自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

tcl2016 發表於 18-9-15 07:46
本身教傳統名校,結婚時校長已經同我講可以放棄倒就辭職自己教頭幾年,佢本身係政府係教育心理學家,話好 ...

咁佢有冇放棄幾年去凑仔?
坦白,我對佢嘅偏激言論(或你引用方式)都好反感,做ftm並不保證成為好媽媽,不一定同子女關係密切,反而我見(過去和現在皆如是)大把將子女當自己事業、成績當業績,一旦恨鐵不成鋼就變成困獸鬥 ,而好多把子女拋俾父母凑的,都成長在ftm家庭。
我自己父母雙職,外婆係我地童年影響好大,佢就係個不喜湊細路的ftm,鄰居大把ftm,所以细個好明“好媽媽”不等於24小時綁在一塊就成。
再講,有學校喜歡ftm能變身義工家長,但更有遠見的學校會請在職家長去向學生講解佢地嘅工作,令學生更開闊自己的世界。

珍珠宮

回覆樓主:

回覆返樓主:
湊孩子幾時責任都在父母,敎養從來不是照顧温飽玩下交貨,把部份工作委托給四大或姐姐,但培養品格、身心成長責任仍歸父母而不可旁卸的。
我選擇做在職父母,其實不欠人任何解釋,好媽媽與否,也是我兒女才真正感受。
起碼到今天(中四了)佢有咩事,就算之前我批評佢X Y Z做錯做得唔好,佢都好有信心有其他事仍可照同我傾,例如我鬧完佢做咩温完書仲考得差?佢會問我:“你以前冇一科你討厭的嗎?”
我地返工,佢由小學就知道有“秘密通道”任何時間都找到我地,一定有回應。
我覺每個父母也非完人,冇固定程式編碼必保成功,大家察覺缺漏,盡力完善就是。
加油 。

伯爵府

brindlewin 發表於 18-9-15 08:48
坦白,我對佢嘅偏激言論(或你引用方式)都好反感,做ftm並不保證成為好媽媽,不 ...

但更有遠見的學校會請在職家長去向學生講解佢地嘅工作,令學生更開闊自己的世界。

我仔間學校有媽媽係scientist, 拎左好多實驗儀器比小朋友大開眼戒
做醫生既父母又會教小朋友急救 etc.

我覺得小朋友見到父母返學校教其他同學仔,會好proud of their parents.

伯爵府

論盡名校家長

曾在某名校任教多年,見盡不同個性、教養類型的家長,我最欣賞哪種?

一、我至愛:全天候全方位用心栽培型:
在名校任教的數年時光,在孩子身上看到了「家長的十分耕耘,六分收穫」,餘下的四分是孩子的天資和性格。這群出心出力出錢出時間的勤力家長,我打從心底佩服又尊敬。他們不會放過任何一個教育子女的課題,撇開恰到好處的學術和美藝基本訓練外,這群家長連品德、禮貌、自理及其他生活常識等等都不會忽略。

伯爵府

有一次我教超級市場,短片閃出老屍最愛的垃圾食物,我正準備說出「不能多吃,要爸媽同意才可吃」的大道理,兩歲仔便搶先發表:「呢啲小朋友唔食得架,大人先得,我爸爸媽咪有時都會食」事後我與該家長通電話,如實告訴他們小朋友回應,家長坦白表示,經常「洗腦」教導兒子。有時候,「洗腦」教導比行使強權好。
又有一次,當我教導小朋友要說「唔該」,這個人仔已經在適當的時機回我一句:「唔使客氣」。
還有另一個兩歲仔在哈囉喂的時候,看到骷髏骨,他對我說:「呢啲唔使驚架,係我地身體入面,痴住啲肉幫我地行路」

伯爵府

由此對話,我能幻想到阿仔由看到骷髏骨感到懼怕,經父母開解後獲得知識的畫面。這類孩子,多數都是品學兼優,這類家長多數是和藹可親溫文爾雅的。

二、專注升學型:
顧名思義,這類家長全心全意為升學做準備,每天為子女安排各種課外活動和補習,孩子的學術成績一般不錯,品行和自理能力就不敢保證了,而且這類家長特別緊張學校派發的大小報告,經常要求老師修改成績和評語,我理解的,要見小學嘛!如果升讀心儀小學是他們的目標,他們也是「十分耕耘,六分收穫的。」

伯爵府

三、天生天養A
「父母一分耕耘,四分收穫」因為父母生下了天資聰穎的孩子,孩子能將日常生活中所接觸到的事物轉化為自己的知識,例如日常生活接觸到各種食物名稱,平日乘坐交通工具的站名和特徵,在沒有太多成人引導下,能靠一己之力將有限資訊轉化。與孩子傾談時,經常會聽到「我提咗阿媽喇,佢又唔記得!」因為這類小朋友,一般是生日會沒有穿便服,學校旅行不交通告的,可以想像父母有多緊張他們罷!那一分的耕耘,是沒有餓死孩子的一分。

伯爵府

四、天生天養b
「父母一分耕耘,負分收穫」之所以負分,是孩子天資有限,又得不到足夠教導,父母「懶懶行,孩子懶懶行」我是用盡九牛二虎之力才能讓孩子緊記自己是男孩子⋯⋯

子爵府

回覆樓主

我哥嫂一樣,一至五返工,留個B同埋工人喺奶奶度過夜,初生B喎!唔想湊就唔好生啦!

翡翠宮

wonghiuyeezozo 發表於 18-9-15 07:04
校服都唔願洗我洗bb啲有屎衫都係咁洗啦
人地話小朋友零至七歲性格成形同建立關係既階段 父母多接 ...

Lee D 父母到個仔女青春期咪自己受番晒囉,除非係冷血的,不理仔女死活,我又唔信去到Lee D 位囉!!!

真係睇唔過眼這類家長,不過唔理得人地咁多,只能照顧好自己的子女,我有照顧自己個女的一套方程式,睇得出面D 野太通透,唯有自己把關,默默建立

翡翠宮

回覆樓主:

身邊都有呢啲人
見怪不怪

男爵府

wonghiuyeezozo 發表於 18-9-15 07:04
校服都唔願洗我洗bb啲有屎衫都係咁洗啦
人地話小朋友零至七歲性格成形同建立關係既階段 父母多接 ...

呢個真,啲人成日話仔女青春期唔聽話,但又無諗吓小朋友細果時佢地又有無好好陪養親子關係。 有人話,親子關係就好似銀行儲錢咁,細個時儲得多,青春期就可以慢慢洗,相反儲蓄少、到青春期一舖清袋真係好難返轉頭

大宅

IloveJJ 發表於 18-9-15 08:26
我就係為咗湊自己小朋友,而唔教幼稚園,我個校長都好支持,佢都深明頭幾年教育既重要。雖然有好多wm都好 ...

辭左,當初同先生有共識自己唔湊就唔會生

大宅

brindlewin 發表於 18-9-15 08:48
坦白,我對佢嘅偏激言論(或你引用方式)都好反感,做ftm並不保證成為好媽媽,不 ...

佢分享過佢頭6年係自己湊架,佢個教育心理學master都係湊仔時考返黎。佢個囝依家好出色

禁止訪問

別墅

fukuoka_saga 發表於 18-9-12 18:50
我發現身邊好多,包括同事朋友都有。

小朋友星期一至五係婆婆嫲嫲家住,星期六上午回自己家,星期日晚又返 ...

有得返屋企都好吖。。我姑仔生咗2個都放係我奶奶到湊從未返過屋企,又唔理佢。。都唔知生黎做乜

首頁

尾頁

跳至