懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果唔太攰, 我可能會行早一兩個站, 咁樣會比較容易有位坐

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kusa55kame 發表於 18-9-12 07:37
勁唔好意思
20weeks,新蒲崗放工返屯門,巴士冇位焗住上
因為下一架要等15分鐘

呢位呀姐好好呀
大住個肚有人肯幫自己真係會好感動

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

marsh_mallow 發表於 18-9-12 16:06
有人讓座真係覺得好TOUCHING~ 我好明白~
其實你都係想表達你既感動同佩服個阿姐既正義感O者, 唔明點解姐 ...

我都有同感....

別墅

sizzlers 發表於 18-9-12 10:12
正正就係咁, 我未大肚時, 好人好姐長途車我都會等下班有位先上, 明白大肚有需要坐, 但自己連15mins 都唔 ...

新蒲江返屯門,等多一兩班車都未必有位,天氣太熱等車都好辛苦,我亦唔覺樓主老馮要人讓位。大住個肚,要企係好危險,做人應該將心比心。

男爵府

lovebb2018 發表於 18-9-15 00:10
新蒲江返屯門,等多一兩班車都未必有位,天氣太熱等車都好辛苦,我亦唔覺樓主老馮要人讓位。大住個肚,要 ...

正正就係將心比心,我自己都大緊肚,我都經常無位坐要企,但如果好攰我會等下班,而唔會揾人讓,長途車要企人人都辛苦。如果真係好唔舒服,可以有禮貌地問下有冇人可以讓,對方唔想讓都無辦法,而唔係用「人哋話腳痛喎」呢種口吻,就係呢種態度,先比我感覺好差,anyway 都唔想再講咁多,大家價值觀唔同點講都無用。我唔係話唔鼓勵讓座文化。相反,仲好欣賞同埋感激主動讓座嘅人,but dont take it for granted.

別墅

sizzlers 發表於 18-9-15 00:40
正正就係將心比心,我自己都大緊肚,我都經常無位坐要企,但如果好攰我會等下班,而唔會揾人讓,長途車要 ...

就正正因為大家都大住個肚,更加睇清楚巴士百態。我自己每日坐城巴出港島(我總站上,總站落,完全唔需要擔心有冇位座)有需要既人上車,關愛座d人好似全部俾人打左毒針甘訓曬。呢d唔係攰唔攰/腳痛唔痛,而係一個最簡單既公德問題。我未大肚時,攰我都會讓俾有需要既人,好人好者,企下死得人咩?但大住個肚,巴士chok一chok,後果可以好嚴重。將來BB長大,我亦會教佢要讓座俾有需要巴人,唔可以因爲係長途或者累就唔讓,因為呢兩個原因都唔會死人。

男爵府

lovebb2018 發表於 18-9-15 08:00
就正正因為大家都大住個肚,更加睇清楚巴士百態。我自己每日坐城巴出港島(我總站上,總站落,完全唔需要 ...

你講緊嘅,係另一個讓座公德問題,從來無否定過,對於應該讓座予有需要人士亦完全無懷疑,我所講嘅係,唔好老馮心態認為大肚要全世界讓位,有同時亦有其他更有需要嘅人,腳痛冇力chok 一chok 都可以跌親,唔通人哋跌親就無問題,只係大肚婆跌親先大晒? 當然,孕婦係好需要座位,企喺度的而且確有危險,正常人見而好應該讓座,但另一方面,明知日日都會遇到同樣滿座問題,係咪要自己另想辦法先?而唔係expect 全世界去就你?
我大肚亦曾讓座比抱住訓咗覺嘅小朋友嘅mama,亦曾經遇過滿座但照上車企足全程,但到後期7個月後無論幾趕時間明知無位我唔會夾硬上

別墅

kusa55kame 發表於 18-9-12 10:18
下,我只係奢望下姐
冇人讓,我已經柄埋一邊
仲想我點

唔需要delete post,樓主冇錯,阿姐冇錯,只係阿姐可能言語表達上令人尷尬。但又甘講,如果阿姐既言語令人尷尬,話自己腳痛既人,講既說話又唔會令人尷尬?所以只可以講,批評阿姐既人,角度錯左。坐係度既人,反醒下你腳有幾痛,人有幾攰,再反醒下當年/他日你大肚時,或者你老婆大肚時,人地扮訓覺、聲稱腳痛,你會點?我地第日都要教導下一代,讓位俾有需要既人士。

大宅

回覆樓主:

我大肚時都有個正義亞姐開聲叫個男人讓位俾我坐,個姐話企咁耐好辛苦好攰快d坐低,我當時真係好感激個亞姐

複式洋房

KILW 發表於 18-9-12 18:55
我都唔明你點解比樓上鬧。上車周圍望望有無位坐有咩問題,無大肚嘅人都會咁做。
喺社會生活,係你幫下我, ...

所以時下,一開始就去到尖酸刻薄,一唔滿 意就拍片,乜都鬧一餐,嘈一餐,完全冇互助互諒嘅精神

大宅

正正就係將心比心,我自己都大緊肚,我都經常無位坐要企,但如果好攰我會等下班,而唔會揾人讓,長途車要 ...

