救命!報K1 ~~~

joelu0719
|
聽咗大家既意見 我決定嘗試報K1
請問灣仔區 有邊間比較好
哥哥讀先 之後有個妹妹
時間緊逼 臨急抱佛腳 唔好鬧我
希望有經驗的JM可以教教我
流程係點 要準備d咩
最近我實在太多嘢要去決定
我覺得我自己就嚟爆
或者有無咩link可以比我跟住去做
感激不盡!!!!

SuperChanB
|
joelu0719 發表於 18-9-13 00:27
哥哥讀先 之後有個妹妹

可參考
https://www.kidsmust.com/k1-admission-procedures-2019-20/

https://www.bookofschool.com/school/controller/home

https://www.schooland.hk/

我覺得報5至10間,到時睇下面試日期,再去篩選面試邊幾間

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
潮媽_
|
報最近屋企既學校先囉。再睇下同區有咩心水既就報埋。經驗之談,如果對學校無咩要求既話。最緊要近屋企,天氣唔好要接送就會明白近都係好重要
shareholder
|
咩都假,最緊要近屋企,報名就無咩好講,拿張報名表填完交就可,跟住十一月左右面試,十二月首輪offer, 報附近三至四間以防有些唔收
joelu0719
|
SuperChanB 發表於 18-9-13 00:51

可參考

唔該曬你呀!!!
joelu0719
|
shareholder 發表於 18-9-13 00:57
咩都假,最緊要近屋企,報名就無咩好講,拿張報名表填完交就可,跟住十一月左右面試,十二月首輪offer, 報 ...

Okok 唔該曬!
joelu0719
|
潮媽_ 發表於 18-9-13 00:52
報最近屋企既學校先囉。再睇下同區有咩心水既就報埋。經驗之談,如果對學校無咩要求既話。最緊要近屋企,天氣 ...

Okok 聽咗你講 拎咗屋企附近學校既form
Sumyeema1
|
哥哥讀先 之後有個妹妹

聖公會、聖保祿、真光。
joelu0719
|
Sumyeema1 發表於 18-9-13 14:04
聖公會、聖保祿、真光。

呢三間好?thx.
我住灣仔地鐵附近
暫時拎咗灣仔堂 呂郭碧鳯 聖雅各

Ytfc
|
哥哥讀先 之後有個妹妹

你有乜要求?全日?半日?學術?
joelu0719
|
Ytfc 發表於 18-9-13 14:09

近屋企 半日 happy school ~
joelu0719
|
Ytfc 發表於 18-9-13 14:09

其實我想比佢返全日
半日得三個鐘好似好少
但我又驚佢唔適應
十五十六…有無意見可以比我
Sumyeema1
|
joelu0719 發表於 18-9-13 14:06
呢三間好?thx.
我住灣仔地鐵附近
暫時拎咗灣仔堂 呂郭碧鳯 聖雅各

你有一仔一女,真光有小學,8~90%可以直上,唔使周圍考小學。

如果你想小學讀官津,搵間屋企附近幼稚園即可。吕郭幾好。
Charlotte_mom
|
joelu0719 發表於 18-9-13 14:12
其實我想比佢返全日
半日得三個鐘好似好少
但我又驚佢唔適應

好多全日主打託兒服務,學術比唔上半日,下午用黎訓覺茶點,唔會特別學左多野
想要龍校就一定私小,聖保祿、真光
想小一叩門有利,就睇你target邊間津小,寶血去寶幼,名女校去聖馬加利大,聖雅各去呂郭
Ytfc
|
joelu0719 發表於 18-9-13 14:12
其實我想比佢返全日
半日得三個鐘好似好少
但我又驚佢唔適應

全日正常黎講好快適應,如果你唔追求學術,其實返全日好好,你近近地灣仔堂都有全日,仲有兩間聖雅各,灣仔街市有間聖基度
Ytfc
|
joelu0719 發表於 18-9-13 14:10
近屋企 半日 happy school ~

如果happy ,靈糧堂,寶血,灣仔堂都幾happy
joelu0719
|
Ytfc 發表於 18-9-13 14:33
全日正常黎講好快適應,如果你唔追求學術,其實返全日好好,你近近地灣仔堂都有全日,仲有兩間聖雅各,灣 ...

唔追求學術 但我想比時間佢適應
所以都係優先考慮半日呀
知唔知軒尼詩官小報邊間k會比較好?!
多謝你回覆~~!
joelu0719
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-13 14:25
好多全日主打託兒服務,學術比唔上半日,下午用黎訓覺茶點,唔會特別學左多野
想要龍校就一定私小,聖保祿 ...

多謝你意見!非常有用!
我會考慮多d
請問知唔知軒尼詩官小報邊間k比較好?!
julieko
|
最近屋k既5間,加多兩三間熱門既
joelu0719
|
julieko 發表於 18-9-13 14:46
最近屋k既5間,加多兩三間熱門既

咁緊要…暫時我心水得3.4間