10週政府產檢,用聽筒搵唔倒心跳

JANJAN623
|
冇流啡冇肚痛,八週私家照已經見倒有心跳
宜家要等9日後先再見私家,擔心中。。。。

其實會唔會政府部野雞?
小驚
|
聽筒即係胎心機?
可能係bb細得滯搵唔到,佢無再幫你照?
JANJAN623
|
小驚 發表於 18-9-13 14:23
聽筒即係胎心機?
可能係bb細得滯搵唔到,佢無再幫你照?

冇,我就係奇怪佢聽唔倒又放我走
小驚
|
JANJAN623 發表於 18-9-13 14:24
冇,我就係奇怪佢聽唔倒又放我走

BB 咁細,用胎心機聽唔到係正常。
政府醫院係對 12週以下嘅胎唔係太緊張(應該話全世界都係咁)
所以 12週以下嘅都係做返私家產檢好啲
高秀蘋
|
建議睇急症
google_hi
|
高秀蘋 發表於 18-9-13 15:59
建議睇急症

冇流啡冇肚痛唔洗掛,自己去私家照啦,排政府醫院無血又唔係緊急,有排等,等到急症醫生又唔係專,照唔到又係煩,至少搞你三到四個鐘
JNF
|
JANJAN623 發表於 18-9-13 13:44
冇流啡冇肚痛,八週私家照已經見倒有心跳
宜家要等9日後先再見私家,擔心中。。。。

9日都好快jar。政府係咁,覺得太早如果有事都控制唔到....

你唔放心可以買胎心機,自己搵都好易
luv_miyuko
|
政府部機十週真係有機會聽唔到的,不過要驚足九日都唔好,建議問下私家俾唔俾你zip 位早d睇
suzugar
|
如果去急症,佢照肚皮可以都照唔到。會建議你上病房。
病房會同你做陰超。
雖然冇實質證據話陰超有影響,但我中醫叫我盡量唔好做。

LittleSesame715
|
我去健康院聽胎心
個醫生講明12週前有機會聽唔到,唔使太擔心

但初孕期真係會好擔心
如果擔心就搵私家照一照求個心安
高秀蘋
|
google_hi 發表於 18-9-13 17:57
冇流啡冇肚痛唔洗掛,自己去私家照啦,排政府醫院無血又唔係緊急,有排等,等到急症醫生又唔係專,照唔到又係煩 ...

佢話9日後先私家,我以為佢要book咪叫佢睇住急症囉
仲有,孕婦排急症係優先,一個鐘左右走得 我唔知你邊間政府醫院要3至4個鐘
google_hi
|
高秀蘋 發表於 18-9-13 20:33
仲有,孕婦排急症係優先,一個鐘左右走得 我唔知你邊間 ...

其實分流站會問你咩事,間間醫院都係會問,你無血無其他問題唔會安排你做cat 1即見醫生,cat 1係安排比意外有生命危險或心臟病發等等既病人,政府醫院無保證一個鐘睇完走得,撞正多case時cat 2等兩個鐘都正常。我20wk時肚痛去過qe佢都可以派我非緊急。

唔係話孕婦唔好去急症,初期既孕婦政府唔會做d咩,樓主既case去到醫院只會等好耐再轉上婦科照,上到病房又要等醫生,唔玩返幾個鐘唔會走得。倒不如一開始就改私家個期早d去睇慢慢照好過啦
高秀蘋
|
google_hi 發表於 18-9-13 23:32
其實分流站會問你咩事,間間醫院都係會問,你無血無其他問題唔會安排你做cat 1即見醫生,cat 1係安排比意 ...

我有左果陣夜晚無晒私家睇,入過急症好多次,全部都係緊急,未試過次緊急同非緊急
naiyiubb
|
上個禮拜11wk 聽唔到, 醫生話聽唔到都唔使驚, 係胎太細
今個禮拜12wk 就聽到..
如果你之前冇照過好擔心的話打多幾間診所/醫院睇下有冇得早d 睇啦
pkh0207
|
高秀蘋 發表於 18-9-13 20:33
仲有,孕婦排急症係優先,一個鐘左右走得 我唔知你邊間 ...

無事無干都走去急症。急症既負擔唔怪得咁重啦。
如果樓主擔心既,其實都好多婦產科醫生知道佢個case 會比佢即日看唔駛等9日。

另外「急症」孕婦唔一定會優先看。有見過發燒大肚都等幾小時。當然你話自己肚痛呀流血呀當然會有機會優先啦。
高秀蘋
|
pkh0207 發表於 18-9-14 00:36
無事無干都走去急症。急症既負擔唔怪得咁重啦。
如果樓主擔心既,其實都好多婦產科醫生知道佢個case 會比 ...

樓主話政府產檢搵唔到心跳,又要9日後先有私家睇,咁唔建議樓主睇急症應該有咩更好既建議呢請問?
醫院個姑娘同醫生都話孕婦同小朋友係優先,唔明點解你會話唔係
pkh0207
|
高秀蘋 發表於 18-9-16 13:17
樓主話政府產檢搵唔到心跳,又要9日後先有私家睇,咁唔建議樓主睇急症應該有咩更好既建議呢請問? :wahaha ...

看第二個私家醫生囉。唔會個個都要等9日先有得看。急症呀,呢個情況「急」在那?孕婦係會優先,如果你有流啡或其他急既問題。

同埋,如果產檢覺得樓主係嚴重既,危急既。一早叫左佢住院啦。

高秀蘋
|
pkh0207 發表於 18-9-16 13:19

看第二個私家醫生囉。唔會個個都要等9日先有得看。急症呀, ...

政府不嬲hea嫁啦,先會出現咁多醫療事故!你都真係幾搞笑,講到孕婦用急症室係濫用咁,真係希望你呢世都唔好用急症服務
高秀蘋
|
pkh0207 發表於 18-9-16 13:19

看第二個私家醫生囉。唔會個個都要等9日先有得看。急症呀, ...

你自己係自然懷孕唔到,要做ivf先可以懷孕 你應該明白媽媽緊張係正常,大家都係女人,完全唔明白點解d人可以咁涼薄
pkh0207
|
高秀蘋 發表於 18-9-16 13:40
政府不嬲hea嫁啦,先會出現咁多醫療事故!你都真係幾搞笑,講到孕婦用急症室係濫用咁,真係希望你呢世都唔 ...

算吧啦。同你講真係講唔埋。我唔會再覆你,免得係人地樓主個post 度離曬題。

如果你覺得政府hea更加應該自行搵私家醫生。
同埋孕婦唔係大曬。都係要分流。
急症室已經好重work load .
無血無痛,私家真係會合適好多。