揀咩禮物俾老師好

ych(rainbow)
|

亞仔既老師對佢好好,己離校不在佢學校教,暑假佢帶左仔仔去主題公園玩,返來時買左好多也俾仔仔,我俾錢佢佢唔收,下月佢生日亞仔約埋d同學同老師一起慶祝生日,我諗唔到買咩生日禮物好,想問下大家有咩好提議,男老師大約三十幾歲
天真B
|
有冇佢同老師既合照,造個精品+阿仔寫封信多謝老師對佢既關愛
我諗老師會希望收到心思多
muimui1013
|

雖然是離校老師 但也不能太多私人關係
防人之心不可無
|
回覆 天真B 的帖子

好多謝提議,我都有諗過。
|
回覆 muimui1013 的帖子

明白
panyeung
|
男老師三十幾,送呔囉,一定啱,或者紅洒,咖啡?
tsung
|
送張小朋友設計嘅心意咭
mike89
|
手作就ok,唔好送值錢野
cakii
|
心意咭+4色筆
english1221
|
寫張卡OK
dodo322
|
小朋友自己畫的心意卡
birdbird
|
老師跟學生之間係 物輕情義重。

我見過幾個學生畢業後 (已成年) 合送一本 聖經 (靚version) 給佢地的小學老師作為退休禮物, 個老師係基督徒。

之後隔咗好多年, 老師從外地回港渡假, 班學生請老師吃飯、送茶葉。
birdbird
|
我亦見過小朋友送自己作的油畫比老師。
losttoa
|
我老公朋友係幼稚園教師,尋日睇fb見到佢同舊學生飯聚,小朋友個個都中學生了,我覺得好warm
|
終合大家意見,我會選可以表達心意同有紀念意義的禮物送俾老師。
|
小朋友今年小六了,老師本來會教到佢地畢業,係某d愿因老師係好唔捨得的情況下離開d學生,不過老師宜家都有同d學生私下聯絡,𥚃個老師好有心對d學生,係一個好好的老師同埋對我仔仔的影響好大,仔仔話佢會一直保持同老師聯絡。
木土土
|
ych(rainbow) 發表於 18-9-12 22:22
亞仔既老師對佢好好,己離校不在佢學校教,暑假佢帶左仔仔去主題公園玩,返來時買左好多也俾仔仔,我俾錢佢 ...

離校老師會自己帶學生去主題樂園?是幾個學生一齊?

老師出晒門票錢?好貴

hahaha1231
|
木土土 發表於 18-9-13 12:18

離校老師會自己帶學生去主題樂園?是幾個學生一齊?

我都想問
|
回覆 木土土 的帖子

三個我有俾錢佢買門票,但佢唔收我夾硬俾左500話俾佢地食飯,夜晚返來就買左好多禮物返來,所以想襯佢生日送返份生日禮物俾佢。
Poyau
|
tsung 發表於 18-9-13 08:05
送張小朋友設計嘅心意咭