請問什樣教小朋友more than 多過和 fewer than少過呢個概念呢?

gwash
|
用過圖形,用過數字表達比佢聽,就係教極都唔識,請求大家俾啲意見,謝謝
stkyo
|
用佢鍾意嘅食物,例如朱古力,分一份多一份少咁去比較多過/少於
oiyau2005
|
gwash 發表於 18-9-13 04:48
用過圖形,用過數字表達比佢聽,就係教極都唔識,請求大家俾啲意見,謝謝
...

小朋友幾大呀?就咁多丶少識唔識分呀?
gwash
|
oiyau2005 發表於 18-9-13 08:43
小朋友幾大呀?就咁多丶少識唔識分呀?

6歲,佢又識分多和少喎!
Ashleycorina
|
用生活的實物,例如食物,玩具
birdbird
|
gwash 發表於 18-9-13 08:48

你的6歲小朋友係講廣東話還是英文? 佢若然係聼開廣東話, 你又用廣東話同佢用實物玩,佢係會理解到 "多過"、"少過" 的觀念, 但你要一個廣東話底的6歲小孩理解 more than and fewer than, 佢係要同時要理解埋英文。
你明唔明我講咩?
oiyau2005
|
gwash 發表於 18-9-13 08:48

佢識分多少,咁即係佢唔記得more同fewer係多定少,唔係唔識分,咁只要叫佢記住more than 係多過,fewer係少過就得。
Poyau
|
oiyau2005 發表於 18-9-13 09:03
佢識分多少,咁即係佢唔記得more同fewer係多定少,唔係唔識分,咁只要叫佢記住more than 係多過,fewer係 ...

簡而清
oiyau2005
|
Poyau 發表於 18-9-13 13:04
簡而清

係,教小朋友一定知問題所在,要簡而清,捉住個重點

brother4
|
...

平時俾5元去買零食,今星期俾6元,下星期俾4元-日,看佢有冇反應?
咩~
|
M= mama
F = father
媽媽咩都多啲
Poyau
|
oiyau2005 發表於 18-9-13 13:40

係,教小朋友一定知問題所在,要簡而清,捉住個重點:funn ...

同意
Poyau
|
brother4 發表於 18-9-13 13:45
平時俾5元去買零食,今星期俾6元,下星期俾4元-日,看佢有冇反應?
...

今星期more than 下星期fewer than
1998Ruby1998
|
應該係唔記得兩個字。

可以記住,many 同 more 一樣有個 「m」,都係「多」。
tkop
|
...

唔係Less嗎
molasses
|
more係多, fewer係少。你教咗佢呢兩個英文字先
gwash
|
多謝各位意見,我會試下大家給我的方法,希望小朋友快啲學識
C.Humphrey
|
生活中見咩都問下,排隊人數、食糖食餅、文具餐具,咩都問一餐

我女K2時都係咁學,好快識