租屋電器維修由誰負責?

00marylee
|
租屋電器維修由誰負責?我新屋裝修,所有電器都是新的,在這情況下,在租約可否註明電器維修由租戶負責?或註明什麼才能保障業主?

此外,若租戶要求買某某電器,租約內怎樣註明才能保障業主不會被要求維修。因為這些電器都是租戶要求添置。
shareholder
|

當然可以在租約寫明不包任何電器維修,佢不接受就過主,大把租客啦而家
租戶要求買電器,一般都不用理會,佢自己買自己拿走就算
BBG520
|
只租屋,不租家私電器,有咩叫租戶自己攪,租埋家電比人好麻煩架,大毛小事都搵你攪,收租都唔夠你整野呀
carolwong168
|
保養包就包
唔包租客俾
asa2012
|
租屋的電器一般只包不能搬走的,如冷氣和熱水爐,以上2種維修也多數為業主負責。至於雪櫃,洗衣機,就看業主和租客如何決定了。
BGCOME08
|

想知佢要求買乜電器?如果唔係冷氣機,熱水爐,電磁爐,點解佢要求就要幫佢買電器?我都係包呢3樣家電俾租客,全是入牆入櫃的,普通家電就係租客自己付責啦。
00marylee
|
佢要求雪櫃洗衣機,窗簾
MariaTsui
|
窗簾會提供,雪櫃洗衣機可以不提供
shareholder
|
雪櫃洗衣機一般不會包,如果你真係想要依個租客,你咪將成本加埋落租金度睇佢肯不肯,唔肯就過主啦
00marylee
|
shareholder 發表於 18-9-13 09:25
雪櫃洗衣機一般不會包,如果你真係想要依個租客,你咪將成本加埋落租金度睇佢肯不肯,唔肯就過主啦 ...

佢肯加多每月$300 租金,要求我包埋洗衣機,雪櫃
但有咩方法保障返我 ? 因為我只想頭一次買新機比佢,其他之後就唔會再包佢,費時到時又要再買個部比佢,請問我可以點做??
shareholder
|
00marylee 發表於 18-9-13 11:19
但有咩方法保障返我 ? 因為我只想頭一次買新機比佢,其他 ...

無得咁架喎,如果租約包雪櫃洗衣機,你就要負責維修

當佢租一年,差價3600,只夠買洗衣機,我就唔會理佢,又唔知佢下年會不會租,我就寧可揀個無咁煩的租客,反正而家唔憂無人租
00marylee
|
shareholder 發表於 18-9-13 11:26
無得咁架喎,如果租約包雪櫃洗衣機,你就要負責維修

當佢租一年,差價3600,只夠買洗衣機,我就唔會理佢 ...

如果我在合約加呢個條款可以嗎?

所有電器都是全新購買,所以只包一次性,如有損壞業主不會再添置或負責,如需要維修或添置須由租戶自行負責。
晴佳
|
可唔可以寫"只包括x年的損耗性維修"
X年=電器保養期
howmuch
|
但有咩方法保障返我 ? 因為我只想頭一次買新機比佢,其他 ...

維修責任一定要寫明先有效, 包電器其實不代表包維修.

一般租約會寫包電器, 但可能冇寫維修責任屬誰, 咁樣的話業主係可以不理, 至於租客方面, 同樣冇講明一定要他維修, 但他要用當然要自己搞.

至於要不要寫明維修責任屬誰, 我覺得是一個市場策略, 要寫明業主負責, 租金一定多d, 如果寫明租客負責, 你會唔會減租?..... 所以我就會跟慣例唔寫.
sasa0208
|

如你買租埋比佢,你要包埋維修架,因為佢唔會搬走你嘅野架嘛
sasa0208
|
00marylee 發表於 18-9-13 12:06
如果我在合約加呢個條款可以嗎?

所有電器都是全新購買,所以只包一次性,如有損壞業主不會再添置或負責 ...

可以
白紙黑字嘛
再清楚d係乜型號同牌子都寫
Poyau
|
係租約寫明邊啲電器維修業主/租客負責
babyboy2013
|

包埋佢囉,直覺係佢地租屋唔想要自己俾錢整或買,第時佢地搬又未必用得著。正路新野用幾年都唔壞。 佢地應該唔係麻煩友,只係唔想有機會俾過萬元幫業主換機。

Charlotte_mom
|
業主可以唔包維修,租客亦有權唔租
(如果我係業主,已提供全新,彩佢都傻,有d人用野好粗架)
芝達
|
寧願租過畀第二個啦!