在中銀兌換日元,櫃位職員話兌0.071xx..

hellomiki
|
兌完後返到屋企,發現職員無比兌換收據比我! 之後上中銀網睇 ,個價是低啲..0.07081...職員有無呃我?
hellomiki
|
採用即時匯率

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
hfl2000
|
hellomiki 發表於 18-9-12 19:46
兌完後返到屋企,發現職員無比兌換收據比我! 之後上中銀網睇 ,個價是低啲..0.07081...職員有無呃我?
...

你櫃位兌係即時拎現鈔嘛,咁係計現鈔價,而唔係電匯價啊,貴d㗎
MsBusy
|

你拎現鈔,會貴過T/T價喎

而家價,現鈔係0.07109 , T/T 係0.07079
hellomiki
|
hfl2000 發表於 18-9-12 19:53
你櫃位兌係即時拎現鈔嘛,咁係計現鈔價,而唔係電匯價啊,貴d㗎

即時拎現鈔呀,上網查都是0.070xx...個實習職員又唔記得比收據我! 之前兌咁多次都有! 中銀服務又差,足足企左一個半鐘排隊! 企到腳軟
hfl2000
|
hellomiki 發表於 18-9-12 19:59
即時拎現鈔呀,上網查都是0.070xx...個實習職員又唔記得比收據我! 之前兌咁多次都有! 中銀服務又差,足足 ...

https://www.bochk.com/m/tc/investment/rates/fxrates.html
現鈔係0.071x,係你自己睇錯咗電匯價呀..

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Ononluk
|
即時拎現鈔呀,上網查都是0.070xx...個實習職員又唔記得比收據我! 之前兌咁多次都有! 中銀服務又差,足足 ...

個職員應該無呃你,銀行出入有晒記錄,點呃呀?個rate 分分秒秒上落,而且你直接攞cash ,可能用咗note rate 而非好啲嘅TT rate

點解你唔上網自己用TT rate 換咗先?
文文送
|
無知一問,咩係電匯價 平時我喺找換店換
jy0022
|
...

冇,去櫃面兌係用現鈔rate,貴過TT rate架。
hellomiki
|
thx各位,我唔知有電匯價,我幫人唱嘅,職員無比單我真麻煩呀
mercurycc
|
係櫃檯對係現鈔價高d,上網先係TT價。
mercurycc
|
hellomiki 發表於 18-9-12 20:18
thx各位,我唔知有電匯價,我幫人唱嘅,職員無比單我真麻煩呀
一定有單架去問佢攞返。
hfl2000
|
jy0022 發表於 18-9-12 20:16
冇,去櫃面兌係用現鈔rate,貴過TT rate架。

你個戶口無記錄扣咗幾錢港元嗎?
(sorry,我引用錯咗,我係想問樓主)
Alex123
|
...

你換10萬円,其實兩者分別在於$20港幣,銀行職員無必要為了$20去呃你,加上呃了你的錢也不是自己袋,是歸銀行。只是唔排除職員有弄錯的可能性。
rayrayus    發表於 18-9-12 21:21
adaleung717
|
...
你以為銀行佢呃左你錢係佢袋落袋架? 佢櫃桶數多1毫子佢都要寫report 架, 咁得閒呃你
洋洋
|
mercurycc 發表於 18-9-12 20:23
係櫃檯對係現鈔價高d,上網先係TT價。

櫃檯都可以TT 價買入戶口,再攞yen 現鈔,每日限額按戶口可取20-60萬yen
whyyou
|

好明顯你自己唔知有電滙同現鈔價嘅分別,唔好一口咬定人地呃你,何況嗰個係實習員工,會唔會為咗呃你廿蚊搞到自己隨時份工都冇呀
VCBB小天使
|
hellomiki 發表於 18-9-12 20:18

你自己都有責任攞單。
mercurycc
|
洋洋 發表於 18-9-12 21:06
櫃檯都可以TT 價買入戶口,再攞yen 現鈔,每日限額按戶口可取20-60萬yen
知呀!即時入戶口再攞,
可以攞60萬,平時都係見到即入再去銀行攞多。

洋洋
|
VCBB小天使 發表於 18-9-12 21:19
你自己都有責任攞單。

尤其是係幫人唱添