自由講場

跳至
c s  

首頁

尾頁

大宅

dnangel25 發表於 18-9-12 21:52

我一生人難忘嘅Service係McCafé

你呢位mc cafe姐姐 真係好好! 抵讚

大宅

felicesmile 發表於 18-9-12 21:54
聆聽, 聽咗個客需要先, 然後提供所需服務。 冇就解決問題, 再給方案給客人選擇。
...

好中

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Protea 發表於 18-9-12 21:40
講下今日去Apple, 一行入門口幾個後生仔每人相隔約兩三個身位企係到, 好有隊形。 其中一位主動問有乜野可 ...

應該有cs training ,上月去都係聽到呢句,雖然好簡單,但講出嘅語氣同表情絕對令顧客感覺非常受重視

珍珠宮

回覆樓主:

好簡單去日本行一轉咁多人鍾意去就係service 好 幾唔鍾意都唔會俾面色你睇

如果要舉例:有次食拉麵都係普通車站bar檯,我長頭髮的,個女店員幫我落單後就主動問我有冇需要髮圈 而且還遞上即棄圍裙很貼心
同一間公司香港分店就差很遠了
喺香港呢間店只遇過一位非常貼心店員,但佢係日本人喔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-9-12 20:56
岩岩上星期攪左個百人event,之前同酒店傾嘅所有細節全部做好晒,要出現嘅野按時出現。傾好嘅安排全部發生 ...

明呀,絕非理所當然,唔關乎五星級定三星,用心跟足全程真係好難得,始終細節野好個別,非全屬慣性安排,但有心一定可以做得到

抵花時間寫email表揚,你都好有心

寶石宮

2023年兔年勳章

DENDEN_Y 發表於 18-9-12 21:48
認同呀,就好似我上面講果個case, 我每次經過呢間鋪頭 都會諗起個sales, 不若而同都會諗下係咪間公司well ...

觀人於微有天生亦有訓練
例如高級餐廳會訓練侍應觀察客人
不待客人舉手 侍應已知有需要行埋去

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

我専係去d勁舊區勁窮屋邨勁平既茶記/d舊式家庭舗食店…
食飯餐 要多飯有多飯,仲可以例湯添飲...冇另加收費!
就要乜有乜,仲可以+乜有乜...都仲可以走乜都得...

大宅

回覆樓主

買多買少都唔好有差別待遇就好。
唔使笑容可掬,只求唔好黑面,一睇完即刻執個啲小動作可免則免。

大宅

DENDEN_Y 發表於 18-9-12 19:04
自己做關於CS既野,開呢個topic,希望大家都可以一齊分享下究竟今時今日既零售或服務行業, 可以做d咩 去令 ...

有禮貌就夠架喇

男爵府

Protea 發表於 18-9-12 21:40
講下今日去Apple, 一行入門口幾個後生仔每人相隔約兩三個身位企係到, 好有隊形。 其中一位主動問有乜野可 ...

Apple Shop既人大大部分都好好好nice

Protea    發表於 18-9-12 22:32

用戶要求終止服務

回覆樓主

講嘢斯文已經ok

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

MM2H 發表於 18-9-12 22:05
應該有cs training ,上月去都係聽到呢句,雖然好簡單,但講出嘅語氣同表情絕對令顧客感覺非常受重視 :fun ...

我覺得講呢句, 好過聽到我想買咩之後答我「好呀!」

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dnangel25 發表於 18-9-12 21:52

我一生人難忘嘅Service係McCafé

姐姐好好人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

DENDEN_Y 發表於 18-9-12 21:53
好欣賞jm 你呀, 好似上高有位jm 講既「將心比心」, 就算人地做到你地既要求, 但係你地都會再寫信(有時 ...

佢真係好開心,仲wechat我話無客咁明白佢感受,好感動
我自己係後勤,所謂阿四,有時真係付出再額外付出,人地只覺得理所當然,所以好了解一句「多謝」係幾有意義

伯爵府

DENDEN_Y 發表於 18-9-12 22:00
真係覺得細節位原來都會係大家好著重既地方

又唔可以話個職員唔啱、但就做唔到「將心比己」。

有次在一間餐廳食野、落單時個待應聽到我同老公講呀仔敏感唔飲得跟餐個朱古力、就好好人咁話張兒童餐個飲品轉荳奶(本來諗住叫老公飲埋算)

大宅

MM2H 發表於 18-9-12 22:05
應該有cs training ,上月去都係聽到呢句,雖然好簡單,但講出嘅語氣同表情絕對令顧客感覺非常受重視 :fun ...

如果係真, 咁佢地cs training都幾好,唔會有參差既情況出現,態度始終如一

大宅

咪咪兔 發表於 18-9-12 22:08
好簡單去日本行一轉咁多人鍾意去就係service 好 幾唔鍾意都唔會俾面色你睇

如果 ...

日本服務真係

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-9-12 22:49
佢真係好開心,仲wechat我話無客咁明白佢感受,好感動
我自己係後勤,所謂阿四,有時真係付出再額外付出, ...

真係好好呀jm你!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個人認為只要對sell嘅產品有認識、有基本禮貌已經足夠了,那些拎膠布嘅額外動作,人客會以為係老馮,容易將偶然變成必然,對人客嚟講,梗係好喇,但對自己同事嚟講,就會增加咗工作量,這個要平衡吓啵~
即係你叫個師父上門整廁所,佢幫你省埋個浴缸致走,哈哈哈…梗係好services喇

子爵府

回覆樓主

早幾年去西武(而家執埋)Dior睇唇膏
當日好大雨,有遮都濕
埋到counter,ba講完隨便睇下後
遞左紙巾俾我
呢下幾窩心

首頁

尾頁

跳至