做左12年既一份食之無味,棄之可惜既工

lottemsn
|
做左12年,由一開始好熱愛呢份工作,到近幾年越來越唔想做。但係如果係你地,會唔會為左份工積金搏炒,定係好來好去自己辭職呢?
1928mickey
|
自己走
tung0409
|
睇自己現在最重要既係咩, 有沒有家庭小孩或老人要照顧
如份工安安穩穩唔洗ot, 我會留
lottemsn
|
tung0409 發表於 18-9-12 11:55
睇自己現在最重要既係咩, 有沒有家庭小孩或老人要照顧
如份工安安穩穩唔洗ot, 我會留
...

其實我諗住唔做之後搵份pt做下就算。雖然呢度唔駛點ot,但日日上演心宮計之宮心計,日日都要防好心累
Poyau
|
強積金唔會影響 長服?
豬仔嘜
|
炒你,先會比曬公積金你?
chili_phoebe
|
lottemsn 發表於 18-9-12 11:50
做左12年,由一開始好熱愛呢份工作,到近幾年越來越唔想做。但係如果係你地,會唔會為左份工積金搏炒,定係 ...

自己走,
marksix123
|
做左12年,由一開始好熱愛呢份工作,到近幾年越來越唔想做。但係如果係你地,會唔會為左份工積金搏炒,定係 ...

X2
做了13年啦!
返工來回3⃣️個鐘,每程要轉3轉車
lottemsn
|
豬仔嘜 發表於 18-9-12 12:11
炒你,先會比曬公積金你?

剛剛上勞工處網睇左,之前講錯左,應該叫長期服務金先岩
bbkq
|
如果有公積工……老闆一定吾會炒你。
你自己走……係咪0%可以拿返,定部份。
lottemsn
|
bbkq 發表於 18-9-12 12:28
如果有公積工……老闆一定吾會炒你。
你自己走……係咪0%可以拿返,定部份。
...

勞工處指引係要公司解僱先有,自己辭職係無
mdc0307
|
我好早前睇過,
好似長期服務金-
自己走及炒的話不一定要賠,除左係滿65
不知岩唔岩,請指教
mdc0307
|
artai430
|
一定唔會搏炒, 好來好去, 無謂做衰自已個名.
Emmamamama
|
自己走
jasmineoj
|
長服舊錢咪又係喺你個MPF度拎....
有鬼用咩
tsung
|
artai430 發表於 18-9-12 12:43
一定唔會搏炒, 好來好去, 無謂做衰自已個名.

X2
TMC3012
|
自己走啦, 除非實行唔對沖, 唔係都冇so
JD930
|
lottemsn 發表於 18-9-12 12:32
勞工處指引係要公司解僱先有,自己辭職係無

cherry_ng_
|

其實長期服務金大部分或全部都對沖曬僱主果份MPF,只係早d拎定遲拎既分別。