孩子們開學了, 全職媽咪適應了嗎?

mypineapple
|
媽媽們忙了一整個暑假,孩子們番學了,舒服咗啲未?
bbsonyy
|
岩岩開學還好, 遲下功課開始多, 日日趕頭趕命, 默書測驗考試又接踵而來, 係屋企困獸鬥, 我會情願佢放假
hellohellojenny
|
已經開始預備下星期同下下星期的默書了,10月又要測驗
babyic
|
bbsonyy 發表於 18-9-12 07:36
岩岩開學還好, 遲下功課開始多, 日日趕頭趕命, 默書測驗考試又接踵而來, 係屋企困獸鬥, 我會情願佢放 ...

同意真心覺得現代小朋友太辛苦
mypineapple
|
hellohellojenny 發表於 18-9-12 07:39

咁快默書?
我都覺得而家學校真係行得好快,又深
monkeydiary
|
hellohellojenny 發表於 18-9-12 07:39

Me too,開始教書的第一天,已開始少少……少少咁温
luppy
|
bbsonyy 發表於 18-9-12 07:36
岩岩開學還好, 遲下功課開始多, 日日趕頭趕命, 默書測驗考試又接踵而來, 係屋企困獸鬥, 我會情願佢放 ...

agree....放假都糸煩但不用趕趕趕。
GRACETSANG0307
|
mypineapple 發表於 18-9-12 07:27
媽媽們忙了一整個暑假,孩子們番學了,舒服咗啲未?

只係正式返學個幾日,已經就黎要默書,諗住慢慢溫好一課,今日發現原來已經教緊第2課,有d科教緊第3課
豬仔mami
|
babyic 發表於 18-9-12 07:40
同意真心覺得現代小朋友太辛苦

一年班朝早7:00起床8:00出門上學,下午3:45放學直接去補習社做功課,6:00pm才可回家,一個咁細小朋友真心覺得累
Angelice-BeBe
|
功課已經開始正常份量
下星期又默書了
sharon26788
|
仲有一個要捱到26號先開始返全日
IloveJJ
|
我又無乜野,佢哋放假我就無乜自由時間,但就輕鬆啲唔駛睇住時間做野。開咗學我又可以瞓晏啲,佢哋都小六同小三,可以話駕輕就熟,無乜要適應。
mypineapple
|
IloveJJ 發表於 18-9-12 22:55
我又無乜野,佢哋放假我就無乜自由時間,但就輕鬆啲唔駛睇住時間做野。開咗學我又可以瞓晏啲,佢哋都小六同 ...

小六呈分咪仲忙?
IloveJJ
|
mypineapple 發表於 18-9-12 23:10
小六呈分咪仲忙?

無野呀!都係咁溫架啦!唔呈分唔會唔駛溫架嘛!
kwan_0128
|
十分適應, 多左私人時間, 慢慢食早餐, 睇下電視做家務, 雖然要跟功課勞氣左, 但好過暑假全日對住個小朋友
shop_baby
|
mypineapple 發表於 18-9-12 16:16
咁快默書?

我小朋友呢個星期默書啦~ 我情願佢哋放假,一齊玩,食,溫習,讀書返學咩都趕趕趕趕
Ashleycorina
|
我反而覺得開學忙d,又要接放學又要睇下帶乜,整乜lunch 等,邊日做乜
放假我地好hea
happyelimme
|
mypineapple 發表於 18-9-12 16:16
咁快默書?

我女明天默,上星期小測Maths

所以呀女唔敢報課外活動,怕遲放學做唔切功課
mypineapple
|
happyelimme 發表於 18-9-13 01:48
我女明天默,上星期小測Maths