旅遊保險一問

cocopig
|

book咗兩晚酒店(廣東省),已fullpaid, 無得cancel,無得改期的。
如果打8號就更係唔去啦,旅遊保險有無得保?

因為大陸又無咩旅遊警示,又未買車飛,所以無得攞咩航空公司證明之類嘅嘢。

每晚千幾蚊,兩晚就兩千幾架喇

cocopig
|
有冇人知呀?
木土土
|
cocopig 發表於 18-9-11 18:55
有冇人知呀?

成千幾蚊一晚,不如未掛風球就早d去,係酒店hea下唔好晒
木土土
|
cocopig 發表於 18-9-11 17:57
book咗兩晚酒店(廣東省),已fullpaid, 無得cancel,無得改期的。
如果打8號就更係唔去啦,旅遊保險有 ...

如已經買咗車票,到時打風車班次取消,可以有証明,旅遊保險應該claim到取消行程。

但你未買車票就應該claim唔到
cocopig
|
木土土 發表於 18-9-11 19:05
如已經買咗車票,到時打風車班次取消,可以有証明,旅遊保險應該claim到取消行程。

但你未買車票就應該cl ...

如果現在特登買定車票又如何?咁到時車唔開,我咪可以藉此(車班的取消)claim到酒店錢?

choco_soup
|
你要睇返你買個保險有無cover 天災

保險問題唔係應該睇返條款?
木土土
|
cocopig 發表於 18-9-11 22:57
如果現在特登買定車票又如何?咁到時車唔開,我咪可以藉此(車班的取消)claim到酒店錢?

...

如一早已買旅遊保險,我覺得應該可以。

但當然要睇保險條款,而你亦要肯定可以取到正式文件証明班次取消,之後沒有提供其他交通服務比你

我以前買既旅遊保險:
We shall indemnify You the loss of travel fare and/or accommodation paid in advance, ..... in respect of cancellation of Your Journey necessitated by:
.....
the public transport in which You have booked to travel is delayed due to strike,
industrial action, adverse weather, natural disaster, mechanical breakdown of
Your transporting carrier or airport closure;