自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Elaineyytang 發表於 18-9-11 17:13
以前屋企好整齊好少嘢,多左兩個細路之後係幾何級數咁增加,就算點掉都仲有好多嘢,書同玩具係重災區,仲有 ...

講開開心樂園餐,老豆係會走去食個餐攞人哋啲玩具⋯已經話過佢冇需要就唔好攞但都唔理照攞!遲啲我生小朋友真係唔想帶佢哋返娘家呀

大宅

fionlei88 發表於 18-9-11 17:21
減少購物,慢慢清理,將不必要的送出或掉,日子有功,屋企自然會清爽
...

希望可以有咁嘅一日

大宅

happy_day07 發表於 18-9-11 17:24
之前睇有個節目,有一種職業嘅人會幫人掉晒d冇用嘅野

雜物咨詢師?日本都有個近藤麻里惠,我拜讀完佢本書諗住介紹俾呀爸媽、理都唔理我丫

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

除了掉哂,有乜辦法

珍珠宮

pearluffy 發表於 18-9-11 16:40
有冇人突然間某日望望下屋企發現周圍都係雜物?
周圍都堆滿唔等洗嘢、搞到條路好窄、飯枱食飯時要左搬右搬 ...

人人有唔同生活習慣,唔同住合埋眼, 食完飯走, 咪咁多事

你巳成年, 父母過黎過問你生活小節, 你想唔想

男爵府

pearluffy 發表於 18-9-11 17:22
有時人哋送啲嘢又係唔等洗、掉又怕人哋知道唔好意思⋯

係呀,我都好怕人地送D無謂野,食得就話食咗去,唔食得又要揾地方放

複式洋房

回覆樓主

未試過,我一多少少雜物就周身唔聚財,一定要執好佢地

大宅

2024年龍年勳章

都真係好多野要執

侯爵府

回覆樓主:

我都係執極都仲有好多

瑪瑙宮

有兩个親戚係咁.

大宅

sjnl43 發表於 18-9-11 17:33
人人有唔同生活習慣,唔同住合埋眼, 食完飯走, 咪咁多事

你巳成年, 父母過黎過問你生活小節, 你想唔想:ang ...

因為依家屋企已經堆到有昆蟲出沒啦、啲食物一屋都係所以成屋都係蟻、係多到坐梳化不停有蟻爬上嚟呀!老豆間房又係堆到好似之前電視廣告咁轉都轉唔到身!廁紙冇位放要放上櫃頂擒高擒低攞落嚟!我唔希望佢哋健康因爲囤積而越嚟越差!
當然我都明白你嘅意思、的確可以隻眼開隻眼閉,所以我依家都好矛盾⋯

子爵府

pearluffy 發表於 18-9-11 17:14
我依家都係一啲一啲咁掉晒自己嘅嘢,但發現每逢清空一少片地方、就會有啲突如其來嘅雜物佔據咗
...

老人家真係好難,搵時間同佢地一齊執下野,唔好話要即刻掉佢地d嘢先,佢哋會好抗拒,可能執下執下佢哋都發覺有d嘢冇用,到時先講如果唔需要就捐畀人啦咁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

pearluffy 發表於 18-9-11 17:21
啲膠袋真係好恐怖、尤其係超市裝生果嗰啲免費袋,老豆買少少生果會貪心攞人哋幾個新嘅,話以備不時之需⋯ ...

我奶奶儲埋好多雜物仲要成日都話好proud of自己可以收埋至少五十年前嘅嘢 好彩唔係一齊住

珍珠宮

畀面勳章

老人家儲物好多時系以前窮過,儲多啲=慳多啲=安全感多啲,試比多啲信心他們,增加安全感,會唔會好啲呢?

水晶宮

維仔媽媽 發表於 18-9-11 18:32
老人家儲物好多時系以前窮過,儲多啲=慳多啲=安全感多啲,試比多啲信心他們,增加安全感,會唔會好啲呢? ...

我只會做好自己、我媽成日買左新又唔肯丟舊、搞到超浪費都令我好頭痛、最慘係成日執我d舊衫著、搞到我而家丟野都靜雞雞、每個人都有自己執念、我都有唔捨得既野、所以等佢地自己醒覺吧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

JD930 發表於 18-9-11 17:51
我奶奶儲埋好多雜物仲要成日都話好proud of自己可以收埋至少五十年前嘅嘢 好彩唔係一齊住 : ...

但我同住果個係咁……

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

成日都有好多,清咗好多,仍有好多
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

babywater 發表於 18-9-11 17:46
老人家真係好難,搵時間同佢地一齊執下野,唔好話要即刻掉佢地d嘢先,佢哋會好抗拒,可能執下執下佢哋都發 ...

有時間諗住同佢哋一齊執時就顧左右而言他、拖得就拖

大宅

luckybaby2011 發表於 18-9-11 18:37
我只會做好自己、我媽成日買左新又唔肯丟舊、搞到超浪費都令我好頭痛、最慘係成日執我d舊衫著、搞到我而家 ...

我媽又係會攞我啲舊衫、但佢未必著㗎、只係覺得掉係嘥、跟住佢啲朋友話啲衫唔啱著俾佢又照單全收

大宅

crystal媽咪 發表於 18-9-11 18:39
成日都有好多,清咗好多,仍有好多

啲雜物總係無限輪迴㗎!

首頁
12345...7

尾頁

跳至