茶記三文治 “走油” 真係好困難嗎?

Giant
|

已講明走油,侍應落單都有寫 “X油”,但上枱時就搽咗牛油;其實走油真係好刁難的嗎?
我要求換(有禮貌的),C6就話我刁鑽麻煩,響茶記換食物係自己玩自己,隨時加料,但照食的話個胃就唔舒服。
咁似乎錢照俾,但唔食件三文治就係唯一方法?
Ashleycorina
|
因為有d係整好曬有牛油

Giant
|
Ashleycorina 發表於 18-9-12 11:50
因為有d係整好曬有牛油

所以我一定會加錢烘底,因咁樣就會即做,唔駛師傅開件新包唔搽牛油。
WWT1234
|
Giant 發表於 18-9-12 11:47
已講明走油,侍應落單都有寫 “X油”,但上枱時就搽咗牛油;其實走油真係好刁難的嗎?
我要求換(有禮貌的) ...

相信係誤會,
個水吧以為嗰「X」係植物牛油同普通牛油嘅crossover 咁解者。

最後有冇換到?

tester5
|

偶有錯手吧,唔記得走啫,自己用刀抺走大部份照食囉,真係接受唔到都可以唔食既,都可以唔理老公照叫人換既,睇下對方點講先算。
chillimom
|
我唔會喺茶餐廳make special request

乃「知訂」也
seaman1982
|
我不能食牛油,都係要走㗎。
好少冇走到,相信只係不小心啫。
Giant
|
WWT1234 發表於 18-9-12 11:53

相信係誤會,

如果我一個去食就一定要求換(加料都冇計),如果同C6去食我只會食醬多,因為誤搽牛油嘅機會率會低d。
漱口水
|
tester5 發表於 18-9-12 11:55
偶有錯手吧,唔記得走啫,自己用刀抺走大部份照食囉,真係接受唔到都可以唔食既,都可以唔理老公照叫人換 ...

認同用刀整走8-9成照食
vet
|
我去茶餐廳唔會提出特別要求,走糖少甜都唔會。
im跳跳豬
|

掉番轉要求多油成日都比好少
Giant
|
vet 發表於 18-9-12 11:58

本來鍾情鴛鴦少奶的,但實物同心中要求總係有距離,所以索性轉飲齋啡,應該萬無一失喇……
之前去一粥麵要少奶,佢由原來的1/2杯奶改為1/3杯奶,但我心目中係1匙羹奶的,都明白多與少真係每人標準唔同,所以飲齋啡算數。
|
係d師傅慣左手勢,其實我同意你c6.... 食一次半次冇所謂啦。
Giant
|
漱口水 發表於 18-9-12 11:57
認同用刀整走8-9成照食

牛油已被雞蛋和多士的熱力所熔化,索晒落雞蛋和麵包度,刮都冇用
mcdullyiu
|
唔係好難, 係D師父根本唔會用心做。所以你可以咁要求, 但就看你好唔好彩LAW。
幪面超人
|
少甜少冰差不多次次都冇做到,
永世超多冰, 有時夏天真係飲唔到熱飲,
但又唔想飲凍飲傷身ma
tsung
|
im跳跳豬 發表於 18-9-12 11:58
掉番轉要求多油成日都比好少

Ashleycorina
|
Giant 發表於 18-9-12 11:52
所以我一定會加錢烘底,因咁樣就會即做,唔駛師傅開件新包唔搽牛油。

可能忙又唔記得,我都試過,仲要牛油多到有d怕
叮妹
|
vet 發表於 18-9-12 11:58

少甜好平常,吾會加料卦
tansyneko
|
我寧願唔食,換過件嘢實加咗料