有冇止流鼻血湯水可推介?

ssssky
|

我囡呢排晚晚訓到2, 3點就流鼻血 第二日又要返學 見到佢個樣唔夠精神 而家先開學冇耐 功課唔算多 但之後應該會開始多功課 (之前睇過醫生 話鼻膜薄 冇咩可以做 話大d會好d 而家越大越成日流....)
唔想晚晚訓訓吓覺都流鼻血......

想請問有咩湯水可以止到鼻血? Tks
runningma
|
蓮藕湯
ssssky
|
runningma 發表於 18-9-12 08:09
蓮藕湯

請問除咗蓮藕 仲要加其他野一齊去煲? (食過藕粉 但效果唔係咁好) tks
Jumama2000
|
塘鲺魚煲烏豆紅棗。我小時候經常流鼻血,每早起身枕頭袋都有鼻血漬,阿媽會煲這湯俾我飲,跟著那段時間就無流鼻血。
ssssky
|
Jumama2000 發表於 18-9-12 09:02
塘鲺魚煲烏豆紅棗。我小時候經常流鼻血,每早起身枕頭袋都有鼻血漬,阿媽會煲這湯俾我飲,跟著那段時間就無 ...
請問唐鯴魚點處理? 係咪只加烏豆同紅棗一齊煲? Tks
Jumama2000
|
ssssky 發表於 18-9-12 09:08
請問唐鯴魚點處理? 係咪只加烏豆同紅棗一齊煲? Tks

以前由我母親得知,塘鲺魚叫魚檔劏,切記除去牠頭入面嘅「花」,但是實際是什麼我不知道,但魚檔會知,加烏豆(即黑豆)及紅棗及水同煲,煲好D顏色是灰色,好似有層老泥係面,賣相唔靚,但是味道鮮甜,幾好味。
因為母親已經不在世,以上是我以前問她的。及憑我記憶中的味道。
BBChu
|
ssssky 發表於 18-9-12 08:08
我囡呢排晚晚訓到2, 3點就流鼻血 第二日又要返學 見到佢個樣唔夠精神 而家先開學冇耐 功課唔算多 但之後應 ...

我細個到大個都係咁, 如訓覺時流鼻血, 9成係塵蟎引起, 妳密d用滾水浸同洗床單,枕頭袋或買部吸塵蟎機
ssssky
|
Jumama2000 發表於 18-9-12 10:03
以前由我母親得知,塘鲺魚叫魚檔劏,切記除去牠頭入面嘅「花」,但是實際是什麼我不知道,但魚檔會知,加 ...
Tks 老人家流傳的智慧 我會試吓
ssssky
|
BBChu 發表於 18-9-12 10:09
我細個到大個都係咁, 如訓覺時流鼻血, 9成係塵蟎引起, 妳密d用滾水浸同洗床單,枕頭袋或買部吸塵蟎機
...

好 我試吓 tks
twmama
|
當時我每日都會俾10-12條紅蘿蔔仔(即係一包內裡有好多細細條紅蘿蔔仔),連續食一星期,情況減輕,沒有每晚流,但一個月總會有一次。之後,我改用左一部A字頭嘅空氣清新機,晚上放在阿仔房開通宵,依家用在大半年,已經沒有再流鼻血
(PS: 呢部機對於我黎講係貴嘅,$9xxx一部,好在做左24個月信用卡分期,所以感覺上無咁肉痛)
有興趣就試下
ssssky
|
twmama 發表於 18-9-12 11:11
當時我每日都會俾10-12條紅蘿蔔仔(即係一包內裡有好多細細條紅蘿蔔仔),連續食一星期,情況減輕,沒有每 ...
請問邊部? Pm我可以嗎? 我囡之前每日食一個萍果就唔流 但呢排食咗都照流 Tks
mickychow
|
回覆 ssssky 的帖子

我仔仔細個時都係成日流鼻血,不論日與夜,總知突然會係咁流,以前我都係上嚟問各JM,JM 教可以比蜜糖仔仔飲,之後晚晚比蜜糖水仔仔飲,又可能佢開始大,鼻膜亦可能無咁薄,但呢幾年無再流過鼻血。
至愛朱古力
|
Jumama2000 發表於 18-9-12 09:02
塘鲺魚煲烏豆紅棗。我小時候經常流鼻血,每早起身枕頭袋都有鼻血漬,阿媽會煲這湯俾我飲,跟著那段時間就無 ...

我老爺都係煲呢個湯比我對仔女飲,飲左真係少左流鼻血