路過多口講句,唔系個個大肚婆都像你咁強壯 大肚可企長途站,或 不斷地等 下一班,下一班車。 好多大肚婆身體唔壯的,真系在地鐵 企住不斷搖晃都會暈,等巴士太耐都會焗暈,因為比一般人需要多氧氣吧…但人人不同。你能做到最好就讓俾人,但不能一句批判人地"被"讓位是錯,何況不是樓主出口叫人讓,唔覺有老逢要人讓大肚婆。就算是"老逢"車上關愛座就是為大肚婆,老人等有需要人而設,老逢坐,唔覺有問題..
反而果d視而不見,好人好姐,認為自己長途車(同一車,人人都有機長途啦)而唔讓位給有需要人士的,真不知所謂。
大家都是孕媽,相煎何太急。

大宅

lovebb2018 發表於 18-9-15 08:00
就正正因為大家都大住個肚,更加睇清楚巴士百態。我自己每日坐城巴出港島(我總站上,總站落,完全唔需要 ...

講得啱。最憎果d霸1佔關愛位,又或對 老幼,大肚婆等有而要坐下的人,視而不見的人,好多廿幾三十歲男人霸住位打機,督電話當睇唔到。真是不知所謂。

大宅

kusa55kame 發表於 18-9-12 07:37
勁唔好意思
20weeks,新蒲崗放工返屯門,巴士冇位焗住上
因為下一架要等15分鐘

樓主我撐你! 好好地出post多謝仗義阿姐幫忙都會比人扭曲成老馮要讓座,呢d人對中文字理解能力有相當大嘅誤差,仲講一大堆唔關事嘅所謂道理,唔洗理佢地,唔需要為佢地嘅言論而動氣,按"舉報",管理員會delete佢地嘅留言架!

複式洋房

你都真系幾搞笑..樓主只不過系想讚下個啊姐都可以比你扭曲成老奉要人讓坐睇清楚先好話人啦..等15分鐘一班車..問題很等完下班都未必有位啊姐姐...仲有..家下吾系樓主搵人讓位..系個啊姐自動幫樓主搵人讓位樓主想表揚下個啊姐好人好事者

複式洋房

回覆樓主:

讓坐比大肚既人好正常既事,大肚婆跌一跌係兩條命架,唔好講咩老唔老馮呀,呢個係一個正常行為囉! 我唔係話大肚婆大哂,而係大住個肚係好需要坐,企一陣已經好辛苦,話人0個個其實有無大過肚?而且有車梗係上啦,如果下班等多15分鍾都無位呢?同埋人地只係讚揚緊個呀姐,你就一堆理論 ! 人地有唔該人架,咩老馮姐? 我大住肚時好多人讓座,我都好感激,因為企真係危險加辛苦 ! 但我亦試過大住8個月肚坐關愛坐比個呀嬸話呢個老人座,叫我起身 ! 其實唔係關愛坐先要讓坐囉,見到人有需要都應該要讓囉!

男爵府

樓主我支持你,我都覺得2樓果位偏激左啲,可以佢太强認為大肚冇位坐都冇問題啦。我第一胎比較好運,每次坐巴士都有人主動讓位。如今生左,最近搭巴士見有位呀太企企下想暈想嘔咁,我直覺覺得佢係有左,需然佢好瘦但個肚有少少突,我企佢隔離,見佢左望右望似想搵位坐。我即時好太聲咁問佢:「你係咪唔舒服呀?你有左bb呀?」咁有位呀叔就即時讓位俾果位太太坐喇。我覺得我幫助個孕婦呀!

男爵府

唔明點解樓主要比人鬧
仲要一連幾個
樓主都係想讚下個呀姐 jei
左望右望有無位
有無大肚時都會咁做架啦
有咩問題
我依家大緊肚,都有讓位比d 老人家坐
無覺得大肚一定要人讓,
亦都睇唔出樓主有呢個諗法囉!

大宅

可能啲人話樓主係因為樓主言語間令人有唔同睇法
1,樓主話上到車左望右望無人讓唯有企,依句可能比人覺得樓主上到車係睇有無人讓。因為明明想坐可以等多十五分鐘但無等,比人覺得上到車就左望右望等人讓,比人感覺無人讓先只好企但又唔等下班

大宅

kawainnn 發表於 18-10-12 01:34
可能啲人話樓主係因為樓主言語間令人有唔同睇法
1,樓主話上到車左望右望無人讓唯有企,依句可能比人覺得樓 ...

2,個呀姐幫叫人讓位,有位呀叔讓,樓主同呀叔講唔該,呀姐話洗咩唔該,應份架麻,比人覺得大肚係應份。因為可能其他jm覺得大肚唔係大曬,人人都可能有需要,依個係真,有啲人有需要未必睇得出,好似m肚,唔企得耐等等
,先令人有誤解,話樓主,其實樓主只可能係睇下有無位,無位都打算企,但有個好心呀姐,個呀姐又勁熱心,咁既呀姐係難得,所以想讚下佢姐。

所以樓主唔好介意、人人了解文字表達都唔用,對事睇法都唔用。個呀姐好熱心

大宅

你識唔識睇中文架? 你講一大堆嘢完全離哂罩呀

首頁

尾頁

跳至