大家湊bb會吾會吾開電視?

kimberlybaby
|

我見有同事講佢放工返到屋企湊b係吾開的,但我又覺得冇咩所謂喎,奶奶仲話吾開小朋友冇咁快學到講嘢
ReLoCh
|
kimberlybaby 發表於 18-9-12 11:53
我見有同事講佢放工返到屋企湊b係吾開的,但我又覺得冇咩所謂喎,奶奶仲話吾開小朋友冇咁快學到講嘢
...

我有開,大部份時間都係新聞台,但我小朋友22個月,麻麻地睇電視,我只係覺得開左電視無甘靜,有時候轉左台,有動物睇就會教下小朋友
leungmui08
|

我是全職媽,原本是電視精,b開頭3個月都有開電視,尤其是餵奶,因為好悶,同埋, 佢當時成嚿飯咁 ,開電視都應該對佢冇乜影響 。但是 第四個月開始識睇嘢啦 ,望住個電視唔眨眼 ,於是我就開始熄電視 ,到而家七個幾月 ,每日都冇開電視㗎 ,不過開始加固 自己都好鬼忙 ,喺廚房多過係廳,有時間就陪下佢玩, 因為佢都有要求人同佢玩了。

不過有時都會開電視播youtube啲兒歌畀佢聽下睇下, 大概每日或者隔日睇 20分鐘到

btw, 每人教bb方法都唔同,我唔開電視係唔想佢太早近視
我要做媽媽
|
如果bb仲好細既話我覺得可以開,快唔快學到講嘢同開唔開電視冇咩關係架
QHoneyQ
|
我bb 4個月 一直都有開 不過都係夜晚老公放工先開 日頭我都唔鐘意睇電視
bchuma
|
kimberlybaby 發表於 18-9-12 11:53
...

我開⋯⋯ 我全職,唔開,我覺得時間好難過!
babyspicy
|
開呀,唔俾佢睇就喊或者個頭擰黎擰去 。我b 7個月大。
lotti
|
我囝15 個月, 我電視長開架
電視係我既好朋友同褓母
我囝剩係對廣告同歌有興趣
hamsterma
|
...

有開呀,自己有時睇下
haha748494
|
有開,都系聽歌,多數都系聽,無睇電視。
aimeemin
|
...

間中有開 電視播歌時佢會睇 但有一半時間佢未必望 視乎習慣咗 係生活背景之一 佢開始覺得無乜特別
反而我媽咪話開住電視引到自己做唔到野 唔記得咗阿B 唔準開
hontari
|
我ftm,好少開電視,就算開都係新聞台或兒童節目
想講野叻,大人同佢講多啲野仲實用
Tinny
|
我ftm,我仔就黎一歲,我無開,因為本身都唔多鍾意睇電玩,我屋企電視係裝飾
GCHK
|
睇新聞嘅時候會開,不過一般都唔多開
sammiso
|
我會開電視睇,唔睇會好無聊嘅。
hyu774294
|
開住但唔睇
a_c2612
|
唔開直至到bb夜晚瞓左
bchuma
|
...

我開嘠。點解唔開。咁安靜點得嘠
藍尾巴
|
一歲後長開,初時bb會睇到定左,隔兩個月就開始對電視無咩興趣,得閒望兩眼
RubyYu07
|
會開啊,唔係專門開比佢睇,我自己睇