如請老師上門教,應該俾幾多?

egg.b
|
好耐冇上bk,有事想請教jm
最近小朋友個數學興趣班老師通知好快會走,之前言談間估老師有機會轉私補,
小朋友跟左佢年幾,覺得教得好,數感好左又鍾意老師,所以想請老師上門教。
如果興趣班本身大概200一堂,
大家覺得要請到老師嚟教要大概幾錢?係咪要高過200?
感謝
anna59
|
回覆 egg.b 的帖子

起瑪$300, 因為要睇地點, 你肯比錢人地都未必肯補
jasmineoj
|
用老師月薪除返,我估 200 太低
假設上一堂+來回車要個半鐘
佢一日可能只可以上到 3 節
周末可能上到 5 節
就算佢每日都做唔休息,
一個月 100 節

如果每節 200
一個月加埋,唔休息,接到滿都係兩萬蚊,仲低過入職果陣份糧....
egg.b
|
anna59 發表於 18-9-12 13:04

起瑪$300, 因為要睇地點, 你肯比錢人地都未必肯補

係呀,我都擔心老師唔肯
所以上嚟問一問
力神
|
要睇老師資歷和教幾年級,有時私補每小時可能平過舖頭,舖頭要交燈油火立收貴d,但落老師袋可能打左折。
宜家現職小學老師收$250起一小時,可參考
Poyau
|
相熟就問老師
egg.b
|
jasmineoj 發表於 18-9-12 13:09
用老師月薪除返,我估 200 太低
假設上一堂+來回車要個半鐘
佢一日可能只可以上到 3 節

好細心既分析呀!原來興趣班老師人工咁高!多謝你既意見,我參考下
egg.b
|
力神 發表於 18-9-12 13:17
要睇老師資歷和教幾年級,有時私補每小時可能平過舖頭,舖頭要交燈油火立收貴d,但落老師袋可能打左折。
宜 ...

我諗我應該會出高過依家興趣班既學費
本身都諗過250可唔可以
但係睇完樓上jm分析,又覺得唔係好夠
cy101
|
不如直接問佢會否考慮上門教, 會又收幾多?
egg.b
|
Poyau 發表於 18-9-12 13:17
相熟就問老師

我諗住下堂搵機會問,
所以想問之前心中有個數
egg.b
|
cy101 發表於 18-9-12 13:24
不如直接問佢會否考慮上門教, 會又收幾多?

我諗住下堂搵機會問,
所以想問之前心中有個數
anna59
|

之前試過, 補中學(S2)中文, 去番補習社補, 同一老師, 考試前單對單補左一堂 $390
SuperChanB
|

$400-450

屋企人係私補呢個價,重要講明唔上屋企,要去Cafe補習,因為上屋企,受人監視其實唔舒服

Poyau
|
egg.b 發表於 18-9-12 13:25
我諗住下堂搵機會問,
所以想問之前心中有個數

明白 有啲老師分帳收50%
$200/堂 1堂上幾耐 1班幾人 可以計吓
$200 ÷ 時間 x 人數 x 50%
cakii
|
我朋友@300,最少2個鐘
egg.b
|
SuperChanB 發表於 18-9-12 13:58
$400-450

屋企人係私補呢個價,重要講明唔上屋企,要去Cafe補習,因為上屋企,受人監視其實唔舒服

呢個似乎又貴又怪喎
egg.b
|
cakii 發表於 18-9-12 15:44
我朋友@300,最少2個鐘

請問係幾年級架?
cakii
|
egg.b 發表於 18-9-12 20:11
請問係幾年級架?

小學至中學都係呢個價
Jane1983
|
小朋友幾大?方便佢的地區定係要過海?

朋友之前搵過,agent話搵女教師、補數、港島區,基本上比較少,要貴好多
egg.b
|
Jane1983 發表於 18-9-12 20:31
小朋友幾大?方便佢的地區定係要過海?

朋友之前搵過,agent話搵女教師、補數、港島區,基本上比較少,要 ...

小朋友岩岩小學,老師應該住得唔近,聽佢講過車程大半至一個鐘