心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今天早上收到社工打來的壞消息, 就是一位身邊的老人家離開了!我和他算是有點親戚關係,因為是獨居長者,而我們是住同一區,所以他把我和另一個他的朋友寫成聯繫人 。 現在很後悔為何之前沒有常常探訪他, 昨晚經過他的屋村時, 阿仔仲話:媽咪,我們好耐冇探公公了! 原本打算買好月餅,今星期去探佢,點知, 今日已經接到電話。 好責怪自己唔早一星期去搵佢。又一直在想, 上星期日中午, 只能說, 有個唔識的來電. 會唔會係醫院打來呢?!總之, 心情好差! 只能說, 希望大家珍惜眼前人。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

尼個post不禁勾起我兩年前既回憶,一諗起就冇法釋懷。

只拜託人送上一張祝福心意咭,為病人打氣和鼓勵!
感覺自己好冷血,一世內疚。

出席追思會時,我既眼淚比主家更多!
完全想唔到,點樣同主家解釋,咭到人唔到探病?

人家一年在醫院,我都冇出現過,唔知她家人點樣諗我?
警惕自己,想做的事就馬上去做,猶豫必會累事!
一生遺憾 !

(Sorry ! 佔用左你個位,文字多)

別墅

maychan1114 發表於 18-9-11 18:30
今天早上收到社工打來的壞消息, 就是一位身邊的老人家離開了!我和他算是有點親戚關係,因為是獨居長者,而 ...

好明白你心情!自己近來亦有類似事情,只可幸最後一個月有去探望,表示關心和支持,雖然對方口硬嚷著叫我們走、不用探望,我仍然硬著頭皮照去,照比佢鬧!可惜後來趕不及見最後一面,只好安慰自己在最後階段總算出過力,協助處理後事,代為禱告,願他已到天父身邊,永享天福!天父已為我們安排一切,或許他累了,需要休息,不要怪責自己,提醒自己:從今以後,不要吝嗇或猶疑對所有人的關愛,立即行動,這是上天賜給你的寶貴經驗,從此你身邊的人有福了

首頁

尾頁

跳至