自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

有冇人突然間某日望望下屋企發現周圍都係雜物?
周圍都堆滿唔等洗嘢、搞到條路好窄、飯枱食飯時要左搬右搬先開到飯,廚房堆滿食物同膠袋⋯
呀媽啲鞋同衫就多到著廿年都著唔曬、但得閒又會買幾件,有時仲會搵返啲全新未開封嘅⋯
老豆間房又係無言、勁多膠袋、紙同啲唔等洗嘢,呢兩年仲成日走去買到一屋都係食物、廚房同廳都冇位放就放入自己房、衣櫃用嚟擺雜物但啲衫就周圍掛、間中仲會無啦啦執個架或者執張櫈返屋企⋯
我自己都唔好得去邊,嫁人前清咗好多垃圾、衫、漫畫,需然依家得返幾件衫,但都仲有啲覺得懷念嘅兒時玩具未清晒⋯
望住屋企嘅垃圾雜物、就會諗:
點解以前從來唔覺得唔掉垃圾係冇問題⋯
點解以前要花錢去買啲冇謂嘢?
好多好多點解

子爵府

pearluffy 發表於 18-9-11 16:40
周圍都堆滿唔等洗嘢、搞到條路好窄、飯枱食飯時要左搬右搬 ...

斷捨離

大宅

babywater 發表於 18-9-11 16:43
斷捨離

可能之前我都係見到呢個詞彙先覺悟到屋企太多嘢⋯⋯以前成日諗住要住大屋先擺得落多啲嘢,但依家發現只要唔囤積、間屋其實唔需要好大

子爵府

pearluffy 發表於 18-9-11 16:45
可能之前我都係見到呢個詞彙先覺悟到屋企太多嘢⋯⋯以前成日諗住要住大屋先擺得落多啲嘢,但依家發現只要 ...

我已經斷舍離一段時間,現在買嘢只會買自己需要嘅嘢,唔會貪特價買多d存貨,屋企人啲嘢唔可以強求,首先由自己做起

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pearluffy 發表於 18-9-11 16:45
可能之前我都係見到呢個詞彙先覺悟到屋企太多嘢⋯⋯以前成日諗住要住大屋先擺得落多啲嘢,但依家發現只要 ...

仲有買買埋埋令你蹝左好多錢,錢係要返工賺返黎,即是蹝左好多時間只換來一堆雜物。
如果人識得善用每一分每一毫,唔追名牌,一生人要工作既時間應該大大降低

珍珠宮

畀面勳章

成屋得我一個肯斷捨離有鬼用? 成屋都係野, 話冇心機執, 越冇心機執就越積越多野, 跟住搵唔到, 於是又買過.... 惡性循環黎架.

每次叫佢執就黑我面發脾四, 而家我都廢事出聲.

琥珀宮

pearluffy 發表於 18-9-11 16:40
周圍都堆滿唔等洗嘢、搞到條路好窄、飯枱食飯時要左搬右搬 ...

掉晒d膠袋先啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我係呀, 除日常用品外, 我冇乜買野, 好多都係節日時收到, 但都堆到成屋都係. 有時送得出就送, 掉就唔想製製造垃圾所以一係回收, 一係儲埋一次過捐, 咁儲果陣咪堆響屋企囉...

男爵府

回覆樓主:

我今日正好做了断捨離

男爵府

以前屋企好整齊好少嘢,多左兩個細路之後係幾何級數咁增加,就算點掉都仲有好多嘢,書同玩具係重災區,仲有BB車呀,單車呀,睇見就煩,最慘係個個禮拜食開心樂園餐,又有兩個玩具

大宅

babywater 發表於 18-9-11 16:50
我已經斷舍離一段時間,現在買嘢只會買自己需要嘅嘢,唔會貪特價買多d存貨,屋企人啲嘢唔可以強求,首先由 ...

我依家都係一啲一啲咁掉晒自己嘅嘢,但發現每逢清空一少片地方、就會有啲突如其來嘅雜物佔據咗

大宅

littlefunpig 發表於 18-9-11 16:52
仲有買買埋埋令你蹝左好多錢,錢係要返工賺返黎,即是蹝左好多時間只換來一堆雜物。
如果人識得善用每一分 ...

係啦、其實唔儲雜物同掉嘢令我依家生活費慳返唔少,只係屋企人仲未體會到、而且老豆好似有舖捨荒癮同鐘意周圍拎贈品,佢會覺得捨荒同拎贈品令佢慳到錢⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Teresa 發表於 18-9-11 16:57
成屋得我一個肯斷捨離有鬼用? 成屋都係野, 話冇心機執, 越冇心機執就越積越多野, 跟住搵唔到, 於是又買過.. ...

同我一樣
執好有位
轉頭又有人買冇謂野放上去
把鬼火吾執
有佢一堆二堆

大宅

Teresa 發表於 18-9-11 16:57
成屋得我一個肯斷捨離有鬼用? 成屋都係野, 話冇心機執, 越冇心機執就越積越多野, 跟住搵唔到, 於是又買過.. ...

依家我都有呢個諗法、同佢哋講多兩句就鬧

大宅

mandy952 發表於 18-9-11 17:05
掉晒d膠袋先啦

啲膠袋真係好恐怖、尤其係超市裝生果嗰啲免費袋,老豆買少少生果會貪心攞人哋幾個新嘅,話以備不時之需⋯⋯我真心希望超市連嗰啲膠袋都收五毫紙!

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

減少購物,慢慢清理,將不必要的送出或掉,日子有功,屋企自然會清爽
I 大蚊豬   

珍珠宮

回覆樓主

買前諗一諗,得閒執下嘢

已經好好

大宅

bosch 發表於 18-9-11 17:10
我係呀, 除日常用品外, 我冇乜買野, 好多都係節日時收到, 但都堆到成屋都係. 有時送得出就送, 掉就唔想製 ...

有時人哋送啲嘢又係唔等洗、掉又怕人哋知道唔好意思⋯

男爵府

回覆樓主:

之前睇有個節目,有一種職業嘅人會幫人掉晒d冇用嘅野

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

banki00 發表於 18-9-11 17:11
我今日正好做了断捨離

首頁
12345...7

尾頁

跳至