樓上滲水,食環查唔到原因,停止跟進

patwong
|
樓上厠所滲水,已投訴至食環, 擾攘一年多,最終結果喺“無法確定滲水源頭,唯有按既定程序暫時停止跟進”。其間,多次有所謂顧問公司人員到來檢測,用儀器量度滲水程度、拍照等,等咗超過一年時間,換來一句查唔到原因暫停跟進。
sze811
|

andywmama
|
朋友都有呢個問題
cattz288
|
patwong 發表於 18-9-12 08:03
樓上厠所滲水,已投訴至食環, 擾攘一年多,最終結果喺“無法確定滲水源頭,唯有按既定程序暫時停止跟進” ...

好鬼死差! d儀器流到爆!! 明明漏水, 點會查唔到!
WING1515
|
樓上厠所滲水,已投訴至食環, 擾攘一年多,最終結果喺“無法確定滲水源頭,唯有按既定程序暫時停止跟進” ...

有冇同樓上傾下?
chai
|

我個case不同,食環處好快上來驗色水,查唔到,pass俾屋宇署,屋宇署好快有結果。
o_____o
|
自己搵公證行做
HLDMaMa
|
其實會吾會係大厦外牆渗水。我屋企人都試逻,三年有幾個水喉師傅,五次食環暑上門試水色。自已亦再做防漏工作。但都找不出源頭,毎次都搞半曰,又要请潔色粉,屋企人已説明最後一次,吾肯俾人入屋檢查了!
vlnz
|
HLDMaMa 發表於 18-9-12 09:30
其實會吾會係大厦外牆渗水。我屋企人都試逻,三年有幾個水喉師傅,五次食環暑上門試水色。自已亦再做防漏工 ...

外牆滲水是業主還是管理處負責維修?
babyhoi
|
我反而係被投訴嗰個,
樓下經管理處出過幾次信俾我地,
又係話我地廁所漏水搞到佢天花,
我地已經整過企缸同廁所,
過一排又再出信,
到食環上黎倒色水我都俾佢倒,
因為廢事俾佢繼續煩落去,
最終上星期收到食環報告,
話冇顯示關我地事,
好彩!
之後佢應該搵屋宇署驗外牆,
總之唔好再搞到我地
Papabeibei
|
食環署人員超廢,揾佢地搞成年簡直嘥時間,請呢班人嘥立稅人錢
twokids
|
我地都有呢個問題, 發生兩三次, 唔算嚴重。
食環查唔到, 最後自己鏟走D 灰, 再批盪, 油油。靠自己好過。
iversonivy
|
我聽過人地講有時未必係正樓上滲水架,如果搵顧問公司可唔可以查到源頭?
HLDMaMa
|
vlnz 發表於 18-9-12 09:39
外牆滲水是業主還是管理處負責維修?

係管理處責任,問题係要找出係咪外牆先得,因要搭栅鑿牆,有時係起樓時那位置沙石紅毛泥吾夠,外牆落大雨就會渗。而漏水亦未必係你楼上漏水,有機會隔層或隔兩層都試過。
patwong
|
chai 發表於 18-9-12 09:27
我個case不同,食環處好快上來驗色水,查唔到,pass俾屋宇署,屋宇署好快有結果。
...

已經喺由食環pass比屋宇處,再搵埋佢哋所謂的顧問公司,最終都喺冇結論
bks2014
|

假設懷疑有四個不同的漏水源頭,在四個源頭放入不同色的顏料,例如紅藍綠黃。再看看漏到你家的水是什麼顔色。這樣就可以確定那一家人漏水。

如果都不是,重新找另外四個懷疑漏水源頭再做一次。如果食環不肯做,是否你態度不好,太串呢?
cindy618
|
查唔到就停?
唔通真係要毒果見
fiona518
|
我好多年前都試過...睡房水濂洞咁...以為係廁所企缸......食環, 水務署都查過....都係話搵唔到原因.....最後管理處有個醒D既人, 上去睇完話唔係廁所漏, 係廚房果邊條渠漏, 咁先攪掂. 唔好諗住邊度漏就一定係正上面左右位, 因為水係會跟住D石屎罅隙一路滲.
patwong
|
bks2014 發表於 18-9-12 10:10
假設懷疑有四個不同的漏水源頭,在四個源頭放入不同色的顏料,例如紅藍綠黃。再看看漏到你家的水是什麼顔 ...

一早做晒喇
totoro
|
babyhoi 發表於 18-9-12 09:43
我反而係被投訴嗰個,
樓下經管理處出過幾次信俾我地,
又係話我地廁所漏水搞到佢天花,

我都有類似問題。全屋裝修時發現廁所天花水泥脫落及鋼筋爛晒,冇水漬話日久失修,結果自行維修。裝修完(3年來)下雨廁所窗滲水(最初以為抽氣扇,3年後才睇到係窗天花滲),找管理處話可能窗框滲雨水。我在窗外貼了塊膠片,下雨時我check過個框冇水,但滲雨水續繼滲。所以我懷疑係外牆滲水,因為廁所傍間房天花都‘凸’出來。但是管理處話個位試不水,而家下雨續繼滲水(和未裝修時位置一樣)
點樣找屋宇署驗外牆?