懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

勁唔好意思
20weeks,新蒲崗放工返屯門,巴士冇位焗住上
因為下一架要等15分鐘
上到去左望右望冇人讓位唯有企
有人三唔識七嘅阿姐見我企係度
問我,做咩唔叫人讓我
重開聲幫我問關愛座2個阿嬸,但人地話腳痛

之後有個叔叔起身俾我,我勁講唔該哂。
個阿姐重大聲話"使乜唔該,應該架嘛"
好尷尬,但個阿姐好堅呀

marsh_mallow    發表於 18-9-12 16:00

男爵府

kusa55kame 發表於 18-9-12 07:37
勁唔好意思
因為下一架要等15分鐘

1)明知冇位上車,我唔會左望右望「等」人讓位
2)「但人地話腳痛」,可能人地都企唔到長途,佢都可能係等咗兩班車先上到車揾位坐,你都識叫人做阿嬸,即唔係後生仔女

結論,好唔認同樓主老馮要人讓位嘅心態,就係太多呢類嘴臉態度同埋行為,令到好多有心讓座嘅人覺得討厭,如果我係個阿叔,我都會讓座,但只係基於唔好意思,而唔係真心想讓比d 有需要而無品嘅人

複式洋房

回覆 sizzlers 的帖子

下,呢篇野打黎表揚下個熱心阿姐之嘛冇人讓,我已經企埋一邊
係人地熱心幫我
係過程尷尬,我覺得有趣先分享下姐

好地地,做乜話人無品?

伯爵府

勁唔好意思
因為下一架要等15分鐘

我大肚坐巴士又真係未試過被讓座,一係就有位坐,一係就長途巴d人唔願意讓,反而港鐵多數有人讓。
我覺得如果車程耐過等下一班嘅就等下囉,如有人好心讓座都一定要唔該果個人,呢位阿姐又未免太應份。如果唔講就變左係自己老奉㗎喇~

複式洋房

回覆 ipcs 的帖子

我有話勁講唔該wor。。。

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

勁唔好意思
因為下一架要等15分鐘

明白你當時都應幾尷尬;呀姐那份「正義」未免太霸道,好在你都有勁講唔該。

放工時間實會人多,遲啲個肚再大,要再諗下有咩方法,唔好太辛苦自己

伯爵府

sizzlers 發表於 18-9-12 07:49
1)明知冇位上車,我唔會左望右望「等」人讓位
2)「但人地話腳痛」,可能人地都企唔到長途,佢都可能係等 ...

坐長途車比人要求讓位真係好慘,唔讓又要比人眼望望或比人放上網,大家都比錢搭車,好心要坐嗰啲就自己諗辦法...

男爵府

graceyung 發表於 18-9-12 10:03
坐長途車比人要求讓位真係好慘,唔讓又要比人眼望望或比人放上網,大家都比錢搭車,好心要坐嗰啲就自己諗 ...

正正就係咁, 我未大肚時, 好人好姐長途車我都會等下班有位先上, 明白大肚有需要坐, 但自己連15mins 都唔願意付出去等下一班車, 反而老馮要人讓座呢個心態好差

複式洋房

sizzlers 發表於 18-9-12 10:12
正正就係咁, 我未大肚時, 好人好姐長途車我都會等下班有位先上, 明白大肚有需要坐, 但自己連15mins 都唔 ...

下,我只係奢望下姐
冇人讓,我已經柄埋一邊
仲想我點

夠喇,搵人教我del左個post
我只係被讓坐嘅一個,從來冇老奉

大宅

勁唔好意思
因為下一架要等15分鐘

有人讓座真係覺得好TOUCHING~ 我好明白~
其實你都係想表達你既感動同佩服個阿姐既正義感O者, 唔明點解姐妹們會咁大反應, 又唔係你叫人地起身比你坐...

複式洋房

marsh_mallow 發表於 18-9-12 16:06
有人讓座真係覺得好TOUCHING~ 我好明白~
其實你都係想表達你既感動同佩服個阿姐既正義感O者, 唔明點解姐 ...

公爵府

牛年勳章

其實只要自己出聲,好多人都肯讓座的

大宅

勁唔好意思
因為下一架要等15分鐘

唔洗唔好意思,有品德嘅人都應該會讓座。
幾年前我放工係觀塘返屯門,去到牛頭角。。大肚媽媽上車,企到九龍灣都冇人讓座。
我忍唔住要幫佢開口叫讓位。。
佢口講話唔洗,但我都堅持要開口。。

因為他朝君體也相同。
積善積德

男爵府

kusa55kame 發表於 18-9-12 10:18
下,我只係奢望下姐
冇人讓,我已經柄埋一邊
仲想我點

我都唔明你點解比樓上鬧。上車周圍望望有無位坐有咩問題,無大肚嘅人都會咁做。
喺社會生活,係你幫下我,我幫下你咁架啦,今日你大肚有坐嘅需要,他日人地有需要咪讓比人坐,真估唔到你讚下熱心幫人嘅阿姐都比人話。

大宅

回覆 kusa55kame 的帖子

唔駛del post 呀,係上面話你啲人唔識睇中文啫明白你想開心share 阿姐咁熱心幫你搵位~ 俾我都會好感動

複式洋房

多謝各位,你地令我小B感到安慰

可以告一段落,let it go~

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主

上車正路都會望下邊度有位,樓主都無話唔讓嗰啲人衰,只係想表揚下個阿姐,唔知大做咩有jm咁敏感,話人老奉!

讓座係美德,就算樓主等多15分鐘都唔代表下架車一定有位,同埋唔覺得樓主係老奉要人讓座。
人生本是苦

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

點解要鬧樓主?樓主又唔係鬧人唔讓坐
只係讚個位ee
上車望有無位好正常唧

男爵府

回覆樓主:

我肚細 而家37wk 從來無人讓座 我又唔覺得有咩喔 企到咪企lor 自我調節
唔會出聲
有次個fd 出聲話有大肚婆啊 借過啊 行緊 我都覺得好尷尬
阿姐唔怕老尷通常

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至