盲腸炎必須做手術?

abacin
|
仔仔3歲,五月中得了闌尾膿腫(盲腸炎),留醫兩星期利用抗生素治療後康復出院,七月底做B超也没發現什麽問題,但醫生説盲腸炎復發率高,安排他十月初做切除手術。爸爸見他現時活潑精靈,不想他捱刀子,要做也該等復發時。本人則不想他背着個不定時炸彈一輩子(醫生説復發後病情可能很嚴重,没法用微創)。日子快到了,我現時還很猶豫,大家可給點意見嗎?
katherine.k
|

梗係要做啦呢個手術一陣 爛咗條腸咁點算
cy101
|
睇多個醫生!
winner128
|
abacin 發表於 18-9-12 14:52
仔仔3歲,五月中得了闌尾膿腫(盲腸炎),留醫兩星期利用抗生素治療後康復出院,七月底做B超也没發現什麽問題 ...

睇多一個醫生聽下意見先,如果真係發炎都要做手術,免得拖到穿左d 濃流落腹腔仲長手尾。
麥兜媽
|
仔仔3歲,五月中得了闌尾膿腫(盲腸炎),留醫兩星期利用抗生素治療後康復出院,七月底做B超也没發現什麽問題 ...

過來人慘痛經歷,我發炎爆咗之後感染咗腹腔
Hoining
|

我做微創,喺浸會3日兩夜出院,屋企人試過變腹膜炎,醫生話再拖耐啲先去醫院就無得救,我都唔知點解咁痛佢都忍到
fundfund
|
我亞媽肚痛左3 日才知道是盲腸炎,醫生話拖得耐令發炎嚴重左,好彩都做到微創,結果用左成十萬出院
mercurycc
|
如變急性會有機會腹膜炎,朋友試過差d死。
creambb
|
麥兜媽 發表於 18-9-12 19:15
過來人慘痛經歷,我發炎爆咗之後感染咗腹腔

我都係,廿幾歲時做咗微創
homa.
|
我建議做手術。我之前就係唔想做手術,打咗幾支針以為冇事,2個月後復發要即做手術,醫生話已經含晒曬,好彩未穿,唔係就好大鑊。
VCBB小天使
|

可以睇多個醫生睇吓另外個醫生點講。
Fishqqma
|
微創手術 傷口好細
Poyau
|
保重 睇多過醫生問意見
abacin
|
感謝大家的意見。我問過QE的幾個醫生都意見一致-要做。爸爸的一個腸胃科醫生卻説可以等有事再做。我阿姨做兒科護士則説能做便盡早做。各有各説,我都頭痛了。
問一下做過微創的朋友: 手術有風險嗎?你們術後有什麽後遗症嗎?
love2talk
|

穿咗變腹膜炎就大件事
|

要做,微創很快康復,一勞永逸
|
abacin 發表於 18-9-12 23:47
感謝大家的意見。我問過QE的幾個醫生都意見一致-要做。爸爸的一個腸胃科醫生卻説可以等有事再做。我阿姨做 ...

腸胃科又不是外科,為什麼會聽他意見?
love2talk
|
abacin 發表於 18-9-12 23:47
感謝大家的意見。我問過QE的幾個醫生都意見一致-要做。爸爸的一個腸胃科醫生卻説可以等有事再做。我阿姨做 ...

我老公做微創,十幾年前做的,咁多年都冇事,好快出院。