醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

tita2007 發表於 18-10-4 08:48
可能是抽動症!我仔七歲那年也是這樣,不停眨眼,反反覆覆發作了9個多月。一開始好驚,因為抽動症是沒有特 ...

謝謝你

複式洋房

蓝色 發表於 18-9-21 09:21
你可以試試睇中醫,中醫角度話肝風。

有無中醫介紹? 我囡都成日眨眼, 呢排轉天氣開始

別墅

Paypaybear 發表於 18-9-12 21:40
早幾日帶呀仔去睇眼科,因為佢之前成日眨眼,有時輕輕力,有時好用力同埋會翁埋鼻,醫生話佢眼睛敏感,開左 ...

請問你仔仔而家點啦?有無好左? 我仔仔4歲幾,呢兩個月都係不停大力眨眼 側頭同庸鼻~ 之前睇過醫生 話鼻敏感 食過藥~ 之後再睇埋眼科醫生 話眼發炎 滴左大半個月眼藥水~~ 但係到而家都係一樣 無好轉~ 上網睇左好多資料,覺得好似抽動症~好擔心 ~而家都五知要去邊度睇好~~

大宅

gigimami520 發表於 18-12-5 13:32
請問你仔仔而家點啦?有無好左? 我仔仔4歲幾,呢兩個月都係不停大力眨眼 側頭同庸鼻~ 之前睇過醫生 話鼻 ...

我仔仔而家好間唔中有一下半下,停左電視三個幾月,早前去QE看兒科,我有同佢提過懷疑係抽動症,但醫生話唔係,唔似,話佢眼同nose敏感,咁岩佢果期傷風,食左成個星期抗敏感藥情況反而有改善,再加上我同佢keep住睇左二個月中醫,中醫話佢濕重,要改善濕重先會好,而家我當佢康復架啦(emoji)希望幫到你啦!我之前都真係好膽心,由眨眼至今大約四個月,原來係要點時間康復的,急唔黎,加油呀(emoji)

別墅

Paypaybear 發表於 18-12-7 00:41
我仔仔而家好間唔中有一下半下,停左電視三個幾月,早前去QE看兒科,我有同佢提過懷疑係抽動症,但醫生話 ...

可以比pm中醫資料我嗎??鼻敏感同眼科我都有睇過~覺得好似冇乜改善~ 謝謝~~

大宅

gigimami520 發表於 18-12-7 07:53
可以比pm中醫資料我嗎??鼻敏感同眼科我都有睇過~覺得好似冇乜改善~ 謝謝~~
...

可唔可以教我點樣先可以私訊你呀?我未用過呢個function 呀

大宅

gigimami520 發表於 18-12-7 07:53
...

Ok啦,我已經pm你啦

別墅

Paypaybear 發表於 18-12-7 08:15
Ok啦,我已經pm你啦

唔該你(emoji)

洋房

我兒子最近也有時常戚鼻和清喉嚨聲問題,請問大家有沒有專治抽動症中醫介紹?謝謝!

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

有點像妥端症,考慮看e生好d,上兩個月香港妥瑞症協會剛成立,上網搜尋有資料

珍珠宮

darius 發表於 19-1-4 11:53
我兒子最近也有時常戚鼻和清喉嚨聲問題,請問大家有沒有專治抽動症中醫介紹?謝謝!
...

我個仔近兩個月開始清喉嚨,近排仲勁密,訓前幾秒清一次,一晚清幾百次有多。唔知點算好

複式洋房

Paypaybear 發表於 18-12-7 00:41
我仔仔而家好間唔中有一下半下,停左電視三個幾月,早前去QE看兒科,我有同佢提過懷疑係抽動症,但醫生話 ...

樓主你好:

我囡剛6歲,最近一個月不停大力眨眼,已睇眼科滴藥無改善,有轉眼球同向上斜視情況,大力眨眼要入睡才停止,我懷疑係tics, 好擔心,同你仔一樣,食飯會好頻密,但專心玩會無事,想請教下你睇那一個中醫?

別墅

Paypaybear 發表於 18-9-12 21:40
早幾日帶呀仔去睇眼科,因為佢之前成日眨眼,有時輕輕力,有時好用力同埋會翁埋鼻,醫生話佢眼睛敏感,開左 ...
要早d訓覺,多d出去運動,禁生冷。我瞭解有部分眨眼的細路用中醫的刺四縫的方法醫好左,供參考

首頁

尾頁

跳至