5.17出世,未識反身

AmyWong1111
|
有無媽媽可以分享下.bb快四個月了
emmmacyk
|
可能聽日就識
平時有冇tummy time
AmyWong1111
|
emmmacyk 發表於 18-9-13 13:59
可能聽日就識
平時有冇tummy time

無窩.不過有時見佢識谷起肚子
emmmacyk
|
AmyWong1111 發表於 18-9-13 14:02
無窩.不過有時見佢識谷起肚子

即係瞓低谷起肚好似想做sit up咁?
AmyWong1111
|
emmmacyk 發表於 18-9-13 14:03
即係瞓低谷起肚好似想做sit up咁?

係呀
emmmacyk
|
反身分2款,一款係由趴低反後變瞓低,另一款由瞓低反轉變趴低,通常bb會做到第一款先,因為易啲,用力少啲

反身主要用頸、背、腰的力,同手腳協調,而呢三種力都要平時做多啲tummy time先訓練到
AmyWong1111
|
emmmacyk 發表於 18-9-13 14:10
反身分2款,一款係由趴低反後變瞓低,另一款由瞓低反轉變趴低,通常bb會做到第一款先,因為易啲,用力少啲
...

謝謝你的分析,頸部骨未算好硬,是不是我bb發展比較慢?或者鐵鈣嗎?
emmmacyk
|
AmyWong1111 發表於 18-9-13 14:14
謝謝你的分析,頸部骨未算好硬,是不是我bb發展比較慢?或者鐵鈣嗎?

如果平時少趴,咁當然頸會冇力,因為都冇用到,bb正常2個月趴係度最少都能抬頭1-2秒,而家開始練習都未遲的,我仔都係4個月先識反身
celia0312
|
回覆 emmmacyk 的帖子

阿仔2款都唔識, 點算?
AmyWong1111
|
emmmacyk 發表於 18-9-13 14:18
如果平時少趴,咁當然頸會冇力,因為都冇用到,bb正常2個月趴係度最少都能抬頭1-2秒,而家開始練習都未遲 ...

好的,謝謝你
emmmacyk
|
celia0312 發表於 18-9-13 14:30

阿仔2款都唔識, 點算?

bb識爬之前,每日都應該要有tummy time ,一開始每次做1-2分鐘,再慢慢加時間,訓練腰背頸力量,當見佢動作叻咗,可以適時用啲玩具吸引佢反身或爬行
celia0312
|

佢會打側身
timtamgal
|
回覆 AmyWong1111 的帖子

我B同你B差一日, 都仲未得, 其實有咩可以做?
|
AmyWong1111 發表於 18-9-13 13:42

Hello AmyWong1111, 一般BB大概6個月識轉身,不過都有早有遲架。 正如JM講, 多d俾BB 趴係地墊上做tummy time,用色彩豐富嘅玩具吸引佢望向唔同方向,可以令佢頸仔、腹背肌肉更加強而有力, 有助BB學轉身架。
|
celia0312 發表於 18-9-13 16:20

佢會打側身

Hello celia0312, BB識得打側身, 媽媽可以輕輕推下佢個patpat, 幫一幫佢,俾BB做多D tummy time,有助快d 學識架。
AmyWong1111
|
[email protected] 發表於 18-9-14 12:56
Hello AmyWong1111, 一般BB大概6個月識轉身,不過都有早有遲架。 正如JM講, 多d俾BB 趴係地墊上做tummy ti ...

好的謝謝你
bchuma
|

唔係自然識嘅,你要教佢嘅,我b三個月多幾日識嘅。
bchuma
|
你要幫佢側身,然後推佢
hamsterma
|

有時候要輔助一下
haha748494
|
多D放BB系床,可以多D練習,話唔定第二日就識喇。