ...

我大仔耳仔好大好定,細仔耳細有過度活躍 不可信
|
spikenard 發表於 18-9-11 09:36
我有朋友嗰b每日只睡3,4個鐘,我初初都以為係有d問題

而家大個左,好正常

希望係咁。
因為bb 嘅性格和表現同父母好唔一樣
twinstar_baby
|
1歲好問喇!
我仔咪係1歲懷疑係,等半年先做基本test, 2歲確診!
|
twinstar_baby 發表於 18-9-11 09:47
1歲好問喇!
我仔咪係1歲懷疑係,等半年先做基本test, 2歲確診!

咁你仔仔係咪都好似我bb 咁樣?

而家成長OK 嗎?
spikenard
|
Chickentailbun 發表於 18-9-11 09:43
希望係咁。
因為bb 嘅性格和表現同父母好唔一樣

佢bb1日到黑都玩,玩到晚上3點先訓,外人觀察真的唔正常,當然訓唔夠會產生的問題係言語發展會慢,集中力差,都因,唔夠時間比腦部休息

唯有到小朋友再大點時嚴d控制作息時間,慢慢的追番進度
|
Chickentailbun 發表於 18-9-11 09:49

而家成長OK 嗎?

我仔係自閉症譜系。
其實自閉症你可以留意下,叫佢冇眼神接受,基本模仿,好似簡單表達,要/俾/爸/媽,單字等
至於咩唔訓,其實唔關事,ADHD都會訓,但訓得冇咁好。
有懷疑盡快做評估,因為政府等好耐。經驗之談,同你分享一下。
|
Chickentailbun 發表於 18-9-11 09:49

而家成長OK 嗎?

同我仔4歲,一隻字都唔講,所以父母覺有唔妥,寧願緊張少少,幫到小朋友先