小一個書包要舉重咁先上到膊(已有執書包)

豬C9
|
又水又食物盒d書大大本
hellohellojenny
|
豬C9 發表於 18-9-11 21:05
又水又食物盒d書大大本

認同。
日日執書包都好重。
kellychan1
|
又水又食物盒d書大大本

水同食物另外用手挽袋裝
patpat234
|
又水又食物盒d書大大本

用咩書包?
我女當年用最簡單款嘅 lego好輕鬆喎
Supertalkative
|
唔怪得要同佢咩書包!我大人揹都覺得重!科科都要帶書、仲要帶食物、帶圖書!

sandrafan
|
老實,真係好辛苦。
我女細粒仲大獲,書包已經好重,我女今年二年班,係四樓!
所以每日都早小小番學,等佢行樓梯上課室時,可以慢慢行,累可以抖下再上
hellohellojenny
|
patpat234 發表於 18-9-11 21:38
用咩書包?
我女當年用最簡單款嘅 lego好輕鬆喎

我已經係lego書包,我都覺得唔輕
Dragonmama2012
|

認同

仲要剛開學已算少野,遲啲加埋工作紙,簿

依家都有書,水樽,功課袋,美勞袋,筆袋,我幫佢托先揹到上去

中秋仲要帶水果,月餅,如果唔訂飯,仲要帶飯盒 拖喼都唔掂

ilikethis2005
|
9月仲係好輕,到考試前夕日日要帶埋成堆功課紙果陣真係咩到我癲。
katrinamama
|
考試前一次過派哂所有作業,簿,回家温習,超級重,
考試後又要全部拿返學校,又是超級重,
我估書包起碼十磅
|
係啦!!!!
LedTV
|
仲未計飯盒
真係超級重

love2talk
|
又水又食物盒d書大大本

用另一個手挽袋去放水樽同食物嗰啲
zola
|
科科要帶書,每科唔係一本起兩本止,乜野狗屎垃圾都要佢地帶返去,但好多根本無用到!執左書包都無用。
MM2H
|
又話要推智能課室?都仲係咁多書?
wan_sosin
|
係架,返學係好似去camp咁,乜鬼都要帶!
iamlazy
|
水,食物盒分開袋,我見小學生放學手挽一個袋
Poyau
|
日日去露營咁
MM2H
|
Poyau 發表於 18-9-12 17:01
日日去露營咁

對腰背太大負荷了……
T.Tra