一人分享一樣,點先稱得上Good service

DENDEN_Y
|
自己做關於CS既野,開呢個topic,希望大家都可以一齊分享下究竟今時今日既零售或服務行業, 可以做d咩 去令到對方買野會買得開心/ 唔會有hard feeling。

For 我自己, 我覺得細心係好重要。
曾經試過有個sales 見到我著對新鞋刮腳, 同我傾左計一陣 入左個storeroom, 原來係去左拎膠布比我。

唔知大家又會分享d咩呢
野原美冴
|
好簡單,氹到客人笑住走,就是good service
Poyau
|
賓至如歸
starbuckscoffee
|
將心比心
Charlotte_mom
|
岩岩上星期攪左個百人event,之前同酒店傾嘅所有細節全部做好晒,要出現嘅野按時出現。傾好嘅安排全部發生。就算即時要求嘅拖板、轉插,半分鐘唔夠就送到面前。全部關乎「細心」兩字
呢d咪就係good service,我寫左個好長嘅email去多謝佢地團隊(重點緊係cc人地老闆)
tkop
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-12 20:56
岩岩上星期攪左個百人event,之前同酒店傾嘅所有細節全部做好晒,要出現嘅野按時出現。傾好嘅安排全部發生 ...

咁你講左要有就要有
tsung
|
starbuckscoffee 發表於 18-9-12 20:54
將心比心

Charlotte_mom
|
tkop 發表於 18-9-12 20:58
咁你講左要有就要有

你未攪過,唔明可以有幾甩漏:黎到checkin話無房,booking日期人名錯晒,問要張紙同你講錢,要拖板轉插一係話無一係話借晒一係直接消失,last minute request唔得唔得唔得!約職員試機睇場慘過擔泥玩甩底,臨尾check master bill對唔到數
試過當場同staff鬧交咁滯
tkop
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-12 21:07
你未攪過,唔明可以有幾甩漏:黎到checkin話無房,booking日期人名錯晒,問要張紙同你講錢,要拖板轉插一 ...

咁之前講如果到時冇Service就要逐样扣錢
OforOsaka
|
DENDEN_Y 發表於 18-9-12 19:04
自己做關於CS既野,開呢個topic,希望大家都可以一齊分享下究竟今時今日既零售或服務行業, 可以做d咩 去令 ...

講起膠布、我星期日幫趁日式連鎖機構、排隊比錢、前面有個媽媽、喺cashier 同個職員講、佢小朋友手指(emoji)損左、想借塊膠布、個職員答個媽媽近門口個架有膠布賣、叫佢比完錢再排過(有廿幾人排隊)、咁個媽媽都冇再問、照比錢。

咁啱我前面有個太太好好人、喺個媽媽比完錢惜左塊膠布比佢。

我同老公之後講開呢件事、咁大間舖應該有急救箱掛、借塊膠布真係咁難?如果係想做多啲生意想人買野、係咪應該call
其他同事拎過來呢?
Protea
|
講下今日去Apple, 一行入門口幾個後生仔每人相隔約兩三個身位企係到, 好有隊形。 其中一位主動問有乜野可以幫到我, 我講話要買條iPhone义電線, 佢就答我「我可以幫到你呀!」, 我聽到嗰剎那感覺好好。
DENDEN_Y
|
野原美冴 發表於 18-9-12 19:08
好簡單,氹到客人笑住走,就是good service

我都好認同 笑容好重要, 好可惜呢家零售服務行業面對既挑戰都多, d笑容都變得好牽強
DENDEN_Y
|
Poyau 發表於 18-9-12 20:45
賓至如歸

認同呀,就好似我上面講果個case, 我每次經過呢間鋪頭 都會諗起個sales, 不若而同都會諗下係咪間公司well trained 到d sales 咁識得觀人於微
tkop
|
Protea 發表於 18-9-12 21:40
講下今日去Apple, 一行入門口幾個後生仔每人相隔約兩三個身位企係到, 好有隊形。 其中一位主動問有乜野可 ...

無理由咁簡單都幫唔到
dnangel25
|
DENDEN_Y 發表於 18-9-12 19:04
自己做關於CS既野,開呢個topic,希望大家都可以一齊分享下究竟今時今日既零售或服務行業, 可以做d咩 去令 ...

我一生人難忘嘅Service係McCafé
細個唔識野啦order 左espresso
飲唔關齋啡飲到面有難色
因為自己衰冇出聲
跟住個姐姐好好人主動走過來問我係咪唔習慣
我點下頭
跟住去沖番杯cappuccino 俾我
我只好講,唔知幾多次多謝
姐姐話呢驚我失去對咖啡嘅興趣

DENDEN_Y
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-12 20:56
岩岩上星期攪左個百人event,之前同酒店傾嘅所有細節全部做好晒,要出現嘅野按時出現。傾好嘅安排全部發生 ...

好欣賞jm 你呀, 好似上高有位jm 講既「將心比心」, 就算人地做到你地既要求, 但係你地都會再寫信(有時都會怕麻煩,可能表面讚一句就算,但會寫埋信或打電話既真係一個好大鼓舞)(我接觸過好多case, 真係prove 收到人客既compliment 比起實際獎一份禮物更開心) 因為對方覺得自己被欣賞...

felicesmile
|
聆聽, 聽咗個客需要先, 然後提供所需服務。 冇就解決問題, 再給方案給客人選擇。
DENDEN_Y
|
starbuckscoffee 發表於 18-9-12 20:54
將心比心

well said
DENDEN_Y
|
OforOsaka 發表於 18-9-12 21:33
講起膠布、我星期日幫趁日式連鎖機構、排隊比錢、前面有個媽媽、喺cashier 同個職員講、佢小朋友手指(emoj ...

真係覺得細節位原來都會係大家好著重既地方
DENDEN_Y
|
Protea 發表於 18-9-12 21:40
講下今日去Apple, 一行入門口幾個後生仔每人相隔約兩三個身位企係到, 好有隊形。 其中一位主動問有乜野可 ...

唔知點解, 我聽到呢一句既感覺 都覺得佢地好有energy 同埋係真係想幫你