天文台11am至1pm改發3號波 幼稚園今停課

am136
|
1號戒備信號現正生效,按照天文台預測路徑,熱帶風暴「百里嘉」會在今日下午(12日)稍後於香港以南約100至200公里附近掠過。香港風力會有所增強,間中有狂風驟雨。天文台會在上午11時至下午1時期間改發3號強風信號。

教育局宣布,幼稚園、肢體傷殘兒童學校及智障兒童學校今日停課,但上述學校須保持校舍開放,同時實施應變措施,照顧已返抵學校的學生,並在安全的情況下,方可安排學生返家。
crystal媽咪
|
thanks a lot
大檸樂
|
am136 發表於 18-9-12 10:00
1號戒備信號現正生效,按照天文台預測路徑,熱帶風暴「百里嘉」會在今日下午(12日)稍後於香港以南約100至20 ...
教肓局係咪9點幾先通知停課?真係搵黎攪
Michelleroy
|
大檸樂 發表於 18-9-12 10:21

已返校嘅學生可以留喺學校直到平時放學嘅時間先接放學, 如果你嗰邊天氣情況惡劣都可以早啲去學校接嘅
choleba_by
|
天文台預視10點後會3號,但教育局今朝又唔宣佈停課...到9點幾先宣佈....正常大部份都已經番左學啦!
怪獸青BB
|
返左學好耐啦,應該等佢食埋飯先接走,我嚟邊天氣暫時仲好好
goat
|
Michelleroy 發表於 18-9-12 10:25
已返校嘅學生可以留喺學校直到平時放學嘅時間先接放學, 如果你嗰邊天氣情況惡劣都可以早啲去學校接嘅
...
唔係不嬲學校要保持校舍開放咩?
點解次次打風班家長都咁緊張接仔女?
Michelleroy
|
goat 發表於 18-9-12 10:36

咪就係囉, 都已經返咗學, 就算教育局宣佈咗停課,我都當佢冇件事。 如果未掛三號風球就宣佈停課,我諗仲多家長嘈。 咁多如如果住嗰邊喺啲村屋又容易水浸嘅,咪早啲接返去囉, 個人嘅需要,唔使理教育局算唔算報停課, 幼稚園啫返多返少一日冇乜大影響
goat    發表於 18-9-12 10:43
dorothybee
|
ths!
lam133
|
am136 發表於 18-9-12 10:00
1號戒備信號現正生效,按照天文台預測路徑,熱帶風暴「百里嘉」會在今日下午(12日)稍後於香港以南約100至20 ...

已一早請假冇返
funghon
|
goat 發表於 18-9-12 10:36

吾係緊張接,而係想搵野黎鬧下天文台
lam133
|
大檸樂 發表於 18-9-12 10:21

送完又接,正常的
mikis
|
9點幾先掛...真係玩咩...

無咩我都等正常時間叫姐姐接了...
大檸樂
|
choleba_by 發表於 18-9-12 10:26
天文台預視10點後會3號,但教育局今朝又唔宣佈停課...到9點幾先宣佈....正常大部份都已經番左學啦!
...
其實佢咁宣佈,會攪到有d混亂
大檸樂
|
funghon 發表於 18-9-12 10:48
吾係緊張接,而係想搵野黎鬧下天文台
其實責任不在天文台.在教育局.天文台己經發放曬資料.係教育局點判斷去停課
choleba_by
|
其實我林大部份家長都想係天氣唔係太差既時候,接走小朋友,唔使係天氣差既時候,仲係條街帶埋小朋友係條街度搏鬥~而唔係特登搵野黎話既
jutau
|
下次叫個風配合下嘛,一係早啲到,一係遲啲到,硬係唔啱時間先嚟,真係好唔通氣,嬲啊!
Poyau
|
天文台12:20發出3號強風信號
tsung
|
謝謝提醒