自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

wonghiuyeezozo 發表於 18-9-12 19:19
我覺得兒家啲人好奇怪 生仔父母繼續返工好正常 但媽媽生完唔返工湊仔唔正常 覺得係懶 加重老公/一家人負擔 ...

我身邊全部在職媽媽,都同我講‘你就好啦,我都想唔洗返工湊到我小朋友’,佢地老公都在場,好似講俾佢老公聽咁

講真,總有人係真心鍾意返工,家庭事業都兼顧到,但一定唔係全部囉。
而話FTM不是既,有時係真心的道理,有時係葡萄

男爵府

回覆樓主

大把呢d人,我識一個,生兩個,兩個都係長老屋企,1-5返去食完飯就走,有飯局就唔返,星期日訓醒中午先過黎湊去街,晩上又湊返去長老度,放假去街去旅行,講緊行過去15分鐘咋
後黎因為長老過年返左轉鄉下幾日,一日打n個電話求救,長老返港埋怨去左咁多日,講緊一年長老都無放過假,只返左五日四夜鄉下,長老發脾氣唔湊,就話比長老既錢夠請兩個工人(一萬大元,湊兩個,年中無休,包食包住包一家四口食飯),後黎請左工人,又攪唔掂又求返長老。
兩夫妻為口奔馳無辦法,但生左小朋友,點都要盡力要養要凑要教要陪架

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

幾年前已經開始係。
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我之前有左阿B,已排定育嬰院,出左世後未排到,就辭工等,到排到時,就日日送佢番學後番工,放工趕去接放學。呢個安排已不止被一個半個同事朋友問過,第一句都係話,做咩你99唔幫你湊?我都好奇怪咁答,做咩我99要幫我湊?
我完全唔明呢D觀念係點黎,個BB又唔係我99生出黎

別墅

回覆樓主:

到時咪佢地自己受返.0係小朋友童年對得佢小,大個左同父母關係唔會close。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yingdash 發表於 18-9-12 19:05
算把啦,呢啲人都未介奶,而父母亦都唔洗佢介,有咩辦法。
最慘個細路je
...

咪係,人生佢又生,扔低乜都唔理

男爵府

回覆樓主

我個朋友有左出年年頭生,請左工人,打算工人同bb住係娘家,佢有左前佢媽咪準備退休拍心口幫手幫手湊,佢地同娘家都算住得近,層樓早2年買,得200幾尺唔夠住。
唔..我聽落有d怪怪的..

珍珠宮

屠龍女皇 發表於 18-9-12 19:49
到時咪佢地自己受返.0係小朋友童年對得佢小,大個左同父母關係唔會close。
...

我身邊d朋友,根本唔care同小朋友關係,佢地出門返工、去街、甚至去旅行,佢地小朋友係唔會搵佢地唔會掛住佢地,佢地覺得唔痴佢仲好,快d獨立快d甩身
但反而呢d人生兩個都話唔夠,生多d等佢地自己互相扶持喎⋯⋯

公爵府

回覆樓主

有啲人工時長,或者要on shift,香港住屋、請工人負擔大,有時都好無奈,我諗大部分父母都有心想錫小朋友,只係每對父母經濟、教養能力都好參差.... 我唔會指責假日父母,我只慶幸自己有能力同小朋友同住,工作有啲彈性,可以陪伴到小朋友。

Fatjelly    發表於 18-9-13 13:39
小肥楊    發表於 18-9-13 11:27
yiu_mimi    發表於 18-9-13 10:37

禁止訪問

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 18-9-12 18:50
我發現身邊好多,包括同事朋友都有。

小朋友星期一至五係婆婆嫲嫲家住,星期六上午回自己家,星期日晚又返 ...

我以前返工都係放假先湊番,因為返shift 5可以平時湊,但放工一定不是去街5湊

子爵府

ricky0223 發表於 18-9-12 19:39
大把呢d人,我識一個,生兩個,兩個都係長老屋企,1-5返去食完飯就走,有飯局就唔返,星期日訓醒中午先過黎 ...

我識人⋯
放低兩個女俾阿媽
夜晚返阿媽度食飯
仲要帶埋飯

自己攞VL 唔到last min 都唔出聲
搞到佢阿媽想揾朋友去旅行鬆一鬆都唔得

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

MM2H 發表於 18-9-12 19:23
一切風水輪流轉,付出幾多自然收穫幾多

公爵府

fukuoka_saga 發表於 18-9-12 18:50

小朋友星期一至五係婆婆嫲嫲家住,星期六上午回自己家,星期日晚又返 ...

唔出奇,學晒大陸啫。
在大陸,d爸爸媽媽真係不太用湊仔
全部4大長老搞掂

男爵府

回覆樓主:

超多咁樣嘅父母啦

大宅

回覆樓主:

我覺得生出黎一定自己湊,出去一陣我已經心掛掛,父母角色真係好重要,好多野都要自己教! 其他人只會spoil,玩

生之前真係要唸下自己條路
bb階段至4歲盡量自己湊啦

水晶宮

NatalieTY 發表於 18-9-12 19:53
我個朋友有左出年年頭生,請左工人,打算工人同bb住係娘家,佢有左前佢媽咪準備退休拍心口幫手幫手湊,佢地 ...

大把啦、話唔想bb 同老人家走來走去、兩公婆繼續消遙快活、不過呢種算有能力同好了。我識人就咁放低、每晚食完飯拍拍pat pat 就走仲要生兩個呀

珍珠宮

15週年勳章

唔係年代問題,係個人問題,
我嫂果時都係咁, 個仔差不多日日俾我媽湊, 話返工,但放工就顧去街,

伯爵府

回覆樓主

呢類人唔好怨 個小朋友唔聽教就得喇
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我識人星期六日都唔會湊番自己屋企,但兩公婆就周圍玩食

首頁
12345...16

尾頁

跳至