推理題(已開估)

wong2323
|

題目:警察署接到一宗報案,陳先生在家中被殺死,來到案發現場後,沒有發現兇手留下的蛛絲馬跡,這讓警察很頭痛,經過詢問鄰居,說有陳先生的三個好朋友最近都陸續來過,一位是何先生,他們都稱呼他為老鼠,因為長得賊眉鼠眼的,一位是李先生,他們叫他企鵝,因為看起來胖胖的,憨憨的,還有一位長得很粗狂的被稱為獅子的莫先生。案發現場如下圖,你覺得兇手會是誰呢?

A、何先生

B、李先生

C、莫先生

D、以上都不是

係C、莫先生
政-MMOK

canies
|
就係得呢一幅圖冇其他?
wong2323
|
canies 發表於 18-9-12 12:13
就係得呢一幅圖冇其他?
係得呢一幅圖
Yibu
|
MMOK, C?
wong2323    發表於 18-9-12 21:03
stkyo
|
估計個「政」字係提示

答案係3個字

未諗到
wong2323    發表於 18-9-12 21:04
tkop
|
wong2323 發表於 18-9-12 12:10
題目:警察署接到一宗報案,陳先生在家中被殺死,來到案發現場後,沒有發現兇手留下的蛛絲馬跡,這讓警察很 ...

有沒有講點死
cattz288
|
好難諗喎
tsung
|
證據不足,疑點利益歸被告
wong2323    發表於 18-9-12 21:04
jyjy1684825
|
題目:警察署接到一宗報案,陳先生在家中被殺死,來到案發現場後,沒有發現兇手留下的蛛絲馬跡,這讓警察很 ...

企鹅,李生,B吧
panyeung
|
B
cathy881
|
回覆 jyjy1684825 的帖子

why??
究竟我是誰
|

C, 鄰居話佢哋陸續嚟,如果A做的,B或C應該會報警, B做的,C亦應該會報警,所以推算係最後到嘅C做
jyjy1684825
|
cathy881 發表於 18-9-12 13:19
回覆 jyjy1684825 的帖子

why??

死者臨死想寫下企鵝但寫得不好又寫唔切,被电腦認做"政"这個字後就断咗氣。
SpiderWeb
|
究竟我是誰 發表於 18-9-12 13:22
C, 鄰居話佢哋陸續嚟,如果A做的,B或C應該會報警, B做的,C亦應該會報警,所以推算係最後到嘅C做 :wahah ...

但冇話佢地系跟次序地黎喎 好難諗啊...
超級特務
|
jyjy1684825 發表於 18-9-12 13:24
死者臨死想寫下企鵝但寫得不好又寫唔切,被电腦認做"政"这個字後就断咗氣。
...

有道理
SpiderWeb
|
jyjy1684825 發表於 18-9-12 13:24
...

比你講下又好似有D似喎
究竟我是誰
|
SpiderWeb 發表於 18-9-12 13:25
但冇話佢地系跟次序地黎喎 好難諗啊...

唔知,估吓喳
新秦先生
|
解難有兩個方法:一個是靠自己個腦,另一個是Google.
tietie_mama
|

兇手係鄰居,冇理由咁清楚隔離屋情況嘅。
mariefish
|
好難估,咁我估D以上都不是