醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇小朋友嚴重濕疹要食抗癌藥?

男爵府

回覆 小笨象 的帖子

真係未聽過,試下睇多個醫生

別墅

回覆 june213213 的帖子

已經係3個唔同醫生的建議😢(政府+私家),

侯爵府

患濕疹爛面20年 女生戒類固醇經歷恐怖過程終獲控制 【非常女生】Ep.23

https://www.youtube.com/watch?v=SKwQNISha_c

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

facebook

https://www.facebook.com/Francescanbeauty/?ref=br_rs
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

星期日檔案 濕疹 20180819 濕疹

https://www.youtube.com/watch?v=S10c82mOtMw&feature=youtu.be

facebook - 濕疹女生自救行動 (張皓雪)

https://www.facebook.com/%E6%BF% ... 5-2001743366733601/

別墅

Thank you

侯爵府

https://www.baby-kingdom.com/for ... ead&tid=9093947

別墅

回覆 Ben2003 的帖子

我都知抗癌藥好可怕,但阿仔越嚟越差都唔知點算好

侯爵府

不是這樣的.....

Please check PM.

男爵府

小笨象 發表於 18-9-14 10:21

我都知抗癌藥好可怕,但阿仔越嚟越差都唔知點算好 ...

很可能是類固醇上癮?

複式洋房

我都係濕疹呢幾年嚴重左好多,但我心得係一定要堅持唔好睇西醫 因為類固醇真係堅可怕
好快好番 但長遠佢影響好大

珍珠宮

你仔幾大呀?要食抗癌藥又未聽過。試過啲咩方法呀?

別墅

回覆 cakii 的帖子

我仔而家十歲,睇過中醫西醫自然療法,芫茜水,金銀花,夏枯草,片糖,燕麥沖涼都無效😣

複式洋房

小笨象 發表於 18-10-27 18:59
回覆 cakii 的帖子

我仔而家十歲,睇過中醫西醫自然療法,芫茜水,金銀花,夏枯草,片糖,燕麥沖涼都無效& ...

試下天然鐵觀音隔夜茶法,我仔1歲左右開始濕疹,堅持唔用類固醇,用完一星期左右好返,隔半個月又再發,跟著我就長敷差不多兩個月先停(期間已經好左,係我自己堅持繼續用耐啲)而家3歲半暫無復發

用法好簡單:鐵觀音茶葉(其他茶葉未試過,因方法都係來自fb濕疹媽媽區介紹)煲好滾水放茶葉之後等佢隔一晚夜,就可以用隔夜茶啲水敷臉或浸沐,可以敷到嘅患外我會敷20-30分鐘(用大張嘅化妝綿吸收茶葉水半濕敷)敷唔到既會全身浸沐(不加水)15分鐘,如果有好轉就要堅持使用下去

洋房

回覆 小笨象 的帖子

下,唔多make sense咁wor

大宅

回覆 小笨象 的帖子

刚好今天聽到🈶️個客人話佢朋友濕疹幾重下,去做食物敏感測試而戒左某些食物就好多了。有沒有試過這方法?見到有的小朋友濕疹嚴重係好心痛的

複式洋房

小笨象 發表於 18-9-12 12:49
有冇小朋友嚴重濕疹要食抗癌藥?

有聽過,香港醫生就係咁,開到最強類後就就叫打抗癌藥,你小朋友咁細真係唔好,一世架,你去fb申請入個group叫「我不是濕疹是類固醇上癮」睇睇

首頁

尾頁

跳至