自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

chiliwu 發表於 18-9-11 10:27
回覆 christyheihei 的帖子

我一仔一女, 都係咁, 日又鬧交夜又鬧交, 少少事都嘈,明明D玩具一人一份, 係都 ...

d人問點解京東有個咁索既奶茶妹仲要去滾
睇下小朋友就知
明明手頭有個好正既機械人玩具,見到隔離屋有個普通玩意,都要埋去搶。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

o_____o 發表於 18-9-11 10:28
我2個仔,成日互相投訴,隻手過界丶隻腳伸左埋黎又嘈一餐,但轉頭又攬頭攬頸,細佬十喜歡哥哥但講到互督就 ...

係呀係呀,得一個既時候特別生性,佢地又好少攬頭攬頸,只係會一齊傻笑。可能就係缺乏左呢d溫馨場面,令到我覺得佢都唔鍾意大家就算同埋佢地表兄弟姊妹玩,哥哥有時都會同人地蝦個細佬,唔係咁愛護佢。如果久唔久有d窩心野出現,可能我心理會平衡返d既

公爵府

回覆樓主:

我兩個仔差5歲,兩個相親相愛到我唔底得。大的又幼稚啲,細的又老積啲,岩岩好。兩個唔係未爭玩爭睇過,但我要佢哋協商,每人幾分鐘輪流,協商到就兩個咩都冇,所以佢哋明白亦合作到。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

畀面勳章

我2個仔相差5年,一個中學,一個小學,日嘈夜嘈,嘈足咁多年。一起打交,一起打機,好好地玩玩下又嘈,又投訴,不勝其煩。
我唔舒服時,哥哥帶細佬去補習社,湊放學,一起去食野,到嫲嫲處暫托。拖著細佬出出入入,相親相愛。
我一好返,2個家伙又嚟料,而家我唔做裁判,打多幾年都長大了,斷估都唔一直打落去掛。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我一仔一女,一時水溝油,轉頭糖痴豆。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都讚成,其實系系打鬧中長大架,佢地係咪年齡相差唔大?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

christyheihei 發表於 18-9-11 10:00
你地兩個小朋友相處融洽嗎?我成日覺得我兩個仔狗咬狗骨,一d都唔相親相愛,佢哋又唔會打交既,不過好鍾意 ...

2個小朋友幾大?

珍珠宮

超級特務 發表於 18-9-11 10:07
所有兄弟姊妹細個都係打打鬧中長大

同意!!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我2個女相差5年,溝通唔到,玩嘅學嘅都唔1樣 咩都爭咩都要搶 不過1比人鬧,就會好friend
想認識多啲屯門友

侯爵府

回覆樓主

大既都10歲。性格執著,成日講公平,個人冇咩愛,講野冇咩heart。
細既就7歳,有時仲好個bb,但對住哥哥好多時變得唔係善男信女。

珍珠宮

超級特務 發表於 18-9-11 10:02
我一仔一女
日日都中美貿易戰
嘈,打都有,不過感情幾好,我冇咩特別理。
形容得非常貼切

其實有得嘈下都幾開心
雖然當下都會覺得煩

侯爵府

回覆樓主

佢地frd既時候就係夾計去整古我地囉又或者夾計去做一d曳野,兩個就會山埋房門細趕講大聲笑呢d咪係相親相愛既時候囉

珍珠宮

回覆 christyheihei 的帖子

真係你睇我好, 我睇你好.
兩個相親相愛又點? 結果大個咗變成互相包庇, 蛇鼠一窩, 朋比為奸, 衰埋一堆.
終日閂埋門睇波打機傾計瞓覺, 上網睇下有咩新玩具買. 一齊無心機讀書, 勉強畢咗業又一齊無心機做嘢, 做下唔做下咁.

睇見真係好灰架! 我都唔敢咁大想頭佢地可以幫屋企. 我係擔心我兩老去咗邊個養佢地

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

回覆樓主

所以我一個小朋友。
樓主加油
大d會好架啦!

水晶宮

christyheihei 發表於 18-9-11 10:00
你地兩個小朋友相處融洽嗎?我成日覺得我兩個仔狗咬狗骨,一d都唔相親相愛,佢哋又唔會打交既,不過好鍾意 ...

唔關兩個仔事呀,不論係仔仔/女女/仔女,要嘈嘅話咩組合都會嘈

子爵府

我2個仔都係咁。日日都好多complaints, 但我一發惡,兩個又會聯手對抗我。

我覺得係必經階段,大大下會好啲,識多啲體諒&包容。

水晶宮

我都係2個仔, 相差5年, 細的就21個月, 一時糖痴豆, 一時水溝油,
大仔有時仲會同我講媽媽你唔應該生細佬,
仲會因為細仔成日扭計嘈住大仔訓而動手打細佬,
但踏完打完鬧完又會痴埋一齊玩, 一齊沖涼...
我覺得係亙動黎, 有時太煩我就唔理佢地咁多,
有佢地先...

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

how old r they?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我兩個都係咁,基本上唔係紙上談乒,係日日開戰,本來唔煩到我,我都由得佢地。
但細佬竟然係我返工時打黎投訴家姐,簡直挑戰我底線!
我即刻以家姐最驚既事恐嚇佢,我話:如果細佬再打黎投訴你,我就辭職返屋企睇住你兩隻野,你想唔想媽媽唔返工呀!唔想就唔該暫時忍忍佢,我返黎再講!

不過,轉頭兩個又玩到嘻嘻笑。兄弟姐妹就是這樣長大吧,過後不會記仇。

大宅

我2個仔一時好fd,一時水溝油,但打交我一定唔理邊個打先,2個齊齊罰,投訴我第一次會理下既,再投訴我只會講你地自己搞掂去,第3次投訴我齊齊教訓,例如玩時投訴就齊齊唔好玩執野我放低晒所有手頭上既工作去陪佢地溫書比野佢地做,咁樣做之後2個就開始無乜投訴喇

首頁

尾頁

跳至