上班時間的地鉄(太子至油麻地)有感而發

carmensamso
|

今朝8:00,有一媽媽帶小朋友由搭地鐵上學⋯⋯
問題係小朋友提住一個手工燈籠。燈籠本身無問題,但就不停俾趕上班嘅人/袋撞到
我明白個燈籠本身有幾脆弱、小朋友有幾興奮。但呢個時段,好難叫上車嘅乘客就住個燈籠;而個燈籠本身有無任何野包住 sigh~
個媽媽就不停叫人睇住,怪上車嘅乘客唔小心⋯

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Ashleycorina
|

其實都有其他方法令到佢安全返到學校㗎,我試過用盒裝住拎
再唔係坐其他車啦

demii
|
carmensamso 發表於 18-9-13 08:58
今朝8:00,有一媽媽帶小朋友由搭地鐵上學⋯⋯
問題係小朋友提住一個手工燈籠。燈籠本身無問題,但就不停俾 ...

應該教小朋友將燈籠環抱在身,手提住會容易被人撞到

MsBusy
|
應該搵個紙盒裝住個燈籠嘛,人多都難避免撞到喎
貓頭雀
|
MsBusy 發表於 18-9-13 09:06
應該搵個紙盒裝住個燈籠嘛,人多都難避免撞到喎

搵個紙袋入住都OK 。
小朋友自己都易比人撞啦,仲要顧埋個燈籠
apelok
|
遇著返工咁繁忙的時間真係好難搞,尤其轉車站
一係就撘其他交通工具
Poyau
|
放盒好啲
vyhc
|
阿媽代拎都比小朋友好好多。
超級特務
|
呀媽放頭頂應該安全
cyyiu
|
我係佢阿媽,呢個情況唔會比小朋友拎,真係阻住人!
亞B女
|
有1次2大人1小孩企正呼手電梯,慢慢行,後面的人就不停過他們,個女人,一路講小心, 要練行路都選遠D啦,或少人D先啦
tsung
|
Poyau 發表於 18-9-13 12:11
放盒好啲

Charlotte_mom
|
咁迫人好難就你啊
應該一早拎個硬淨d嘅紙袋呀
新秦先生
|
喂個燈籠搵不鏽鋼做咪得囉~!
新秦先生
|
其實你用個洗地既水桶入住佢返學已經唔會比人撞到.
mariefish
|

kitbebe
|
迫地鐵好難唔扁!!
katrinamama
|
另外,我覺得繁忙時間,應該增設女性車箱,現在好多男人迫入來,難避免少少身體接觸,女性要用手保護身體
無話可說
|
繁忙時間個個都趕架啦,叫人睇住真係 一係搵袋袋好,一係坐其他交通公具囉
一隻鴨鴨
|

撘地鐵搵袋袋好佢,如果唔想爛搭的士。

媽媽都唔醒目,繁忙時間人車廂多,邊理得你個燈籠呢