又有嘢問,貴人係咪都係皇帝條女?

kc_01k
|
如果係,咁頭先呀英落咪好樣衰,一封佢貴人,又謝都謝唔切,好似好冧皇上咁,佢唔係唔like佢嘅咩

冇乜睇延禧。。
小可愛11
|
kc_01k 發表於 18-9-12 21:03
如果係,咁頭先呀英落咪好樣衰,一封佢貴人,又謝都謝唔切,好似好冧皇上咁,佢唔係唔like佢嘅咩

冇乜睇延 ...

係,

皇后一人
皇貴妃一人,皇貴妃及以下可用寓意吉祥或美德之字作為徽號,如誠貴妃、惠妃、如貴人。皇貴妃可用二字徽號,其餘妃嬪僅一字。
貴妃二人
妃四人。
嬪六人。
貴人無定數。
常在無定數。
答應無定數。乾隆七年《欽定宮中現行則例》最低等的妃嬪。
官女子無定數。亦作宮女子,史料中指同一人,常官女子、宮女子混作,有清一朝只有妃嬪被貶為官女子,並沒有包衣女子被冊封成官女子的,可見並非後宮名號。
皇后之下的妃嬪可以分為高、中、低三等:

高階:皇貴妃、貴妃
中階:妃、嬪(中階以上嬪妃可獨享一座宮院[來源請求])
低階:貴人、常在、答應(地位低微,常在、答應需和中階以上妃嬪同居一座寢宮)
官女子:與宮女無異

Unquoted
kc_01k
|
小可愛11 發表於 18-9-12 21:08
係,

唔該晒!

問多句,即係皇上會寵幸佢?
幸福花
|
為咗報仇,,遇神殺神!型!
pigpig_b
|
貴人系太后建議,櫻珞怕皇上反對/其他,所以即刻謝恩。金口一開,無得反悔,先謝恩,個貴人位分就定左。

其實佢呢一刻未喜歡皇上,遲d就日久生情
浩霆豬豬
|
佢要回宮為皇后報仇就要揾靠山,本想靠太后,不過俾乾隆收為答應,太后覺得可以晉多一級,就封為貴人

kc_01k
|
幸福花 發表於 18-9-12 21:11
為咗報仇,,遇神殺神!型!

都係
newcook
|
基本上皇宮裡面既所有女人都係屬於皇帝的,只係皇帝寵唔寵幸你,同埋比唔比名份你咁解
waynewon    發表於 18-9-13 02:56
浩霆豬豬
|
kc_01k 發表於 18-9-12 21:11
唔該晒!

當然,歷史上令妃係幫乾隆生得最多仔女嘅妃嬪
小可愛11
|
唔該晒!

係,基本上,皇帝可以寵幸任何一個女人,當然除咗佢亞媽同佢老豆嘅妃嬪啦。
Audrey1999
|
唔該晒!

歷史令妃係為乾隆生左4仔2女

小可愛11
|
newcook 發表於 18-9-12 21:12
基本上皇宮裡面既所有女人都係屬於皇帝的,只係皇帝寵唔寵幸你,同埋比唔比名份你咁解
...

kc_01k
|
newcook 發表於 18-9-12 21:12
...

嘩,原來係咁,唔怪之皇帝多數都早死,我懷疑係早期嘅愛滋
jolly_momo
|
我諗佢都有啲錯愕
本身只想討好太后等佢可以藉口去服侍太后以返回紫禁城,幫皇后報仇
殊不知皇上一嚟可能一早都睇中佢、亦唔想佢埋太后身
所以封佢做答應 (之後太后先話封做貴人)
咁瓔珞為咗幫皇后娘娘報仇,咩都答應啩
kc_01k
|
浩霆豬豬 發表於 18-9-12 21:12
當然,歷史上令妃係幫乾隆生得最多仔女嘅妃嬪

但係係咪冇得封為太子公主?
kc_01k
|
小可愛11 發表於 18-9-12 21:14
係,基本上,皇帝可以寵幸任何一個女人,當然除咗佢亞媽同佢老豆嘅妃嬪啦。
...

嘩,皇帝真係大晒
newcook
|
kc_01k 發表於 18-9-12 21:14

咪傻!愛滋係近呢個世紀先有哇~
kc_01k
|
newcook 發表於 18-9-12 21:16
咪傻!愛滋係近呢個世紀先有哇~

咁係吖嘛 ,以前又冇condoms, 可能係早期嘅愛滋呢
浩霆豬豬
|
kc_01k 發表於 18-9-12 21:14

咁應該唔係嘅,皇帝嘅女人全部係處女,正常計只同皇帝做,無同其他人搞過,何來愛滋除非妃嬪偷食啦。我覺得皇帝短命係縱慾無度囉不過乾隆咁多女人,都有成89歲命喎
kc_01k
|
浩霆豬豬 發表於 18-9-12 21:18
咁應該唔係嘅,皇帝嘅女人全部係處女,正常計只同皇帝做,無同其他人搞過,何來愛滋除非妃嬪偷食啦 ...

真犀利